Terug naar overzicht Terug

FC Emmen en Achilles '29 kijken uit naar de start


 ,,We zijn in elk geval van plan om serieus mee te doen’’, zegt de ook al nieuwe trainer  François Gesthuizen van de Groesbekers. ,,Niet om het kampioenschap natuurlijk, maar ik ben er wel van overtuigd dat we ook niet laatste worden.’’


 Achilles ’29 is niet de eerste club uit de topklasse die naar het betaalde voetbal promoveert. FC Oss presteerde dat namelijk in het seizoen 2010/11 toen het na de degradatie uit de Jupiler League kampioen in de topklasse werd met Achilles ’29 destijds als tweede op de ranglijst. FC Oss handhaafde zich vervolgens redelijk gemakkelijk in de Jupiler League, mede omdat de organisatie en selectie in het degradatieseizoen overeind bleef. Achilles ’29 heeft dus geen betaald voetbal ervaring maar is wel al jaren een toonaangevende amateurclub. In de twee seizoenen die de topklasse bestaat, werd het eerste en tweede. In vijf seizoenen daarvoor werd het in de hoofdklasse twee maal kampioen naast een 2e, 4e en 5e plaats. Veel beter kan het eigenlijk nauwelijks.

Bijzonder is dat beide clubs toch een gemeenschappelijke geschiedenis hebben. In de jaren voor de invoering van het betaalde voetbal in Emmen maakten Emmen en Achilles ’29 deel uit van de hoofdklasse. Van 1978 tot en met 1985 werden veertien onderlinge duels bestreden en daarin kwam Emmen niet al te best uit de bus. Emmen won er slechts eentje, de allereerste in 1978, verloor zes keer en zeven maal was er een gelijkspel. De laatste keer dat Emmen in competitieverband tegen Achilles ’29 speelde was op 3 maart 1985 op de Meerdijk. Achilles ’29 won in Emmen met 2-0. Maar zoals bekend geven resultaten uit het verleden geen garantie voor het heden.