FC Emmen geeft alles, krijgt niets

Op zich leek het een ideale gelegenheid om koploper RKC Waalwijk van de troon te stoten. De Brabanders zaten na vijf duels niet te hebben gewonnen niet lekker in het vel terwijl FC Emmen begon warm te draaien. Het heeft echter niet zo mogen zijn, in een enerverend duel ging de winst met 2-1 naar de Waalwijkers maar FC Emmen hoeft zich nergens voor te schamen. Het vocht voor dat het waard was maar een ongelooflijke rij blessures waardoor trainer Gerry Hamstra in een tijdsbestek van vijf minuten drie basisspelers kwijt raakte was net iets teveel van het goede.
Het begon in de 51e minuut met een luchtduel tussen Frank Broers en Fred Benson. De Emmer verdediger brak daarbij vermoedelijk zijn neus en moest er dus af. Drie minuten later ging Geoffrey Verweij neer en kon alleen strompelend verder, de tweede wissel dus. Omdat volgens het oud gezegde ‘alle goede dingen uit drie bestaan’ ging een minuut na het uitvallen van Verweij ook Robbie Haemhouts na een forse overtreding van Obodai tegen de vlakte. Ook de Belg moest het voor gezien houden. De invallers Breinburg, Bonevacia en Bernhardt deden hun best maar de samenhang was er natuurlijk een beetje uit waarvan de gasten nog een keertje konden profiteren met de matchwinner in de 68e minuut van Fred Benson.
Fred Benson was ook de man die FC Emmen in de beginfase tot wanhoop dreef. Hij kreeg in de eerste acht minuten drie grote kansen waarvan doelman Thomas Villadsen de laatste twee pakte maar op de eerste was hij kansloos. Na een vierde dikke kans voor RKC in de 13e minuut voor Garcia, opnieuw was Villadsen het struikelblok, kwam FC Emmen beter in de wedstrijd. In de 17e minuut prikte Robbie Haemhouts na aangeven van Marcel Pannekoek de bal op de lat. Dezelfde combinatie maar dan in omgekeerde volgorde was negen minuten voor rust verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Een vrije trap van Haemhouts belandde via verdediger Exouzidis bij Marcel Pannekoek die hard en doeltreffend uithaalde: 1-1. RKC was blijkbaar verbaasd over zoveel veerkracht en liet zich terugzakken. Marcel Pannekoek was drie minuten na zijn eerste goal in de eerste divisie dichtbij zijn tweede maar raakte via de handen van doelman Zwarthoed de staander. Niki Leferink schot kort daarna nog in de handen van de Waalwijkse sluitpost.
,,We hadden na een half uur met 3-0 voor moeten staan”, verzuchtte RKC coach Zeljko Petrovic. Op zich begrijpelijk gezien de kansen maar FC Emmen trainer Gerry Hamstra had evenveel recht van spreken met: ,,We hadden het in de beginfase erg moeilijk maar bij rust hadden wij ook voor kunnen staan.”
Na de pauze kreeg FC Emmen dus met een ongelooflijke serie pech te maken met drie uitvallers in vijf minuten waardoor de vaart wat uit de wedstrijd ging. RKC Waalwijk kreeg ook niet meer die grote kansen zoals in de beginfase tot na een kleine zeventig minuten spelen Fred Benson uit een counter de stand naar 1-2 tilde. Hij werd daarbij fraai aangespeeld door uitgerekend Nicklas Svendsen die zich in Emmen weinig bemind maakte door in de voorbereiding plotseling de wijk naar Waalwijk te nemen. FC Emmen haalde in het restant van het duel nog eens alle uit de kast. Michael van der Kruis bemoeide zich met de aanval maar zag zijn inzet door Zwarthoed gepakt worden. FC Emmen was kwetsbaar voor een counter en die had vier minuten voor tijd bijna succes maar verdediger Kevin Görtz, die eerst Luwamo Garcia had moeten laten gaan, revancheerde zich door de bal van de doellijn te halen. De slotfase met vier minutenh extra tijd was vervolgens hectisch. Leferink schoot net over en Morten Friis mocht in de 94e minuut een vrije trap vanaf achttien meter nemen. Hij schoot een meter over, mocht het echter overdoen maar met hetzelfde resultaat. Het was de laatste daad in een enerverende wedstrijd waarbij FC Emmen alles gaf maar uiteindelijk met lege handen bleef staan.
FC Emmen – RKC Waalwijk 1-2. 6. Benson 0-1, 36. Pannekoek 1-1, 68. Benson 1-2. Scheidsrechter: Van Sichem. Gele kaart: Kamps (FC Emmen), Benson, Hans Mulder, Vink, Obodai (RKC Waalwijk). Toeschouwers: 3479.
FC Emmen: Villadsen: Demeijer, Van der Kruis, Broers (53. Breinburg), Görtz, Verweij (58. Bernhard), Kamps, Haemhouts (61. Bonevacia), Pannekoek, Friis, Leferink.
RKC Waalwijk: Zwarthoed: Dustley Mulder, Exouzidis (66. Svendsen), Bakens, Di Gregorio, Hans Mulder, Obodai, Berger, Garcia, Benson (83. Vink), Ogunjimi.