FC Emmen geeft overwinning uit handen in slotfase

Met de support van 320 meegereisde fans heeft FC Emmen met 1-1 gelijkgespeeld tegen NAC Breda. Luciano Slagveer zette de Drenten al vroeg op 0-1, maar vlak voor tijd zorgde Erik Palmer-Brown voor de gelijkmaker.

De eerste grote kans van de wedstrijd was meteen raak. Na ruim een kwartier spelen kwam Slagveer door een slim steekpassje van Anco Jansen in de buurt van de achterlijn. Ondanks de moeilijke hoek lukte het de vleugelspeler toch om de bal laag tussen de benen van doelman Benjamin van Leer door te krijgen: 0-1.

Slagveer verschalkt doelman Van Leer (Foto: Gerrit Rijkens)

Tien minuten later was FC Emmen dichtbij de 0-2. Jansen werd op de punt van het strafschopgebied neergehaald door twee Bredanaars, waarna scheidsrechter Danny Makkelie een vrije trap toekende. Caner Cavlan, vorige week nog tweemaal trefzeker, stuurde de bal richting de kruising, maar Van Leer tikte de bal op de onderkant van de lat.

Weer tien minuten later leek de 0-2 alsnog te vallen. Cavlan probeerde het met een schot, daarna kreeg Jansen tot drie keer toe de mogelijkheid om de trekker over te halen, maar hij stond buitenspel.

Jansen stuit op de keeper (Foto: Gerrit Rijkens)

Op slag van rust raakte ook de thuisploeg de lat. De Drenten kregen de bal niet goed weg na een corner en uiteindelijk zorgde dat ervoor dat NAC het aluminium raakte.

“We maken op een fantastisch moment de 0-1,” aldus trainer Dick Lukkien. “We wisten dat de tegenstander opportuun zou gaan spelen met veel strijd, maar daar gingen we goed mee om.”

Kansen genoeg in de tweede helft

In de tweede helft ging het spel op en neer. Aan Emmer zijde kregen Jansen, Slagveer, Jafar Arias en invaller Henk Bos kansen om de voorsprong te vergroten, terwijl NAC vooral gevaar probeerde te stichten uit standaardsituaties. Ondertussen viel na Jansen ook Nick Bakker geblesseerd uit.

De Leeuw sticht gevaar vanaf de rechterkant (Foto: Gerrit Rijkens)

In de slotfase hadden meerdere Emmenaren de verlossende 0-2 op de schoen. Michael de Leeuw, die al de hele avond de longen uit zijn lijf liep, kwam door over de rechterkant en bereikte Slagveer met een voorzet bij de tweede paal, maar verdediger Menno Koch redde op de doellijn met ook Arias in de buurt.

Lukkien: “Dat was de mooiste kans op de 0-2, vijf minuten voor tijd met Arias. Hij reageert alleen niet op de kopbal van Slagveer.”

Scherpen kan de schade niet meer herstellen (Foto: Gerrit Rijkens)

Kort voor tijd was het dan toch raak, maar niet in het doel waar FC Emmen had gehoopt. Michael Chacón kopte een vrije trap in eerste instantie nog weg, maar de bal werd door Luka Ilic opnieuw het zestienmetergebied ingepompt. Daar had Kjell Scherpen moeite mee, waardoor Palmer-Brown de bal kon volleren: 1-1.

Meteen daarna ging de ploeg van Lukkien opnieuw vol op de aanval. De Leeuw bleef vanaf de linkerkant sterk aan de bal, maar zijn schot werd gekeerd door Van Leer.

De Leeuw met dé kans op 1-2  (Foto: Gerrit Rijkens)
De Leeuw krijgt dé kans op 1-2 (Foto: Gerrit Rijkens)

“Ik heb eigenlijk alleen de laatste twee minuten en in de blessuretijd onrustig gezeten. We hadden de rest van de wedstrijd wel de controle,” aldus Lukkien. “We deden alleen te weinig met de ruimte die op het veld lag. En dan weet je dat als NAC een goal maakt, je in de problemen komt.”

“Ik vind dat we twee punten hebben verloren,” gaat de trainer verder. “Maar we staan nog steeds vijftiende en het gat met NAC is nog steeds zeven punten. Dat moet houvast geven. En het getoonde spel moet ook houvast geven. We blijven vechten voor die veilige vijftiende plek.”

Door het gelijkspel heeft FC Emmen nu 29 punten, drie meer dan De Graafschap en Excelsior. Fortuna Sittard heeft nog één punt meer. Volgende week wacht de volgende finale voor de Drentse formatie, thuis tegen FC Utrecht.

Help jij de ploeg in deze laatste wedstrijden richting handhaving? Scoor hier snel je ticket!

NAC Breda – FC Emmen: 1-1
15. Slagveer 0-1
88. Palmer-Brown 1-1

Schoten: 21-15
Schoten op doel: 5-11
Balbezit: 59-41
Corners: 10-2

Opstelling NAC Breda: Van Leer; Karami, Koch, Palmer-Brown, Van Anholt (58. Van Hooijdonk); El Allouchi (29. Ilic), Kali, Lundqvist; Rosheuvel (67. Kastaneer), Te Vrede, Korte.

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Bijl, Kuipers, Bakker (69. Veendorp), Cavlan; Ben Moussa, Chacón; Slagveer (84. Niemeijer), De Leeuw, Jansen (56. Bos); Arias.