FC Emmen in alarmfase één beland

Bij FC Emmen gaan de alarmbellen zo langzamerhand rinkelen. In Zwolle werd de vierde achtereenvolgende nederlaag van het seizoen geleden waardoor de ploeg van trainer Gerry Hamstra is afgedaald naar de zestiende stek. De Emmer coach wees wederom de routiniers in de achterste linie als zondebokken voor het 4-0 verlies aan. ,,Onvoorstelbaar dat in een tijdsbestek van tien minuten de wedstrijd waarin FC Zwolle naar 3-0 kon uitlopen volledig wordt weggegeven. Dat ondanks de aanwezigheid van zoveel routine in de ploeg.”
FC Emmen zit in een fase dat iedere tegengoal een sneeuwbal effect heeft want als er eentje over de dam is vallen er gegarandeerd meer. Dat was de afgelopen weken ook het geval in Oss en thuis tegen Excelsior. In Zwolle vielen de 1-0 en 2-0 in de 24e en 26e minuut. Drie minuten na de 2-0 verdween Mark Bevaart met een rode kaart en voordat FC Emmen de organisatie weer op orde had stond het reeds 3-0. Na de pauze deed FC Emmen het met man een man minder aanzienlijk beter en kreeg al snel twee prima kansen via Tim Matavz en Geoffrey Verweij. Daaruit had minimaal een goal moeten worden gescoord maar vooral Matavz faalde voor open doel. Later kreeg invaller Marcel Pannekoek bij zijn eerste balcontact een dot van een mogelijkheid maar knalde over. Daar tussen door zat FC Zwolle niet helemaal stil maar scoorde pas een minuut voor tijd de 4-0.
FC Emmen moest het in Zwolle zonder Sieme Zijm doen die twee redenen voor zijn absentie had: een knieblessure plus het feit dat hij zondag vader van een dochter was geworden. Zijn vervanger was Kevin Görtz die als rechtervleugelverdediger werd geposteerd terwijl Mark Bevaart naar de linkerkant verhuisde. Tussen de palen stond Sander Danes die drie jaar eerder ook al eens in Zwolle had gekeept maar daaraan gezien een 5-2 nederlaag weinig prettige herinnering aan had over gehouden. Het zou deze avond niet anders worden. In deze samenstelling ging het aanvankelijk best goed. Tot halverwege de eerste helft deed FC Emmen dapper mee met een grote kans voor Mark Bevaart die in de twaalfde minuut op de solotoer ging die eindigde op de vuisten van doelman Diederik Boer. Zo rond de twintigste minuut begon het duel echter in het voordeel van de thuisploeg te kantelen. Er werden door FC Emmen vrije trappen rond de zestien en hoekschoppen weggegeven en FC Zwolle bleef maar komen. Uit een hoekschop kopte vervolgens spits Johan Plat de 1-0 binnen. Twee minuten later werd een aanval over de rechter Zwolse kant afgerond met een schuiver van Dave Huymans: 2-0. Kort daarna kreeg diezelfde Huymans bijna een kans toen Bevaart en Danes elkaar in de weg liepen. In dezelfde minuut vergreep Mark Bevaart zich volgens de assistent-scheidsrechter aan Boerrigter, zonder een bal in de buurt, wat hem de rode kaart opleverde. Het was duidelijk dat het weer een verloren avond voor de Emmenaren zou worden. Dat werd een paar minuten later onderstreept met de derde goal van Grizelli toen FC Emmen de organisatie aan de linkerkant niet op orde had. Dat gebeurde kort daarna met het inbrengen van debutant Ferdy de Jonge als linkerverdediger waardoor Jesse Schotman kon douchen.
In de tweede helft stond er een ander FC Emmen in het veld. Er werd agressief gespeeld en FC Zwolle, dat overmoedig geworden een verdediger voor een middenvelder had ingeruild, stond af en toe met de rug tegen de muur. Dat had in de 47e minuut eigenlijk tot de 3-1 moeten leiden toen Tim Matavz de bal via Geoffrey Verweij op een presenteerblaadje kreeg aangeboden maar knullig naast lepelde. Drie minuten later kreeg Verweij zelf een kans maar schoot veel te zacht. Een vrije trap van zijn voeten werd door Boer gestopt. In de 76e minuut kwam Marcel Pannekoek in het veld voor Martijn Kamps en kreeg bij zijn eerste balberoering een uitgelezen kans maar mikte over. Dat was het laatste nummertje van FC Emmen dat daarna nog een schot op de paal van Erik Bakker en een vierde treffer van Johan Plat moest toestaan en nu met de grote vraag zit hoe moet het nu verder. Aanstaande vrijdag wacht in Roosendaal RBC waar vorig seizoen een kansloze 4-0 nederlaag wed geleden.
FC Zwolle-FC Emmen 4-0. 24. Plat 1-0, 26. Huymans 2-0, 33. Grizolli 3-0, 89. Plat 4-0. Scheidsrechter: Wegereef. Rode kaart: 29. Bevaart (FC Emmen). Gele kaart: Boerrigter, Karpralik (FC Zwolle), Verweij (FC Emmen). Toeschouwers: 4884.
FC Zwolle: Boer; Giglio, Kapralik, Botteghin, Van der Wal (46. Görner), Van der Haar, Bakker, Huymas, Boerrigter, Plat, Grizolli.
FC Emmen: Danes; Görtz, Van der Kruis, Valgaeren, Bevaart, Schotman (35. De Jonge), Ripson, Kamps (76. Pannekoek), Verweij, Stroeve, Matavz (84. Krohne).