Terug naar overzicht Terug

FC Emmen geeft 100e zege Joop Gall glans


Elke ploeg die met grote cijfers wint krijgt meestal ook te horen dat de tegenstander wel erg zwak was. Dat zal FC Emmen zonder twijfel ook wel overkomen maar de 5-0 op FC Oss werd toch afgedwongen middels hard werken en individuele kwaliteit. FC Emmen had zelfs de mogelijkheid de Brabanders met een nog veel hogere uitslag te vernederen. Het liet bijvoorbeeld nog een strafschop onbenut en trof een keertje de paal. ,,We mogen FC Emmen dankbaar zijn dat het bij 5-0 is gebleven”, erkende FC Oss interim-trainer Klaas Wels. De 5-0 kwam in de buurt van de hoogste zege ooit van FC Emmen in het betaalde voetbal dat op 6-0 stond maar het halve dozijn werd net niet gehaald. Het werd voor de zesde keer in de clubhistorie een 5-0.


 

Leandro Resida scoort uit alle standen (Foto: Gerrit Rijkens).

Alexander Bannink heeft de 2-0 gescoord. 

 

Quenten Martinus was een van de uitblinkers (Foto’s: Boudewijn Benting)

Trainer Joop Gall glunderde uiteraard van oor tot oor. ,,Een geweldige uitslag”, jubelde hij. ,,Het is een beloning voor de groep die bereid is hard te werken. Deze hoge score hebben we dan ook afgedwongen. Onze manier van spelen kost veel kracht waardoor we in de slotfase op de handrem gingen spelen. Maar daar voor hadden we de mogelijkheden om tot een grotere uitslag te komen. We hadden ook uitblinkers in bijvoorbeeld Quenten Martinus hoewel zijn start nog niet overtuigend was. En verder speelden Tim Siekman en Bart de Groot sterk. Al met al de complimenten aan de ploeg: chapeau en goed gedaan.”

Opvallend bij FC Emmen was dat de doelpunten werden gescoord door spelers die daar tot dus ver nog geen gewoonte van hadden gemaakt. Frank Olijve trof twee keer de roos tegen FC Oss terwijl hij hiervoor slechts een maal in het profvoetbal had gescoord. Quenten Martinus had ook slechts een treffer op zijn naam wat ook voor Laendro Resida gold. Alleen Alexander Bannink had vaker het net gevonden, zijn treffer was de derde van het seizoen en zevende in zijn loopbaan. De diepe spitsen gingen dus met lege handen naar huis hoewel Roland Bergkamp in de derde minuut met een kopbal bijna de score had geopend. FC Emmen had vanaf de start het betere van het spel en leek dat in de negentiende minuut in de 1-0 te kunnen uitdrukken. Verdediger Lorenzo Pique maakte hands en Quenten Martinus nam de taak op zich om de strafschop te nemen. Zijn aanloop was echter aan de nonchalante kant en het schot schampte slechts de staander.

 

Quenten Martinus (links) schiet de strafschop op de paal terwijl doelman Arends de verkeerde richting neemt.

 

Frank Olijve (linksachter) scoort de openingstreffer (Foto’s: Gerrrit Rijkens).

Twee minuten na de mislukte strafschop was de 1-0 wel een feit. Tim Siekman verzond een pass richting Frank Olijve die met een diagonaal schot de 1-0 liet noteren. Er gebeurde vervolgens een tijdje niets opmerkelijks tot vier minuten voor de pauze Alexander Bannink koppend een rebound succesvol afrondde: 2-0. Onvoldoende wegwerken kostte FC Oss op slag van rust zelfs nog een derde treffer. In eerste instantie stichtte Bergkamp gevaar maar uiteindelijk was het Resida die de mogelijkheid succesvol afwerkte: 3-0. FC Oss coach Klaas Wels nam in de rust geen halve maatregelen en gooide gelijk al zijn wissels in het veld. Maar voor dat de ploeg kans kreeg zich in te spelen stond het al 4-0. Quenten Martinus nam deze vierde goal voor zijn rekening. De flankspeler had de kritiek van de laatste tijd ter harte genomen en liet af toe fraaie staaltjes voetbal zien. Bovendien beperkte hij zich door die dingen te doen waarin hij goed is: de zijkanten te bespelen en voorzetten op maat afleveren.

Na de 4-0 raakte Resida nog een keertje te staander, miste Bergkamp in redelijke positie en werd een inzet van Olijve tot hoekschop verwerkt. Dat laatste was in de 57e minuut maar vanaf dat moment gooide FC Emmen de handrem er op. Begrijpelijk gezien de stand maar ook de speelwijze van het voortdurend willen afjagen kende een grens. Pas in de slotfase kwam de recordscore van 6-0 ooit tegen AGOVV  weer in beeld toen Frank Olijve na een steekbal van Almeida er 5-0 van maakte. Daarbij bleef het echter hoewel scheidsrechter Mulder nog twee minuten extra liet spelen. Het was ook best wel mooi geweest. 

FC Emmen-FC Oss 5-0. 19. Martinus mist strafschop, 21. Olijve 1-0, 41. Bannink 2-0, 44. Resida 3-0, 47. Martinus 4-0, 87. Olijve 5-0. Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: Metaj (FC Emmen), Janssen, Pique, Kapralik (FC Oss). Toeschouwers: 2128.
FC Emmen: Van der Vlag; Metaj, Siekman, De Groot (72. De Wit), Almeida, Bannink (72. Dantuma), Rozema, Olijve, Martinus, Bergkamp (80. Weghorst), Resida.
FC Oss: Arends (46. Koopman); Monteiro (46. Jochem Jansen), Pique, Kapralik, Ramlal, Dennis Janssen, Van de Sande, Van der Sloot, Opoku, Deenen (46. Falkenstein).