Terug naar overzicht Terug

FC Den Bosch dolt zwak FC Emmen


Na twee redelijke thuiswedstrijden was de hoop gewettigd om ook buitenshuis beter voor de dag te komen. Van die ongetwijfeld aanwezige intentie is in Den Bosch totaal niets van terecht gekomen. FC Emmen speelde als een kip zonder kop en mocht blij zijn dat het bij een 5-0 afstraffing bleef. FC Den Bosch had kansen genoeg om tot een nog hogere score te komen maar was coulant voor de Emmenaren. FC Emmen verloor bovendien nog Joos Valgaeren met een directe rode kaart en speelde vanaf de 53e minuut met tien man.
FC Emmen trainer Gerry Hamstra was niet van plan om met Kiran Bechan in de basis te beginnen maar veranderde van gedachten omdat Sieme Zijm niet kon spelen. Maar vier pure aanvallers in de ploeg was een tikkeltje te veel van het goede. Geoffrey Verweij doet geweldig zijn best zonder echt nuttig te zijn. Tim Matavz blijft verbazen, iedereen weet te vertellen dat het een groot talent is maar voorlopig mag alleen het woord groot in letterlijke zin worden gebruikt. Roy Stroeve, niet honderd procent, wist ook niet waar hij het moest zoeken. van een controlerend middenveld met Ripson en Pannekoek was geen sprake en de vleugelverdedigers Demeijer en Bevaart stonden op posities waar ze niet echt thuis horen en lieten dat ook zien. Mark Bevaart was wel de gevaarlijkste aanvaller maar daarvoor lijkt hij niet te zijn ingehuurd. Voor de centrale verdedigers Kevin Görtz en Joos Valgaeren viel er weinig eer te behalen want ze werden constant op het verkeerde been gezet. Keeper Thomas Villadsen pakte in de laatste tien minuten nog een aantal onmogelijke ballen maar raakte pas in vorm toen het al 5-0 stond.
FC Den Bosch ging flitsend van start en kreeg al na 2 minuten en 14 seconden de wind in de rug. Indirect uit een vrije trap kon middenvelder Yoann de Boer zo maar raak koppen. Wonder boven wonder bleef die stand tot aan de rust op het scorebord staan waarbij FC Emmen van geluk mocht spreken. Zo bijvoorbeeld in de 23e minuut toen een inzet van Stefano Seedorf eerst van de lijn werd gehaald en de rebound door Jordens Peters op de lat werd gemikt. Het was typerend voor FC Emmen hoe die counter tot stand was gekomen. Mark Bevaart had een goede aanvallende actie op links maar passte halverwege de helft van FC Den Bosch slecht op Marcel Pannekoek die uit balans raakte met als gevolg een razendsnelle counter omdat de organisatie niet op dergelijk knullig balverlies was ingesteld. Toch kende FC Emmen nog een goede fase en wel in het laatste kwartier voor de pauze. Stroeve en Bechan misten een voorzet van Verweij op een haar na, Verweij schoot recht op de keeper af maar Matavz kon niets met de rebound uitrichten terwijl kort voor rust Joos Valgaeren een kopbal uit een hoekschop van de doellijn zag gehaald. De Belg had overigens na een klein half uur op de eigen doellijn redding moeten brengen.
Hamstra was aanvankelijk van plan om na de pauze Martijn Kamps direct te brengen als vervanger voor Verweij maar zag van dat plan af omdat Valgaeren en Stroeve in de rust aangaven niet fit te zijn. Roy Stroeve hield het tot een kwartier voor het einde vol maar Valgaeren moest al na acht minuten afhaken. Dat als gevolg van een rode kaart na een sliding op Koen van der Biezen. Het leek een te zware sanctie. Hamstra: ,,Dat moet ik nog eens terug zien” en ook FC Den Bosch trainer Theo Bos had zijn twijfels: ,,Ik vond het wel een strafschop maar absoluut geen rode kaart.” De strafschop werd vervolgens door Van der Biezen zelf ingeschoten waardoor de stand op 3-0 kwam. Vier minuten daarvoor had invaller El Makrini reeds de stand naar 2-0 getild. Dat was het moment om Kamps voor Bechan in te wisselen maar de ‘brandweerman’ uit Rolde, die altijd wordt ingezet als het verkeerd dreigt te gaan, kon ook niets meer veranderen. Het stuurloze FC Emmen incasseerde nog twee treffers van Adnan Barakat waarbij de 5-0 de mooiste was. FC Den Bosch mocht net buiten de zestien een vrije trap nemen en heel FC Emmen verwachtte een inzet in de vijfmeterzone. In plaats daarvan werd de bal teruggelegd op de net buiten de zestien vrijstaande Barakat die met een bekeken schot de 5-0 stand liet aantekenen. Scheidsrechter Pol van Boekel maakte de vernedering voor FC Emmen uiteindelijk compleet door geen extra tijd bij te tellen. Hij vond het blijkbaar mooi genoeg gweest.
FC Den Bosch-FC Emmen 5-0. 5. De Boer 1-0, 49. El Makrini 2-0, 54. Van der Biezen (strafschop) 3-0, 59. Barakat 4-0, 73. Barakat 5-0. Scheidsrechter: Van Boekel. Rode kaart: 53. Valgaeren (FC Emmen). Gele kaart: Aborah (FC Den Bosch), Demeijer, Ripson (FC Emmen). Toeschouwers: 3678.
FC De Bosch: Zaari; Göbel (66. Rossen), Van den Berg, Peters, Scheimann, De Boer, Aborah, Barakat, Seedorf (46. El Makrini), Van der Biezen (74. Van Moorsel), Matusiwa.
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Görtz, Valgaeren, Demeijer, Pannekoek, Ripson, Bechan (55. Kamps), Stroeve (74. Friis), Verweij, Matavz (80. Schotman).