FC Emmen begint vierde periode naar wens

FC Emmen trainer Paul Krabbe beroemt zich er op in korte tijd alles te hebben meegemaakt bij zijn nieuwe club maar daaraan ontbrak nog een overwinning in een uitwedstrijd. Die kwam er dan precies op het juiste moment door de 2-0 winst op Telstar, de titelhouder van de derde periode, werd meteen de leiding in de nieuwe periode gepakt. Waarmee de hoop op in ieder geval goed meedoen aan de strijd om de vierde periodetitel een behoorlijke impuls heeft gekregen. Met de 2-0 overwinning in het kletsnatte Velsen Zuid bleef ook een opmerkelijke reeks overeind staan. FC Emmen kan daar namelijk moeilijk verliezen. Van de laatste dertien aldaar gespeelde ontmoetingen hebben de Emmenaren er maar liefst elf gewonnen met alleen in december 2001 een nederlaag. Tegen geen enkele andere club in de eerste divisie heeft FC Emmen een dergelijke staat van dienst.
Met een elftal waarin alleen Jesse Schotman zijn basisplaats had verloren ten faveure van Michael van der Kruis, stond FC Emmen vooral in verdedigend opzicht zeer behoorlijk te spelen. De inmiddels door iedereen gevreesde Glynor Plet kreeg nauwelijks een poot aan de grond wat ook voor de andere spits Bob Koning gold. In aanvallende zin moest het gevaar vooral van Roy Stroeve komen want de sneltreinen Geoffrey Verweij en Kiran Bechan liepen wel snel maar waren het spoor nogal eens bijster. Dat had een eerste helft met aan beide zijden betrekkelijk weinig kansen tot gevolg. De thuisploeg kreeg in de elfde minuut een uitgespeelde mogelijkheid via Frank Korpershoek maar zijn schot eindigde op de knuisten van doelman Jeffrey Brammer. Na goed een half uur leek een goed opgezette aanval van FC Emmen met een overtreding te worden afgebroken maar de goed leidende scheidsrechter Gözübüyük paste de voordeelregel toe waarop Robbie Haemhouts de bal achter doelman Martijn van Strien kon prikken: 0-1. Kort voor rust kwam de voorsprong nog even in gevaar via Bob Koning maar in plaats van breed te leggen ging hij voor eigen glorie en die eindigde naast de staander.
Telstar probeerde uiteraard in de tweede helft meer grip op de wedstrijd te krijgen en dat leidde tot een optisch overwicht. Het aantal kansen dat uit die dadendrang voortsproot was echter aan de magere kant. Na een uur spelen stichtte verdediger Touvrano Pinas gevaar met een vlammend schot die enkele toeschouwers in het net zagen verdwijnen maar in de realiteit belandde de bal in het zijnet. FC Emmen had kort daarvoor een mogelijkheid toen Kiran Bechan zich op een gunstige afstand met een vrije trap bemoeide maar nogal slordig hoog over schoot. In de 61e minuut slaagde FC Emmen er in om de voorsprong te verdubbelen. Er ging een hoge bal van Michael van der Kruis aan vooraf die in het strafschopgebied van Telstar neerdaalde. Het leek een kansloze zaak maar doelman Van Strien liep in een poging de bal te onderscheppen Roy Stroeve onderuit waarop scheidsrechter Serdan Gözübüyük zonder aarzelen naar de stip wees. Roy Stroeve nam de taak op zich de buitenkans te verzilveren en deed dat vlekkeloos: 0-2.
Normaal gesproken is een 2-0 voorsprong met nog een half uur te spelen een geruststellende stand maar met het duel tegen Go Ahead Eagles nog vers in het geheugen ging dat niet op voor de Emmer aanhang. De spelers lieten zich echter niet van de wijs brengen ondanks dat het gebeuren zich in de slotfase grotendeels op de Emmer helft afspeelde. In de extra tijd die bijna vijf minuten duurde was het verzet van Telstar al gebroken en kon FC Emmen het duel tamelijk rustig uitspelen.
,,In de tweede helft hadden we weliswaar een optisch overwicht maar daarmee hebben we weinig kunnen doen”, oordeelde Telstar trainer Edward Metgod. ,,Conclusie: FC Emmen heeft verdiend gewonnen.”
Paul Krabbe: ,,We hebben in de eerste helft goed verzorgd voetbal laten zien met een goede goal waarbij de scheidsrechter uitstekend de voordeeltegel toepaste. In de tweede helft had Telstar een overwicht maar we hebben weinig weggegeven. Met de 2-0 voorsprong van een week eerder nog in gedachten was het tegen het einde nog wel bibberen maar de ploeg bleef gewoon goed staan. Een mooie overwinning maar een zwaluw brengt natuurlijk nog geen zomer.”

Telstar-FC Emmen 0-2. 33. Haemhouts 0-1, 61. Stroeve (strafschop) 0-2. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaart: Korpershoek, Stam, Van Strien (Telstar). Toeschouwers: 800.
Telstar: Van Strien; Olenski, Stam (58. Breeveld), Toivio, Van Heulen (46. Correia), Willemsen, Fafiani, Korpershoek, Pinas, Plet, Koning (75. De Friis Johansen).
FC Emmen: Brammer; Bevaart, Görtz, Van der Kruis, De Vries, Pannekoek, Ripson, Haemhouts, Verweij, Stroeve, Bechan.