FC Emmen houdt de spanning er in

FC Emmen zit dankzij de 1-0 zege op FC Dordrecht op het vinkentouw voor wat betreft deelname aan de play offs maar moet ook nog steeds hopen op puntenverlies van de concurrenten. Volgens de huidige stand van zaken moet FC Emmen om het doel te bereiken als achtste eindigen, de negende plek is niet voldoende omdat er geen zesde periodekampioen werd benoemd en Go Ahead Eagles als een van de vijf periodekampioenen te ver zakt op de ranglijst. FC Emmen heeft weliswaar evenveel punten als nummer acht RBC Roosendaal en nummer negen TOP Oss doch moet het op doelsaldo afleggen tegen deze twee Brabantse ploegen. Het toeval wil dat RBC en TOP elkaar de volgende week in Roosendaal bestrijden.
FC Emmen-FC Dordrecht was geen wedstrijd die op een hoog peil stond. De toestand van de grasmat was daarvan ook een belangrijke oorzaak volgens FC Dordrecht-trainer Gert Kruys. ,,Het slechte veld nodigde bepaald niet uit tot combinatievoetbal, dat zag je ook terug in de wedstrijd.” Ook collega Gerry Hamstra beaamde dat het duel meer van de spanning dan van goed voetbal moest hebben. ,,Het was verschrikkelijk matig maar dat kan ook de wetenschap dat elke wedstrijd de laatste kan zijn als oorzaak hebben.”

FC Emmen begon nochtans behoorlijk. Het dwong in de tweede minuut twee hoekschoppen op rij af en kwam al in de twaalfde minuut op voorsprong. Geoffrey Verweij stuurde Bas Dost weg die een scherpe voorzet losliet die door verdediger Didi Longuet met een Emmenaar in zijn nek in eigen doel werd gegleden: 1-0. Tot een goede voortzetting kwam het echter nauwelijks. Een vrije trap van Robbie Haemhouts werd te gemakkelijk richting doelman Rensen geschoten en op slag van rust bleef de bal na een voorzet van Haemhouts in het Dordtse strafschopgebied hangen. Bas Dost dacht dat de aanval was afgeslagen en zag daardoor een mogelijkheid over het hoofd. Daar tussen door kreeg FC Dordrecht ook een paar kansen. Beide malen was Nick van der Velden de veroorzaker. Zijn eerste inzet werd door Mark Bevaart van de doellijn gekopt en de tweede eindigde op de knuisten van uitblinker Thomas Villadsen.

Na de pauze werd het vooral de wedstrijd van scheidsrechter Hessel Steegstra die al de royaalste gever van gele en rode prenten in de Jupiler League was en zijn positie versterkte met in totaal zeven maal geel. Mounir Biyadat kreeg de eerste en is daardoor voor het duel tegen FC Zwolle geschorst. Een mogelijke vervanger zou dan Martijn Kamps kunnen zijn maar die stond als invaller amper een halve minuut in het veld toen ook hij geel kreeg en eveneens de volgende week is geschorst. De gasten uit Dordrecht kregen via invaller Muhamadu en Van der Sloot twee uitstekende kansen maar Villadsen redde beide maken fraai. De spanning bleef daardoor tot het laatste fluitsignaal waarbij FC Emmen vijf minuten voor tijd via Bas Dost nog gevaarlijk werd maar zijn kopstoot was te gemakkelijk. Morten Friis was in de extra tijd ook dichtbij de bevrijdende 2-0 maar kon zijn kunststukje van een week eerder tegen FC Eindhoven niet herhalen. Het was echter ook niet meer nodig want seconden later floot Steegstra het duel af.
FC Emmen – FC Dordrecht 1-0. 12. Lonquet (in eigen doel). Scheidsrechter: Steegstra. Gele kaart: Biayadat, Friis, Kamps, Pannekoek FC Emmen), Sequeira, Ramos, Longuet (FC Dordrecht). Toeschouwers: 4203.
FC Emmen: Villadsen; Demeijer, Van der Kruis, Broers, Bevaart, Pannekoek, Biyadat, Haemhouts (64. Kamps), Verweij (69. Friis), Stroeve, Dost.
FC Dordrecht: Rensen; Zijm, Van Muyen, Kras, Longuet, Sequeira, Van der Velden, Van der Sloot, Barragan (58. Ramos), Putter (42. Muhamadu), Sardan (66. Maachi).

Bas Dost wordt zwaar op de huid gezeten.

Michael van der Kruis kopt weg (Foto’s Benting)