Terug naar overzicht Terug

FC Emmen houdt ADO Den Haag op gelijkspelOp de ranglijst duikelde FC Emmen een paar plaatsjes maar dat zegt niet alles. De manier namelijk waarop het  2-2 gelijke spel bij ADO Den Haag werd bevochten was hartverwarmend en zou er op kunnen duiden dat de weg naar boven is ingeslagen. Feit blijft wel dat er in de laatste drie duels zeven verliespunten werden opgelopen en dat vertaalt zich in de huidige zeventiende positie.

In het prachtige stadion, dat door een politiemacht werd bewaakt alsof het een Champions League finale was, startte FC Emmen met Martijn Kamps in de basis terwijl Jannes Wolters in de achterste lijn de plek van Ronald Breinburg waarnam. Voor de 20-jarige Martijn Kamps was de basisplaats een beloning voor twee jaar lang ploeteren na een hardnekkige blessure terwijl de club het geloof in zijn kwaliteiten leek te hebben verloren. De Roldenaar debuteerde niet maar speelde op 25 augustus 2005 in de uitwedstrijd tegen Stormvogels Telstar zijn laatste wedstrijd in de hoofdmacht. Na een aarzelend begin stond hij samen met Christy Bonevacia als een huis op het middenveld.

FC Emmen kende een voortreffelijke begin. Al in de negende minuut stond het op een 0-1 voorsprong met behulp van de Haagse verdediger Aleksandar Rankovic die een voorzet van Geoffrey Verweij voor de voeten van de inkomende Roy Stroeve wegplukte maar daarbij helaas voor hem in eigen doel schoot. Opvallend was dat ADO Den Haag in de beginfase tamelijk lauw opereerde. Van een beginoffensief was geen sprake en FC Emmen bleef goed voetballend redelijk gemakkelijk overeind. De balans werd echter na ruim een kwartier verstoord toen scheidsrechter Bossen vasthouden door Sergio van Dijk met een strafschop voor ADO Den Haag beloonde. Rick Hoogendorp kon daardoor van de witte stip de stand op 1-1 brengen. Het werd nog erger toen na een half uur spelen Bossen de bal wederom op de stip legde. Jannes Wolters was deze keer de dader door onnodig Yuri Cornelisse bijna op de achterlijn ten val te brengen. ,,Die eerste strafschop werd gemakkelijk gegeven en bij de tweede had Jannes gewoon moeten blijven lopen’’, oordeelde trainer Gerry Hamstra. Hoogendorp klopte de verder sterk keepende Thomas Villadsen voor de tweede maal.
Hoewel FC Emmen bij vlagen prima voetbalde belandde het na de tweede goal in een moeilijke fase. Cornelisse had zelfs een prima kans op de 3-1 na een misser van Wolters maar Villadsen kreeg zijn vingers nog tegen het schot aan. ,,We waren het even kwijt’’, volgens Hamstra.

Het toch al levendige duel werd er in de tweede helft nog boeiender op. De thuisploeg wilde richting de fanatieke aanhang FC Emmen overrompelen maar stuitte op een Drentse vechtmachine die niet van plan was de punten cadeau te geven. De gelijkmaker in de 52e minuut was dan ook verdiend. Er ging een overtreding ten opzichte van Geoffrey Verweij aan vooraf waardoor Jannes Wolters vanaf een meter of twintig mocht aanleggen. Doelman Stefan Postma was volstrekt kansloos op het schot: 2-2. Daarna volgden kansen over en weer met toch wel de betere voor FC Emmen. Robbie Haemhouts kon na ruim een uur in vrije positie inkoppen maar deed dat recht in de handen van Postma. En in de 90e minuut kreeg invaller Morten Friis een prima mogelijkheid op de 2-3 maar slaagde niet. ,,Jammer’’, volgens Gerry Hamstra. ,,Maar ik ben toch heel tevreden. We hebben ons weerbaar getoond en in de tweede helft zelfs de betere kansen gehad.’’ Collega Wiljan Vloet: ,,We verloren te veel duels en gaven Stroeve en Haemhouts te veel ruimte. Toch, we hebben het geprobeerd en er was meer passie in het spel dan afgelopen zondag in Haarlem.’’

ADO Den Haag-FC Emmen 2-2. 9. Rankovic 0-1 (in eigen doel), 19. Hoogendorp 1-1 (strafschop), 30. Hoogendorp 2-1 (strafschop), 52. Wolters 2-2. Scheidsrechter: Bossen. Gele kaart: Kum, Van de Haar (ADO Den Haag), Bevaart, Danny van Dijk, Sergio van dijk, Van der Kruis (FC Emmen). Toeschouwers: 4418.
ADO Den Haag: Postma; Stoffels, Kum (76. Immers), Teixeira), El Moussaoui; Cornelisse (65. Verhoek), Rankovic, Bosschaert, Meric; Van de Haar, Hoogendorp.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Wolters, Danny van Dijk; Kamps, Bonevacia; Verweij (83. Friis), Stroeve, Haemhouts; Sergio van Dijk.

 

Martijn Kamps, hier met Robbie Haemhouts aan de warming up bezig, stond verrassend in de basis.

Danny van Dijk had een moeilijke tegenstander in Hursut Meric.

Michael van der Kruis en Martijn Kamps in een luchtgevecht verwikkeld.

Stefan Postma is kansloos op de vrije trap van Jannes Wolters.

Geoffrey Verweij speelde een prima wedstrijd.