FC Emmen de complimenten, Roda JC de punten

FC Emmen heeft de huid tegen kampioenskandidaat Roda JC duur verkocht maar moest toch de punten aan de Limburgers laten. Dat gebeurde echter niet zonder slag of stoot want na een 0-3 achterstand zette FC Emmen zoveel druk Roda JC wankelde en van geluk mocht spreken dat het de 2-3 zege mee naar huis mocht nemen. In de JenS Vesting waren 6028 toeschouwers aanwezig wat het hoogste aantal in de laatste vier seizoenen is.

Een artistieke poging van Roland Bergkamp (Foto: Boudewijn Benting).

FC Emmen trainer Joop Gall was ondanks de nederlaag content met het optreden van zijn ploeg: ,,Het verlies is zuur maar toch een compliment aan de ploeg die te weinig heeft gekregen. Na de 0-3 was het eenrichtingsverkeer naar het Roda doel waarin we terug kwamen naar 2-3 en ook nog gelijk hadden kunnen spelen. In die fase onthield scheidsrechter Wiedemeijer ons een strafschop toen Roland Bergkamp door Frank Demouge werd vastgehouden. Ik was aanvankelijk blij dat we voor zo’n beladen duel een ervaren scheidsrechter hadden gekregen maar hij zag het niet. Zoals hij ook bij de 0-2 een handsbal niet zag.’’

Speelde scheidsrechter Reinold Wiedemeijer in de ogen van de Emmenaren een belangrijke rol in het verlies, dat deed Roda JC spits Frank Demouge zeker ook. Hij gooide al zijn ervaring in de strijd en de zege voor de gasten kan voor een belangrijk deel op zijn naam worden geschreven. Behalve zijn rol bij de 0-2 maakte hij zelf de 0-3 maar verdedigde ook mee als het moest. Zo deelde hij een beuk uit aan Said Bakkati die minimaal geel had moeten opleveren, Wiedemeijer vond van niet maar had het waarschijnlijk niet gezien. Toen FC Emmen de 1-3 scoorde liep Demouge naar de zijkant om wat aan een verbandje te laten prutsen, het was een opzichtige poging om FC Emmen uit het ritme te halen maar scheidsrechter Wiedemeijer liet het gaan. Hij wachtte keurig tot Demouge weer terug was en liet toen pas aftrappen. En in de extra tijd hield Demouge zoals eerder beschreven Bergkamp vast zonder dat het consequenties had.

Boy Deul ziet de wereld van onderen met naast hem Henk Dijkhuizen.

Plaaggeest Frank Demouge springt het hoogst.

Niek Vossebelt was belangrijk in de slotfase.

Roda JC trainer René Trost had uiteindelijke troostende woorden voor de verliezende partij. ,,Compliment aan FC Emmen, we hebben vanavond gewoon geluk gehad. FC Emmen heeft een goede ploeg met ook individuele kwaliteit. Na de domme rode kaart voor Ramos hoop je dat de 1-3 niet te snel gaat vallen toen dat wel gebeurde had het net zo gemakkelijk 3-3 kunnen worden. We hebben hier uiteindelijk met geluk gewonnen en daarmee een zware hobbel genomen.’’

Hoewel FC Emmen in de eerste helft best aardig speelde, leek het duel helemaal naar wens van de Limburgers te verlopen. Na een half uur kreeg Anco Jansen de bal wat gelukkig mee en scoorde vervolgens fraai de 0-1. Tien minuten later mocht Johan Plat nadat Demouge de bal met de arm had getoucheerd de 0-2 maken en leek de wedstrijd al grotendeels gespeeld. FC Emmen had ook mogelijkheden gehad maar de anders zo trefzekere voorwaartsen hadden deze keer geen geluk. Een inzet van Cas Peters werd door Ard van Peppen van de doellijn gehaald en Leandro Resida maakte een fraaie kans bij de 0-1 stand slecht af. Na rust ging FC Emmen steeds meer druk uitoefenen. Roland Bergkamp mikte uit de draai net naast en Alexander Bannink zag zijn schot ook naast verdwijnen.

Roda doelman Bram Verbist moest afhaken na een botsing met Roland Bergkamp. Later bleek dat zijn oor bijna helemaal was afgescheurd.

Aanvoerder Sander Rozema na afloop van een 96 minuten durend voetbalgevecht (Foto’s: Gerrit Rijkens).

In de 65e minuut gebeurde wat bij veel wedstrijden van FC Emmen gebruikelijk is, namelijk dat een tegenstander een rode kaart krijgt. Dat overkwam deze keer centrale verdediger Guy Ramos die met een overtreding op Resida zijn tweede gele kaart incasseerde. Het werkte echter niet direct in het voordeel van FC Emmen want een kwartier voor tijd was de defensie even niet alert na de wissel Niek Vossebelt voor Tim Siekman waarvan de Frank Demouge profiteerde en vanuit het iets de 0-3 scoorde. FC Emmen ging echter niet overstag en tot vreugde van het publiek werd een geweldige inhaalrace ingezet. Er volgde een belegering van het Limburgse doel en Leandro Resida wist als eerst de handbalverdediging te doorboren: 1-3. Na het tijdrekken van Frank Demouge en het onthouden van een strafschop kreeg Roland Bergkamp in de 87e minuut de kans op 2-3 maar stuitte op doelman Bram Verbist die zich bij de reddingspoging blesseerde en moest worden vervangen door Benjamin van Leer.

De extra tijd bedroeg maar liefst zes minuten en in deze periode was er een hoofdrol voor Niek Vossebelt weggelegd. Eerst stelde hij de invaller doelman Van Leer op de proef met een knal van afstand maar die kon nog door de voormalige PSV’er worden gekeerd. De tweede poging van Vossebelt, drie minuten in de extra tijd was wel raak: 2-3. Het werd een adembenemende slotfase waarin FC Emmen alles gaf tegen een tegenstander die met de moed der wanhoop de winst trachtte vast te houden. Dat laatste lukte met wat hulp van topscorer Cas Peters die de laatste kans van de wedstrijd miste door in goede positie over te knallen.

FC Emmen-Roda JC Kerkrade 2-3. 32. Jansen 0-1, 41. Plat 0-2, 74. Demouge 0-3, 79. Resida 1-3, 90. Vossebelt 2-3. Scheidsrechter: Wiedemeijer. Rode kaart: 66. Ramos (Roda JC, twee maal geel). Gele kaart: Luis Pedro, Rozema (FC Emmen), Biemans, Faik, Verbist (Roda JC). Toeschouwers: 6028.
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, Siekman (73. Vossebelt), Jallo (90. Laghmouchi), Rozema, Bannink, Deul, Resida, Bergkamp, Peters.
Roda JC: Verbist (89. Van Leer); Van Peppen, Ramos, Biemans, Dijkhuzien, Van Hyfte, Faik, Höcher (61. Rutjes), Jansen, Demouge, Plat (68. Van Berkel).