Terug naar overzicht Terug

FC Emmen beleeft droevige avond


 Na de best acceptabele partijen in Maastricht en een helft lang in Almere werd het hoog tijd om ook het eigen publiek weer eens te verwennen. Dat zal zonder twijfel de bedoeling zijn geweest maar dat plan werd niet goed uitgevoerd. Waarbij wel dient te worden aangetekend dat FC Emmen door de arbitrage op een aantal momenten werd benadeeld. Zo leek de rode kaart voor Niek Ripson na een klein half uur spelen een overdreven geste maar het hield wel in dat FC Emmen een uur lang met een man minder diende te spelen. Twee minuten voor de pauze werd Rick ten Voorde in een kansrijke positie duidelijk vastgehouden, hij bleef overeind maar had waarschijnlijk beter ter aarde kunnen storten. Nu vond scheidsrechter Danny Makkelie het wel meevallen en wuifde de protesten weg. Twee minuten later ging zijn assistent Bexkens in de fout door ten onrechte de doorgebroken Geoffrey Verweij van het plegen van buitenspel te beschuldigen. Door het falen van de spelleiders werden FC Emmen daardoor twee mogelijkheden ontnomen om op voorsprong te komen, want ondanks de man minder situatie stond het toen nog maar 1-1.


Dat FC Emmen al binnen twee minuten op een 0-1 achterstand kwam te staan was overigens niet de schuld van de scheidsrechter. De Emmer defensie onderschatte het gevaar Serhan Koς die tussen de verdedigers doorglipte en met een diagonaal schot doelman Thomas Villadsen klopte. Zijn komende trainer Ron Jans wreef zich op de tribune in de handen. Een schok dus voor de Emmenaren die ondanks het goede spel uit tegen MVV toch met een gewijzigde formatie aantraden. Zo was Mark Bevaart op rechts teruggekeerd terwijl Sieme Zijm van het middenveld naar de linkerverdedigerpositie was geschoven. Robin Demeijer werd daardoor tot middenvelder gepromoveerd. Daarnaast was Niek Ripson na zijn schorsing in de basis terug gekeerd met de opdracht Serhan Koς onder de duim te houden. In de 26e minuut ging dat voor een tweede maal mis toen Ripson de aanstaande FC Groninger ver buiten de zestien met een overtreding afstopte. Iedereen verwachtte geel maar Makkelie vond het rood waardig. ,,Ik zet daar een groot vraagteken bij’’, vond trainer Paul Krabbe en hij was daarmee niet de enige. ,,Maar het was wel bepalend voor de wedstrijd.’’ Kort voor die rode prent kreeg FC Emmen nog een kans op de gelijkmaker toen doelman Jurgen Hendriks een schot van Verweij onder zich door liet gaan, de bal rolde richting doellijn maar smoorde uiteindelijk in de modder.

Na de pauze trok niet FC Emmen maar de gasten uit Eindhoven ten aanval. Vooral over rechts had Rob van Boekel veel vrijheid maar stuitte eerst nog op Villadsen. De paniek in de Emmer verdediging was en toe groot met als ‘hoogtepunt’ een schot op de eigen doellat van Sieme Zijm. FC Emmen kwam amper onder de druk vandaan maar kreeg na exact een uur spelen wel een mogelijkheid via Roy Stroeve die zijn kopbal echter voorlangs zag gaan. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak toen Rob van Boekel van zijn vrijheid gebruik maakte door de 1-2 te scoren. Met Jesse Schotman voor Sieme Zijm en Mark Bevaart en Robin Demeijer zoals in de afgelopen week op respectievelijk links en rechts ging FC Emmen de slotfase in maar het leed was al geschied. Wel werd er nog wat meer zout op de wonden gestrooid door eerst Valencia die Villadsen met een houdbaar lijkend schot klopte en invaller Tim Nelemans die een door Stroeve veroorzaakte strafschop benutte. Michael van der Kruis had vervolgens onbewust de 1-5 op zijn schoen in duel met Thomas Villadsen maar ook dat mislukte.

FC Emmen-FC Eindhoven 1-4. 2. Koς 0-1, 39. Van Assouw (in eigen doel) 1-1, 61. Van Boekel 1-2, 66. Valencia 1-3, 86. Nelemans (strafschop) 1-4. Scheidsrechter: Makkelie. Rode kaart: 26. Ripson (FC Emmen). Gele kaart: Haemhouts, Stroeve (FC Emmen). Toeschouwers: 2219.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Ripson, Van der Kruis, Zijm (65. Schotman), Pannekoek, Demeijer, Haemhouts, Verweij, Stroeve, Ten Voorde (57. Bechan).
FC Eindhoven: Hendriks; Valencia, Paridaans, Van Assouw, Tahapary, Van Brakel, Dickson, Asubonteng (72. Achente), Diaz (83. Nelemans), Koς, Van Boekel (89. Sekou Sampil).

 

Rick ten Voorde op snelheid 

 

De poging tot voorzetten van Mark Bevaart lijkt te mislukken (Foto’s Boudwijn Benting)