Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Excelsior – FC Emmen


Zaterdag om 16.30 uur (in plaats van 21.00 uur) speelt FC Emmen de belangrijke uitwedstrijd op bezoek bij Excelsior. De Emmenaren kunnen een belangrijke slag slaan op de ranglijst, mits er een resultaat geboekt kan worden tegen nummer vier Excelsior. De wedstrijd is weer live te zien op ESPN1.

Het belang van de wedstrijd is bekend
Afgelopen zaterdag boekte FC Emmen in eigen huis een overwinning op NAC Breda. In een tijdsbestek van twee minuten scoorden de Emmenaren twee keer en daarmee ging het efficiënt met de kansen om. Mede doordat ADO Den Haag en Excelsior de afgelopen periode punten lieten liggen, steeg FC Emmen naar de tweede plek.

“We zijn sterk uit de winterstop gekomen en het is zaak om deze lijn door te zetten”, aldus Dick Lukkien. Dat blijkt ook uit de cijfers; FC Emmen pakte als enige ploeg de volle buit in de laatste vier KKD-duels en hield bovendien in de laatste drie wedstrijden de nul. Slechts één keer hield de ploeg in meer opeenvolgende duels in de eerste divisie het doel schoon (vijf wedstrijden op rij in november 2002).

Het tweede Drentse doelpunt tegen NAC Breda was overigens van grote schoonheid. Reda Kharchouch (die in negentien van zijn laatste 21 basisplaatsen in de eerste divisie wist te scoren) produceerde op aangeven van Peter van Ooijen een spectaculaire omhaal die over Nick Olij in het doel vloog. Het doelpunt werd verkozen tot Doelpunt van de Week in de Keuken Kampioen Divisie.

Daarnaast wist FC Emmen donderdag ook twee nieuwe aanvallers aan zich te binden; Mart Lieder en Ole Romeny. Zij zijn zaterdag meteen inzetbaar. Lukkien: “Ze brengen kwaliteiten met zich mee die we nog niet hadden en daardoor hebben we meer mogelijkheden voorin. Dat is voor elke trainer prettig.”

FC Emmen kan op bezoek bij Excelsior helaas niet beschikken over Miguel Araujo, hij is met de Peruaanse nationale ploeg op pad. Verder zijn Lucas Bernadou, Lorenzo Burnet, Teun Bijleveld, Lentini Caciano en Peet Bijen niet inzetbaar.

Tegenstander
Excelsior Rotterdam staat momenteel vierde in de Keuken Kampioen Divisie. Maar de laatste weken gaat het wat stroever bij de ploeg van Marinus Dijkhuizen. Zo wist Excelsior vier competitiewedstrijden op rij niet te winnen. Afgelopen dinsdag verloor de ploeg met 2-3 van directe concurrent ADO Den Haag, daarvoor werd met 3-0 verloren van Jong PSV.

Eerder dit seizoen verloor FC Emmen op ongelukkige wijze in eigen huis tegen Excelsior. Oud-Emmenaar Thijs Dallinga scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. De Drenten hadden meer balbezit, meer schoten, een hogere passnauwkerigheid en meer hoekschoppen, maar verloren het dus toch.

Dallinga is met 25 doelpunten in 23 wedstrijden bovendien topscorer van de competitie. “De tandem Dallinga en Reuven Niemeijer is erg gevaarlijk en dat hebben ze eerder ook al bewezen. Het is zaak voor ons centrum om hen goed in de gaten te houden en af te stoppen”, aldus Lukkien over de Rotterdamse voorhoede, die vanwege de afwezigheid van Araujo en Burnet tegenover een andere Drentse verdedigingslinie komen te staan dan de afgelopen wedstrijden.

Historie
Deze onderlinge ontmoeting gaat zaterdag voor de 26e keer plaatsvinden in Rotterdam. Opvallend hieraan is het feit dat de Emmenaren nog maar drie keer wisten te winnen op bezoek bij Excelsior. De Kralingers wonnen achttien keer en vier keer werd het een puntendeling.

De laatste overwinning op Excelsior vond plaats op 10 april 2009. Binnen een tijdsbestek van twee minuten scoorde FC Emmen ook twee keer, via Rick ten Voorde en Roy Stroeve. Emmer doelman Thomas Villadsen zorgde ervoor dat er geen tegendoelpunt te noteren viel.

De blessure van Burnet betekent voor hem dat het weerzien met zijn oude ploeg, waar hij tussen 2017 en 2019 speelde, uitblijft. Bij Excelsior speelt naast oud-Emmenaren Dallinga en Niemeijer ook Michael Chacon, die maar liefst 104 duels voor FC Emmen speelde.

Excelsior – FC Emmen
Zaterdag 29 januari, 16.30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Martens