FC Emmen bedwingt Jong Ajax

De eerste Jupiler League wedstrijd op het complex De Toekomst leverde een wat saaie eerste en een aantrekkelijke tweede helft op. FC Emmen was er in het begin veel aan gelegen om Jong Ajax niet in het ritme te laten komen en ontregelde de Amsterdamse aanvalslust met veel terugspeelballen om de opbouw vervolgens aan doelman Peter van der Vlag over te laten. Dat laatste betekende doorgaans ook weer snel balverlies waardoor FC Emmen in de eerste helft nauwelijks aan het scheppen van kansen toe kwam. Maar omdat vooral het centrale duo Tim Siekman/Luis Pedro een bijna vlekkeloze wedstrijd ten beste gaf, bleef vuurwerk van de kant van Jong Ajax ook uit. Op een moment in de 19e minuut na dan toen Davy Klaassen de paal trof. De mogelijkheden voor FC Emmen bleven beperkt tot twee vrij simpel geschoten vrije trappen van Quenten Martinus die beide malen de bal rechtstreeks bij doelman Jasper Cillessen inleverde. De tweede doelman van Oranje verslikte zich ook nog een keertje bijna in de agressiviteit van Leandro Resida maar dat liep voor de thuisploeg net goed af.

Wout Weghorst met Mike van der Hoorn in de rug

Siad Bakkati met Kenny Tete (5) en Lesly de Sa (11) voor zich.

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker. Vooral FC Emmen verhoogde het tempo en dat leidde in de 48e minuut tot succes. Op de vleugel had Quenten Martinus in de eerste helft nog niet veel indruk gemaakt en wellicht had trainer Joop Gall overwogen hem te wisselen. Dat gebeurde echter niet tot voordeel van FC Emmen want zijn voorzet die leidde tot de intikker van Alexander Bannink was perfect. Goed beschouwd was het overigens de eerste uitgespeelde mogelijkheid van FC Emmen. Een verrassing leek in de maak maar vier minuten later sloeg Jong Ajax terug. De kleine wervelwind  Lesly de Sa dribbelde naar binnen en klopte doelman Peter van der Vlag met een wegdraaiend schot: 1-1.

In het verdere verloop van de wedstrijd kregen beide partijen elk nog een dot van een kans. De eerste was voor Jong Ajax. In de 71e minuut nam Davy Klaassen een lange bal van achteruit ineens op de pantoffel maar gelukkig voor FC Emmen ging het projectiel net naast. Acht minuten later was het de beurt aan FC Emmen toen een pass van Alexander Bannink tot chaos in de Ajax verdediging leidde en bij de tweede paal leek Quenten Martinus de bal maar voor het intikken te hebben. Doelman Cillessen verhinderde echter de 1-2 door de bal hoekschop te verwerken. Bij FC Emmen was inmiddels de gebruikelijke wissel Roland Bergkamp voor Wout Weghorst uitgevoerd terwijl Resida na de pauze was vervangen door Elson Almeida. In de slotfase kreeg FC Emmen nog het voordeel van een overtal situatie omdat invaller Marvin Höner geblesseerd was geraakt en Ajax coach Alfons Groenendijk al drie maal had gewisseld. Doelrijpe mogelijkheden deden zich echter niet meer voor.

Quenten Martinus aan de bal

Alexander Bannink scoorde de Emmer treffer.

Trainer Joop Gall kon leven met het gelijke spel. ,,Daar staat bij Jong Ajax natuurlijk wel wat in het veld. Geen slecht punt als je daar tegen gelijk speelt. In de eerste helft toonden we nog te veel respect, we hadden wat meer lef en brutaliteit moeten tonen. We hebben zelf toen weinig gecreëerd maar kregen ook niet veel tegen. In de rust heb ik Quenten Martinus aangesproken die iets te geforceerd bezig was. Hij moest na de rust uit een ander vaatje tappen en dat heeft hij ook opgepakt.” Collega Groenendijk kon zich eveneens vinden in de uitslag: ,,,,Ik ben nooit tevreden met een gelijkspel, maar deze keer wel aangezien we weinig kansen kregen en in de slotfase moesten zien te overleven.”

Of Marc Overmars en Frank de Boer tevreden waren (Foto’s: Bennie Wolbers).

Jong Ajax-FC Emmen 1-1.  48. Bannink 0-1, 52. De Sa 1-1. Scheidsrechter: Otto. Gele kaart: De Kamps (Jong Ajax), Martinus, Metaj, Rozema (FC Emmen). Toeschouwers: 1200.
Jong Ajax: Cillessen; Ligeon, Van der Hoorn, Tete (60. Nieuwpoort), Sporkstede, Klaassen, De Kamps (46. Lobotka), Meleg (70. Höner), Hendriks, De Sa.
FC Emmen: Van der Vlag: Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Bakkati, Olijve, Rozema (90. De Groot), Bannink, Resida (59. Almeida), Weghorst (59. Bergkamp), Martinus.