FC Emmen erg lastig voor FC Groningen

Bij de aanhang van FC Emmen leefde nog de oefenwedstrijd van twee jaar geleden in Borger toen FC Groningen met liefst 8-0 won. Een dergelijke uitslag heeft er in Westerbork echter geen moment ingezeten. Nog sterker, indien de Emmenaren de levensgrote kansen in de eerste twintig minuten hadden benut was een sensationele uitslag denkbeeldig geweest. Overigens van de spelers die destijds in Borger in het veld stonden, waren op het terrein van VKW in Westerbork alleen Jannes Wolters en Sergio van Dijk van de partij. Zo snel gaat de doorstroming in het betaalde voetbal.
Bij FC Emmen ontbraken de lichtgeblesseerden Edgar Bernhardt en Mark Bevaart, waar tegenover stond dat in de tweede helft Morten Friis en Roy Stroeve voor het eerst in de voorbereiding van de partij waren. FC Emmen begon dus uitstekend en nam reeds in de zevende minuut brutaalweg de leiding. Geoffrey Verweij profiteerde van een aarzeling in de Groninger verdediging en liet doelman Brian van Loo kansloos. Vijf minuten later had dezelfde Verweij een prachtige kans op de 2-0 toen hij bij de tweede paal fraai werd aangespeeld. Een paar meter voor de goal mikte hij echter over. In de twintigste minuut volgde de derde dikke mogelijkheid voor FC Emmen. Uit een hoekschop vanaf de linkerkant kopte Ronald Breinburg op de lat!
Dat was even schrikken voor de ploeg van trainer Ron Jans die toch met een echte basisopstelling begon. Alleen Luis Suarez ontbrak maar dat zou best eens structureel kunnen zijn gelet op de ontwikkelingen op de transfermarkt. FC Emmen hield de voorsprong tot tien minuten voor het verstrijken van de eerste helft vast. De tot dan toe vlekkeloos keepende Thomas Villadsen liet zich door een inzet van Rasmus Lindgren verrassen die een vrije trap van Martijn Meerdink ineens doortikte: 1-1. Amper een minuut later weifelde de Emmer defensie met ingrijpen waarvan Koen van de Laak profiteerde. Sneu voor FC Emmen dat even van de kook was maar de ruststand toch op 2-1 kon houden.
Na de rust maakte Morten Friis aan de rechterkant zijn debuut voor FC Emmen en hij had zijn eerste optreden veel glans kunnen geven toen hij al na drie minuten alleen voor doelman Van Loo verscheen. De Groningse goalie kwam evenwel als winnaar uit de strijd. Van Loo tikte in de 68e minuut een pegel van Jannes Wolters uit het doel. Het grote wisselen was inmiddels begonnen en de hoogtepunten werden zeldzamer. Wel liet het Groninger talent Stefan Nijland nog zijn kunnen zien toen hij profiteerde van een gapend gat in het hart van de Emmer verdediging en zijn ploeg naar 3-1 schoot. De laatste redelijke doelkans was weer voor FC Emmen via Geoffrey Verweij die zijn harde schot tot hoekschop zag worden verwerkt.
Alles bij elkaar genomen kon FC Emmen tevreden zijn. Het werd bepaald niet weggetikt door de eredivisieploeg die zich in partijtjes tegen amateurclubs uitbundig had uitgeleefd met geweldige scores. Het bevestigde het vermoeden dat trainer Gerry Hamstra een aardig stel bij elkaar heeft.
FC Emmen-FC Groningen (in Westerbork) 1-3. 7. Verweij 1-0, 35. Lindgren 1-1, 36. Van de Laak 1-2, 71. Nijland 1-3. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 2500.
FC Emmen: Villadsen; Breinburg, Wolters, Van der Kruis (83. De Roo), De Vries (62. Stroeve); Bonevacia, Pannekoek (46. Friis), Haemhouts; Kamps, Van Dijk, Verweij (83. Dost).
FC Groningen: Van Loo; Silva, Sankoh, Svejdik, Stenman (62. Metaj); Lindgren (46. Matthijs), Meerdink (62. Rozema), Fledderus (46. Levchenko), Lovre; Nevland (46. Ozturk), Van de Laak (46. Nijland).