Terug naar overzicht Terug

FC Emmen drukt Cambuur dieper in de zorgen


 De confrontatie tussen de nummers veertien en zestien van de Jupiler League tussen FC Emmen en Cambuur Leeuwarden stond voor beide teams in het teken van de noodzaak om na een slechte reeks weer eens wat punten te pakken. Waarbij de situatie bij de Friezen nijperder was dan bij FC Emmen. FC Emmen kwam uiteindelijk als de grote winnaar uit de bus en kreeg met de 2-0 winst wat het verdiende. Enig minpuntje was de gele kaart voor Robbie Haemhouts, zijn vijfde van het seizoen wat een schorsing voor de komende wedstrijd tegen TOP Oss betekent. 
FC Emmen trainer Gerry Hamstra had een viertal wijzigingen in het elftal doorgevoerd ten opzichte van een week eerder tegen RBC Roosendaal. Kevin Görtz was niet beschikbaar en Morten Friis, Berry Schepers en Christy Bonevacia mochten op de reservebank plaatsnemen. Hun vervangers waren Robin Demeijer, Ronald Breinburg, Sergio van Dijk en Marcel Pannekoek die na zes invalbeurten voor het eerst in de basis stond. In deze opstelling ging FC Emmen goed van start met kopkansen voor Sergio van Dijk en Roy Stroeve. Toch viel de 1-0 een beetje uit de niet zo heldere lucht. Robbie Haemhouts waagde halverwege de helft van Cambuur een schot op doel waarop doelman Peter van der Vlag, die in zich in de derde minuut ook al onzeker had getoond, tevergeefs naar de hoek dook. Het leek een houdbaar schot maar dat deerde de doelpuntenmaker uiteraard niet: 1-0. Zeven minuten later had het eigenlijk 2-0 moeten staan toen Ronald Breinburg uit een hoekschop via onderkant lat inkopte waarbij de bal achter de grabbelende Van der Vlag de doellijn leek gepasseerd te zijn. De assistent-scheidsrechter deelde die opvatting echter niet waardoor het feestje niet door ging. Kort daarna stichtte Michael van der Kruis met een krachtige solo nog eens paniek in de Friese verdediging maar hij hield er slechts een hoekschop aan over.
Na de pauze vertoonden de over de gehele wedstrijd genomen zwakke Friezen wat meer tekenen van leven en kregen mogelijkheden via El Khalifi en Rudy Jansen. In beide gevallen stuitten ze op doelman Thomas Villadsen die naast een aantal goede reddingen ook een paar zwakke momenten kende. FC Emmen ging wat in de achteruit spelen maar overleefde deze fase toch ongeschonden. In de laatste twintig minuten trok FC Emmen het duel definitief naar zich toe. In de 72e minuut was er eerst nog een hachelijke situatie voor het Cambuur doel waarin twee knallen van achtereenvolgens Haemhouts en Sergio van Dijk werden geblokkeerd. Het was echter uitstel van executie want vier minuten voor het einde kopte Sergio van Dijk uit een hoekschop van Haemhouts keihard raak: 2-0. Ondanks de drie minuten extra tijd kwam de zege voor FC Emmen niet serieus meer in gevaar.
” Het was geen goede wedstrijd waarin we voor een versterkt middenveld hadden gekozen”, analyseerde trainer Gerry Hamstra. ,,Over het eerste half uur was ik wel tevreden maar na de pauze liepen we te veel achteruit. Niet zo verwonderlijk natuurlijk na de twee tikken die we hebben gehad maar we hadden het nog best moeilijk kunnen krijgen. Dat bleef gelukkig uit, een belangrijke zege voor ons waardoor we vol vertrouwen de komende uitwedstrijd tegen TOP Oss tegemoet kunnen zien.”
FC Emmen-Cambuur Leeuwarden 2-0. 21. Haemhouts 1-0, 86. Sergio van Dijk 2-0. Scheidsrechter: Van Meenen. Gele kaart: Haemhouts (FC Emmen), Van Noord (Cambuur). Toeschouwers: 2985.
FC Emmen: Villadsen; Demeijer, Van der Kruis, Breinburg, Danny van Dijk, Kamps (65. Bonevacio), Pannekoek, Haemhouts, Verweij (84. Little), Stroeve (74. Friis), Sergio van Dijk.
Cambuur Leeuwarden: Van der Vlag; Van Noord (33. De Wagt, 46. Wegh), Brack, Jansen, Casal, Barakat, Bonefacio, Katipana (73. Van der Weij), El Khalifi, Van der Heide, Dijkhuizen.  

Ronald Breinburg, Geoffrey Verweij en Martijn Kamps hebben de bal over de achterlijn gezien.

Marcel Pannekoek (midden) lijkt hier in duel met Geoffrey Verweij.

Robin Demeijer komt Chris de Wagt (17) tegen (Foto’s Henk Benting)

Callum Little is gespannen voor zijn eerste optreden.

Michael van der Kruis maakt herrie in het Cambuur doelgebied.(Foto’s FC Emmen Media)