Terug naar overzicht Terug

FC Emmen gereed voor wedstrijd van het jaar


Vrijdagavond is het voor FC Emmen de ‘dood of de gladiolen’ een uitdrukking die in Engeland dit seizoen door Louis van Gaal is geïntroduceerd als ‘Death or the gladioli’, na een paar jaar eerder de Duitse taal reeds te hebben verrijkt met ‘Der Tot oder der Gladioli.’ Vrij vertaald betekent het alles of niets en dat gaat aanstaande vrijdag zeker op voor FC Emmen. Het moet winnen van Almere City FC en met een behoorlijke marge in gescoorde goals: namelijk minimaal drie.


Na de 4-1 nederlaag van maandag in Almere was iedereen in het FC Emmen verbijsterd. Op een dergelijk pak slaag had niemand gerekend en dat in de thuiswedstrijd nog goed te kunnen maken, leek een wel zeer moeilijke opgave. Dat laatste denkt iedereen nog wel, maar toch heeft de gedachte post gevat dat in de  voetballerij alles mogelijk is, mits het met volledige overgave gebeurd. En dat laatste is FC Emmen zeker van plan.

Verliezen in Almere was op zich niet wereldschokkend. Niet vergeten mag worden dat Almere City FC de beste ploeg in de Jupiler League van na de winterstop is. Het pakte in 2016 zelfs twee punten meer dan kampioen Sparta Rotterdam! FC Emmen bleef in deze periode dertien punten achter op Almere City FC. Teleurstellend was echter dat FC Emmen er in de laatste zeven minuten niet in slaagde de boel gesloten te houden waardoor er twee tegengoals vielen die nu het karwei zo moeilijk maken.

FC Emmen moet dus vrijdagavond in de eerste plaats winnen en dat is op zich al een opgave. De laatste nederlaag in een uitwedstrijd van Almere City FC dateert van 15 januari toen in Venlo met 4-1 werd verloren wat de eerste wedstrijd onder de nieuwe trainer Jack de Gier was. En dan moeten er minimaal drie goals worden gescoord, liefst zonder een tegengoal te incasseren. FC Emmen heeft eerder dit seizoen in de JENS Vesting al een keertje vijf maal gescoord, maar dat bleek toen geen garantie voor de winst.

Het is echter niet allemaal somberheid in de gelederen van FC Emmen. De laatste wedstrijden verliepen door personeel wisselingen naar aanleiding van blessures en schorsingen nogal rommelig. Tegen Almere City FC is echter wat dat betreft het meeste leed geleden. Marcel Seip en Tim Siekman hebben hun schorsingen achter de rug en Marnix Kolder en Raymond Gyasi zijn hersteld van lichte blessures. FC  Emmen lijkt dus op volle kracht te kunnen aantreden en wie weet wordt het dan de gladiolen.

De wedstrijd FC Emmen-Almere City FC wordt geleid door Jochem Kamphuis. De in Groningen woonachtige Kamphuis fluit normaal in de eredivisie. Hij wordt bijgestaan door de heren Van Zuilen en Honig met Christian Mulder als vierde official.