Terug naar overzicht Terug

FC Emmen hoopt op bekerstunt in Almelo


In de derde ronde van de strijd om de KNVB Beker treedt FC Emmen aanstaande dinsdag in Almelo aan tegen eredivisionist Heracles Almelo. De eredivisieploeg is uiteraard favoriet hoewel de formatie uit Almelo niet in grootse vorm steekt. Dat laatste is bij FC Emmen momenteel wel het geval maar in bekerwedstrijden zegt vorm niet zo veel. Het is een wedstrijd waarin het om winnen gaat en dan spelen andere factoren een rol.

Heracles Almelo heeft eerder in het seizoen trainer Jan de Jonge met groot verlof gestuurd maar onder diens opvolger John Stegeman zijn de prestaties nog steeds niet zoals ze in Twente graag willen zien. Afgelopen zaterdag werd gehoopt in de thuiswedstrijd tegen Willem ll een belangrijk stap te kunnen maken in het streven om de laatste plaats te verlaten, maar het duel eindigde in een deceptie. Heracles verloor met 3-1 van de Tilburgers en de teleurstelling in Almelo was groot. De zoveelste nederlaag van Heracles zou wellicht in het voordeel van FC Emmen kunnen zijn, aan de andere kant wil Heracles uiteraard dit soort wedstrijden aangrijpen om een positief resultaat neer te zetten. Genoeg ingrediënten derhalve voor een boeiend spektakel. 


Op 18 maart 2005 speelde FC Emmen voor het laatst in Almelo een officiële wedstrijd. Een foto uit dit duel met rechts in het oranje Kito aan de bal (Foto: Gerrit Rijkens).

Heracles en FC Emmen hebben elkaar een maal eerder in de beker ontmoet. Op 30 augustus 1995 wonnen de Almeloërs in Emmen met 4-1 nadat de thuisploeg bij rust nog dankzij een treffer van Jan de Jonge met 1-0 voor stond. Vier minuten voor de rust kreeg Tony Alberda echter een rode kaart en dat speelde Heracles na de thee in de kaart. Heracles icoon Folkert Velten schoot zijn ploeg toen met vier goals naar de overwinning. In de competitie en nacompetitie hebben de ploegen vaker tegenover elkaar gestaan. Het eerste jaar dat Emmen betaald voetbal, 1985/85, speelde kwam Heracles in de eredivisie maar degradeerde in dat seizoen. Vanaf 1986/87 tot en met het seizoen 2004/05, Heracles werd toen kampioen, werden 38 onderlinge competitieduels gespeeld plus nog eens zes in de nacompetitie. FC Emmen won 16 keer, Heracles zegevierde in 17 wedstrijden en 11 keer werd gelijkgespeeld. De balans is dus redelijk in evenwicht.

In het huidige Heracles bevinden zich vier spelers in de selectie die voor korte of langere tijd in Emmen hebben gespeeld: Mark-Jan Fledderus, Wout Weghorst, Bas Sibum en Menno Heerkes. Van het is Wout Weghorst de grote verrassing, Fledderus is aanvoerder en heeft alle duels tot nu toe gespeeld, Sibum is nog niet verder dan een rol als invaller gekomen terwijl Heerkes, via sc Heerenveen in Almelo beland, in het beloftenelftal speelt. 

FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, De Groot, Siekman, Rozema, Bannink, Deul, Resida, Bergkamp, Peters.
Geblesseerd: Jallo, Menting, Olijve, Seip. Geschorst: Almeida.