FC Eindhoven wipt Emmenaren uit bekertoernooi

Op de eerste speeldag van de competitie verloor FC Emmen met 3-0 in Eindhoven, zo bekeken is de 3-1 nederlaag voor de beker een lichte vooruitgang. De waarheid is dat FC Emmen vanaf dat moment geen vooruitgang heeft geboekt. Tegen FC Eindhoven was dat vooral in de eerste helft zichtbaar toen er braaf, maar zonder overtuiging en agressie werd gespeeld. De geblesseerde Ruud ter Heide was in de spits vervangen dooer Elson Almeida maar die had ook thuis kunnen blijven omdat hij, net als Ter Heide meestal, geen speelbare ballen kreeg. FC Emmen creëerde in de eerste speelperiode dan ook geen enkele doelkans. FC Eindhoven liet snel zien dat het een goed draaiend elftal is met vlotte combinaties waarmee de Emmer defensie grote problemen had. In de tiende minuut werd de score dan ook al geopend toen een aanval op de voor FC Emmen linkerkant door Rob van Boekel keurig werd afgewerkt: 1-0. Een minuut later had de rappe Serhat Koc de 2-0 op de schoen maar zijn schot verdween rakelings over de kruising. Na een klein half uur moest Bart de Groot, die Kevin Görtz uit het hart van de verdediging had verdrongen, uitvallen waardoor Görtz alsnog aan speeltijd toe kwam. Het maakte allemaal niet veel uit want FC Eindhoven vond het blijkbaar wel genoeg en FC Emmen was krachteloos.

Sander Fischer in duel met Jens van Son

Matthieu Bemba speelde twintig minuten.

In de pauze werden de Emmenaar dringend gemaand om er een wedstrijd van te maken en dat leek succes te hebben. Er werd druk op de goal van FC Eindhoven’s derde doelman Jelle Merckx uitgeoefend en vijf minuten na de hervatting leidde dat zelfs tot de gelijkmaker. Elson do Rosario Almeida rondde een keurige aanval af met een diagonaal schot waarop Merckx geen antwoord had. Een minuut daarvoor was FC Emmen overigens aan de 2-0 ontsnapt toen Michel Poldervaart zijn enige opvallende daad van de wedstrijd verrichtte door een schot van Ivo Rossen van de eigen doellijn te halen. De thuisploeg moest dus nog aan de bak om de verwachte zege binnen te halen. Dat karweitje werd vervolgens in tien minuten gepiept. Met hulp van vooral Johnny de Vries die bij de 2-1 en 3-1 een negatieve rol speelde. In de 56e minuut struikelde hij over de bal waarop FC Eindhoven een doelkans in de schoot kreeg geworpen. Invaller Waalkens had in eerste instantie kunnen scoren doch Harm Zeinstra redde maar stompte de bal voor de voeten van aan andere invaller Leon Kantelberg die geen moeite had om de 2-1 te scoren. Na een uur spelen beging De Vries een overtreding bij de punt van de zestien. De aansluitende vrije trap werd door de vermoedelijk in buitenspel positie staande Wesley Vanbelle ingetikt: 3-1.

Michal Mravec kwam de ploeg in de 70ste minuut versterken.

Elson Almeida lijkt hier het duel met doelman Jelle Merckx te winnen.

Johnny de Vries speelde een onfortuinlijk duel (Foto’s FC Emmen Media).

De tweede helft was in zijn totaliteit aantrekkelijker dan de saaie eerste periode. En FC Emmen had daarin een aandeel hoewel het overwicht direct na de thee maar kort duurde. Trainer René Hake: ,,We hebben in de eerste tien minuten na de rust goed gespeeld. Na de 2-1 was de wedstrijd echter in feite over.” De tot nu toe weinig gebruikte buitenlandse vedetten Michal Mravec en Matthieu Bemba werden in de slotfase nog ingezet en dat was niet direct een verslechtering. Er was zo waar nog een kansje in de slotfase te aanschouwen na een door Randy Wolters genomen vrije trap die doelman Merckx niet klemvast had. Bemba was echter net even te laat. Vier minuten voor tijd was een terugkopbal van de Eindhovenaar Vanbelle ook niet van gevaar ontbloot want zijn doelman kon de bal met veel moeite nog keren. Een goal in eigen doel zou nog leuk voor de wedstrijd zijn geweest maar het was FC Emmen niet gegeven. Zoals ook in alle andere tot dus ver gespeelde wedstrijden.
FC Eindhoven-FC Emmen 3-1. 10. Van Boekel 1-0, 50. Almeida 1-1, 56. Kantelberg 2-1, 60. Vanbelle 3-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Van Kruijssen (FC Eindhoven), De Vries (FC Emmen). Toeschouwers: 1100.
FC Eindhoven: Merckx; Tahapary, De Bock, Rossen, Vanbelle, Van Son, Van Boekel (75. Van Kruijssen), Lucius, Koc, Makiavala (52. Kantelberg), Mokhtar (47. Waalkens).
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer, De Groot (26. Görtz), Sterk, De Vries, Poldervaart (70. Mravec), Metaj, De Visscher (70. Bemba), Almeida, Wolters.