FC Emmen doet zich met een gelijkspel te kort

Het tweede en laatste deel van de wedstrijd begon met vijftien minuten op de klok en met een doeltrap van FC Emmen. Daarna ontspon zich een duel in hoog tempo met doelkansen over en weer. Het kansenfestival begon in de tweede minuut van de hervatting met een kans voor Sparta spits Jeremy Bokila maar doelman Harm Zeinstra voorkwam een snelle gelijkmaker. Een minuut later kreeg Michel Poldervaart een vrij schootsveld maar produceerde slechts een losse flodder. Vijf minuten nadien kreeg FC Emmen aanvoerder Jeffrey de Visscher een droomkans op de 0-2. Na een dieptepass van Matthieu Bemba kreeg hij vrij baan maar de geroutineerde aanvaller zag geen kans de Duitse doelman te passeren. Het had FC Emmen een veilig gevoel kunnen geven in een eerste helft waarin het beslist niet de mindere van de Rotterdammers was. Toch viel in de 36e minuut de goal aan de kant toen Jeremy Bokila een fout van Harm Zeinstra afstrafte. De Emmer doelman liet een schot van Bel Hassani los waarna het voor Bokila een koud kunstje was om de 1-1 te laten aantekenen. Zeinstra zat niet lekker in zijn vel en kwam drie minuten later niet uit zijn kooi nadat de bal in het vijfmeter gebied neerdaalde. De kopbal van Bokila was echter niet goed geplaatst. Michel Poldervaart bewees op slag van rust weer eens geen afmaker te zijn door een tweede prima schotkans naast te knallen.
De tweede helft was speltechnisch zeker niet het beste deel van de wedstrijd maar behield zijn amusementswaarde omdat beide ploegen voor de winst gingen. Sparta was nu de meest dreigende ploeg maar de Emmer defensie bleef redelijk overeind. De eerstvolgende kans die het predikaat ‘honderd procent’ verdiende viel echter aan Emmer zijde. In de 52e minuut werd Ruud ter Heide op maat door de opgekomen Marijn Sterk bediend maar de kopbal leek nergens op. Na goed een uur spelen werd ook Sparta een opgelegde kans geboden maar Jaime Bruinier verprutste in het vijfmeter gebied deze unieke mogelijkheid op de 2-1. Opvallend was trouwens dat ondanks de aanvallende bedoelingen van beide teams er nauwelijks hoekschoppen vielen te noteren. FC Emmen kreeg de eerste in de 63e minuut en Sparta dwong pas in de 88e minuut de eerste hoekschop af.

Jeffrrey de Visscher krijgt de bal niet langs doelman Pellatz.

Jeremy Bokila (9) profiteert van het foutje van Harm Zeinstra (Foto’s Gerrit Rijkens).

De slotfase was hectisch met wederom kansen over en weer. Kay Velda, hij verving Shkodran Metaj in de tweede helft, schoot over. Matthieu Bemba was met een kopbal dicht bij de 1-2 maar de bal ging via de staander naast. Vervolgens moest Harm Zeinstra aan de andere kant Joshua John van een treffer af houden. Maar de mooiste mogelijkheid was voor de tweede maal op deze winderige avond voor FC Emmen aanvoerder Jeffrey de Visscher. Vrijgespeeld door Randy Wolters stond hij voor de tweede keer vrij voor doelman Pellatz maar voor de tweede maal faalde hij. Met vier minuten extra speeltijd bleef het spannend maar doelpunten bleven uit.

Matthieu Bemba krijgt instructies van René Hake. Rechts Sparta trainer Michel Vonk.

Jorrit Kunst laat Jaime Bruinier (8) liggen.

Spitsuur voor het doel van Sparta. Nico Pellatz (met helm) stomp de bal weg (Foto’s FC Emmen Media).

FC Emmen-trainer René Hake, die tevergeefs naar de persruimte voor het gebruikelijke perspraatje was gekomen want Sparta had besloten die niet te houden maar vond het niet nodig de trainer van de tegenpartij daarover in te lichten, was op zich tevreden . ,,Hier een punt halen doen niet veel ploegen. Aan de andere kant hebben wij de beste kansen van de avond gehad maar verzuimd af te maken.’’

Sparta Rotterdam-FC Emmen 1-1. 10. Wolters 0-1, 36. Bokila 1-1. Scheidsrechter: Gerritsen. Gele kaart: Nieuwendaal, De Roon (Sparta). Toeschouwers: 6200.
Sparta: Pellatz; Kras, Luirink (90. Mark Veldmate), Jeroen Veldmate, Slijngaard, Nieuwendaal, Bel Hassani (81. Overtoom), Bruinier (81. Schmelz), De Roon, Bokila, John.
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer, De Groot, Sterk, Poldervaart (87. Mravec), Bemba, Metaj (46. Velda), De Visscher (90. Almeida), Ter Heide, Wolters.