Terug naar overzicht Terug

FC Emmen bereidt zich anders voor dan NEC Nijmegen


FC Emmen en NEC Nijmegen bereiden zich wel heel verschillend voor op de eerste halve finale botsing. In Emmen geen boze supporters of oproer op de burelen maar in Nijmegen is het, als we de berichten moeten geloven, op elk niveau onrustig. FC Emmen doet het zonder trainingskamp doch NEC coach Pepijn Lijnders schermt zijn ploeg soms af voor de buitenwereld. Wat wijsheid is zal donderdagmiddag blijken.


 

Gedegradeerde clubs beschouwen de Jupiler League als een schrikbeeld waaruit ze zo snel mogelijk weer willen verdwijnen. Dat is echter niet zo simpel. Go Ahead Eagles bijvoorbeeld maakt na de degradatie een hopeloos seizoen door en zou indien er degradatie was kandidaat voor afdalen naar de tweede divisie zijn geweest. Bij NEC Nijmegen werd de terugval beter verwerkt hoewel promotie nog lang niet zeker is. Zo zal bijvoorbeeld eerst met FC Emmen moeten worden afgerekend.

NEC zag na de degradatie veel basisspelers vertrekken met o.a. Burnet, Dumic, Von Haacke, Messaoudi, Grot en Mayi. Jay Roy Grot speelde in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen nog mee en vertrok vervolgens naar Leeds United. Het duurde dan ook een tijdje voordat de toenmalige coach Adrie Bogers de zaken op de rails had. Pas begin november nestelde NEC zich op kop. Een uitblinker in de eerste competitiehelft was Sven Braken die tot aan de winterstop elf competitiegoals scoorde plus twee in het bekerduel tegen FC Emmen. Na de winterstop speelde hij mede door blessures onregelmatig en scoorde slechts twee keer en dan ook nog in een wedstrijd. Hij schijnt nu weer fit te zijn. Een andere uitblinker in de eerste helft was Arnaut Groenevelt die evenals Braken elfmaal doel trof voor de winterstop. Hij raakte in november echter fors geblesseerd en keerde pas begin februari in de uitwedstrijd tegen FC Emmen terug maar is inmiddels wel weer op zijn oude niveau.

Voor Anass Achahbar begon het seizoen pas in november maar is intussen wel de topscorer van NEC. De voormalige speler van PEC heeft vijftien goals op zijn naam staan. Daar staat tegenover het wegvallen van Mohamed Rayhi die voor de winterstop zes keer scoorde in elf duels maar zijn inbreng bleef in de tweede heft van de competitie beperkt tot een benutte strafschop in de met 4-1 verloren uitwedstrijd tegen MVV.  Er waren echter ook constante waarden zoals Ferdi Kadioglu die slechts vier wedstrijden miste evenals Gregor Breinburg.
NEC begon de competitie met Joshua Smits als doelman. Hij werd echter na zes wedstrijden afgelost door de Fransman Joris Delle die in de play offs inmiddels het veld heeft moeten ruimen voor Marco van Duin die 20 december 2015 zijn laatste officiële wedstrijd voor NEC heeft gekeept.