FC Emmen grijpt naast de play offs

Het seizoen van FC Emmen eindigde zoals het goed beschouwd het gehele seizoen was: net niet. Weliswaar smaakte de ploeg de genoegdoening om van rivaal BV Veendam te winnen maar omdat het de regie voor de laatste plek in de play offs niet in eigen hand had, betekende de 3-2 zege einde oefening. Voor Bas Dost was het daarbij een avond om niet licht te vergeten want de jongste Emmenaar scoorde drie keer.
FC Emmen kwam goed uit de startblokken want al na zeven minuten stond het scorebord op 1-0. Een uittrap van Thomas Villadsen werd half onderschept waardoor Roy Stroeve in balbezit kwam. Hij stuurde Geoffrey Verweij weg en uit zijn perfecte voorzet drukte Bas Dost de 1-0 tegen de touwen. Kort daarna leverde een actie van Robbie Haemhouts gevaar op maar de beste kans op 2-0 had Geoffrey Verweij in de 21e minuut. Hij plaatste een vrije trap van ver buiten de zestien op de lat. Daarna nam BV Veendam het initiatief over en Mark Veldmate, die door Mark Bevaart van mandekking werd voorzien, loste als eerste een waarschuwingsschot dat in een hoekschop eindigde. Twee minuten later was het wel raak. Maarten Woudenberg draaide bij Bevaart weg en loste een schot van grote afstand die over de iets voor de goal staande Villadsen onder de lat verdween: 1-1. Het werd nog erger voor de thuisclub want acht minuten later pakte Frank Broers op de rand van het strafschopgebied Ruben Schaken vast wat door scheidsrechter Pol van Boekel met een strafschop werd gehonoreerd. Angelo Zimmerman schoot voor de vijfde maal vanaf elf meter raak en bracht daarmee de ruststand op 1-2.
Na de hervatting waren de partijen meer in evenwicht met aanvankelijk kansjes voor Woudenberg (redding Villadsen) en Bas Dost (hoekschop). Laatstgenoemde was vervolgens in de 69e minuut verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Robbie Haemhouts zette vanaf de achterlijn voor en Dost kopte vanuit een moeilijke positie fraai in: 2-2. Trainer Gerry Hamstra gooide intussen al zijn bankzitters met aanvallende aspiraties in het veld. Morten Friis kwam voor Haemhouts, Sergio van Dijk verving Marcel Pannekoek en Niki Leferink mocht als vervanger van Robin Demeijer ook nog in zijn afscheidsduel voor FC Emmen zijn 350e competitieduel laten aantekenen. Het leek er echter niet op dat FC Emmen alsnog de winst naar zich toe kon trekken. De Veendammers kregen een minuut voor tijd een prachtkans via Ruben Schaken maar zijn knal vanaf een meter of tien werd uitstekend door Thomas Villadsen, FC Emmen’s speler van het jaar, gekeerd. In de 90e minuut kon het Emmer publiek echter toch nog juichen. Roy Stroeve passte door het midden richting Bas Dost en de A-junior scoorde tussen twee Veendammers in de winnende goal.
,,We hadden moeten winnen”, betoogde BV Veendam coach Joop Gall na afloop. ,,Na een zoekend begin waren wij de bovenliggende partij. Na de rust ging FC Emmen meer risico nemen maar wij speelden dat niet slim genoeg uit.”
Gerry Hamstra vond dat de 1-2 ruststand wel terecht was. ,,In het begin stonden we aardig maar daarna gaven we de middenvelders van BV Veendam te veel ruimte. De 1-1 was een inschattingsfout van Villadsen en de strafschop was discutabel maar de 1-2 was op zich wel terecht. Na de rust was het een wedstrijd tussen twee gelijkwaardige partijen zonder dat het de wedstrijd kantelde. Uiteindelijk doe je wat we moesten doen namelijk winnen maar dat was niet voldoende.”
FC Emmen-BV Veendam 3-2. 7. Dost 1-0, 24. Woudenberg 1-1, 33. Zimmerman (strafschop) 1-2, 69. Dost 2-2, 90. Dost 3-2. Scheidsrechter: Van Boekel. Gele kaart: Van der Kruis, Biyadat en Broers (FC Emmen), Cijntje (BV Veendam). Toeschouwers: 4362.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Broers, Van der Kruis, Demeijer (78. Leferink), Pannekoek (57. Sergio van Dijk), Biyadat, Haemhouts (70. Friis), Verweij, Stroeve, Dost.
BV Veendam: Ditewig; Cijntje (82. Sahetapy), Koster, Wiekens, Cruz Vicente, Woudenberg, Lip (57. Buurmeijer), Zimmerman, Schaken, Veldmate (68. Bizimana), De Vriese.

Bas Dost tikte de 1-0 binnen, Angelo Cijntje komt te laat.

Geoffrey Verweij wordt bedankt voor de mooie voorzet.

BV veendam goalie Barry Ditewig heeft het moeilijk. (Foto’s Henk Benting)