Terug naar overzicht Terug

FC Emmen hunkert naar einde play-off droogte


Voor de laatste keer dat FC Emmen de play offs haalde moet worden teruggegrepen op het seizoen 2002/03. De destijds door Hennie Spijkerman getrainde formatie was een serieuze kampioenskandidaat en zou op grond van de hoge klassering de play offs wel hebben behaald, maar in maart 2003 was het al zeker van het natoetje door het behalen van de derde periodetitel. Half maart was Emmen toen uitgespeeld in de derde periode maar moest twee weken wachten op het resultaat van de inhaalwedstrijd FC Den Bosch-ADO Den Haag. De Bosschenaren moesten niet winnen om Emmen in het zadel te helpen en deden dat door met 1-0 te verliezen waardoor de Emmenaren op 30 maart 2003 de periodetitel konden vieren.


Wat de play offs betreft werd er van uit gegaan dat plaatsing bij de eerste acht goed genoeg is. Daardoor zou volgens de stand van dit moment Sparta als nummer negen buiten de boot vallen. Maar er is nog een onzekere factor en dat is de mogelijke winnaar van de vierde periode. Zou dat namelijk MVV Maastricht worden, heeft de huidige nummer acht De Graafschap ook een probleem. Almere City en MVV eindigen in de totale rangschikking waarschijnlijk buiten de top negen waardoor slechts de nummers twee tot en met zeven (inclusief periode winnaars Roda JC en FC Oss) naar de play offs gaan. Nog ingewikkelder zou het worden indien FC Oss de huidige positie niet kan vasthouden en ook ergens beneden plaats acht of negen eindigt. Vrijdagavond zal de situatie iets duidelijker worden omdat dan FC Oss tegen MVV speelt terwijl ook FC Eindhoven en VVV-Venlo, de nummers twee een zeven, moeten spelen. FC Emmen kan bij winst op Achilles ’29 theoretisch alleen nog door De Graafschap worden ingehaald in het geval dat FC Emmen de laatste drie wedstrijden zou verliezen en de Doetinchemmers alle resterende duels zouden winnen. Dan zou het doelsaldo de doorslag moeten geven en dat is nu nog stevig in het voordeel van FC Emmen.

De voorlaatste thuiswedstrijd van FC Emmen in het reguliere seizoen staat zaterdagavond op het programma wanneer Achilles ’29 op bezoek komt. Achilles ’29 debuteerde vorig seizoen in het profvoetbal en die historische eerste wedstrijd was in de JENS Vesting. Op 3 augustus werd het een tot verdriet van het Emmer publiek een verdienstelijk 2-2 gelijkspel. De Groesbekers namen zelfs tot twee maal toe een voorsprong maar Wout Weghorst voorkwam in de voorlaatste minuut een nederlaag voor FC Emmen. Ook in Groesbeek slaagde FC Emmen er later niet in te winnen (0-0). In het huidige seizoen won FC Emmen op 3 oktober 2014 met 2-1. Het leek op een redelijk gemakkelijke 2-0 zege af te gaan tot Elson do Rosario Almeida er in slaagde een rode kaart te krijgen. De schade bleef echter beperkt tot een tegengoal. In het huidige seizoen is Achilles ’29 een geduchte opponent geworden. Het staat momenteel zeventiende maar had in de maand januari een goede serie van vijf ongeslagen wedstrijden. Uitwedstrijden winnen gaat de ploeg van trainer François Gesthuizen echter niet gemakkelijk af, buitenshuis won het alleen van FC Den Bosch en RKC Waalwijk.