Terug naar overzicht Terug

FC Emmen blijft keurig overeind in Zwolle


Er waren de vorige week nogal wat twijfels gerezen over de voetbalkwaliteiten van het FC Emmen anno 2009 maar die zijn na de prima voorstelling in Zwolle toch grotendeels weggenomen. Dat blijkt dan niet direct uit de uitslag maar wel uit het vertoonde spel. De inzet was honderd procent en af en toe was weer het flitsende vanuit de oefenperiode zichtbaar. Trainer Harry Sinkgraven glom dan ook na afloop van tevredenheid: ,,Ik heb het elftal een compliment gemaakt. De ploeg heeft ongelooflijk veel strijd geleverd. Er was duidelijk een team aan het werk dat iets recht had te zetten. In de eindfase hadden we zelfs nog twee mooie kansen om de drie punten mee naar huis te kunnen nemen.”


 

Agil Etemadi stompt de bal weg: links onder hem Sjors Paridaans.


Hoewel FC Emmen vanaf de start liet blijken dat het niet met zich wilde laten sollen, was FC Zwolle aanvankelijk de betere ploeg. Het kreeg al snel kansen toen doelman Etemadi een inzet van Reijnen losliet maar zo eenzijdig als de beelden van RTL7 suggereerden was het absoluut niet. Zo werd Roy Stroeve in de 20e minuut  op de rand van de zestien onderuit gehaald maar de vrije trap vanaf een prima positie werd door Xander Houtkoop over geknald. Kort daarna sneed Michel Poldervaart na een prima counter door de Zwolse defensie maar doelman Diederik Boer kon op het nippertje redding brengen. Harry Sinkgraven erkende echter wel dat de thuisclub in de eerste periode  de betere kansen had. ,,FC Zwolle had meer balbezit en wij hadden problemen met de lopende mensen. Ook de overnames klopten niet altijd.” Op slag van rust was het dan toch bijna 1-0 geweest maar verdediger Arjen Bergsma schoot zijn doelman te hulp door een inzet van de doellijn te werken.

 

Xander Houtkoop (midden) had spekkoper kunnen zijn. 


FC Zwolle zette na de thee direct aan voor een offensief en kreeg via Erik Bakker ook vrij snel een uitstekende doelkans maar de spits tikte de voorzet van Albert van der Haar over. FC Emmen stond over het algemeen echter goed te verdedigen en door de aanvalsdrift van de Zwollenaren kwamen de counterkansen van zelf. Daarvan had vooral Xander Houtkoop kunnen en moeten profiteren want hij kreeg in de tweede helft drie geweldige kansen. De eerste keer na 56 minuten spelen legde hij terug op Michel Poldervaart die over schoot. Er had duidelijk meer ingezeten. In de 89e en 90e minuut had Houtkoop FC Emmen de eerste driepunter van het seizoen kunnen bezorgen.De eerste keer stuitte hij op doelman Boer en de tweede maal tikte hij de bal naast.

 
Timothy Cathalina is hier invaller Vossebelt de baas.

Het grootste gevaar bij de thuisclub kwam van Eldridge Rojer. De in de Emmer woonwijk Bargeres opgegroeide spits zorgde voor veel dreiging waarmee vooral linkerverdediger Bai Kamara de nodige moeite had. Ruim een kwartier voor tijd werd hij gewisseld voor Tim Siekman die vervolgens de eerste twee duels van Rojer op punten won. Naast Houtkoop was ook Pedro Beda een voortdurend gevaar voor de Zwollenaren. De getructe Braziliaan stichtte af en toe behoorlijk wat verwarring maar was alleen in de afsluiting nog niet succesvol. Gezien zijn capaciteiten lijkt dat echter een kwestie van tijd.

FC Zwolle-FC Emmen 0-0. Scheidsrechter: Van Meenen. Gele kaart: Guarino (FC Zwolle), Bergsma, Van der Ven (FC Emmen). Toeschouwers: 5121.
FC Zwolle: Boer: Van der Wal, Botteghin, Kras, Guarino, Van der Haar, Keizer (58. Vossebelt), Reijnen, Rojer, Bakker (85. Justiana), Van Polen (77. Belicky).
FC Emmen: Etemadi: Cathalina, Bergsma, Paridaans, Bai Kamara (72. Siekman), Ripson, Stroeve (71. Wakker), Van der Ven, Poldervaart, Beda, Houtkoop.

 

Hassan Kai Kamara (rechts) in duel met Dennis van der Wal (2). 

 

Pedro Beda wordt stevig aangepakt door Eric Botteghin (Foto’s FC Emmen Media).