Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – NAC Breda


Zaterdag om 16.30 uur speelt FC Emmen de eerste thuiswedstrijd van 2022, nadat de wedstrijd tegen Helmond Sport van afgelopen vrijdag vanwege coronabesmettingen werd afgelast. Op De Oude Meerdijk is NAC Breda de tegenstander en de wedstrijd is live te zien op ESPN1. Hopelijk is dit de laatste keer dat iedereen via de televisie moet kijken en kunnen we zo snel mogelijk weer #SamenTerug naar het stadion!

Veel spelers terug na coronabesmettingen
Het vorige weekend kreeg voor Dick Lukkien een aparte wending, nadat bekend werd gemaakt dat de wedstrijd tegen Helmond Sport niet door zou gaan. De trainer spreekt zich uit over een mogelijk inhaalduel: “Ik heb daar nog niks van vernomen, maar ik ga er niet van uit dat die ontmoeting nog gespeeld gaat worden. Ik ken de regels niet precies, maar ik ga er vanuit dat je de wedstrijd verliest als je niet op komt dagen.”

Ook FC Emmen had coronabesmettingen. Deze week zag de oefenmeester veel spelers van coronabesmettingen terugkomen en er overheerst een positief gevoel na de winterstop. “Wij zijn continu in ontwikkeling, de jongens willen zich continu verbeteren en zijn fanatiek op de training. Als je een vrij gemakkelijke 0-2 overwinning boekt in Den Bosch, dan start je het nieuwe jaar gewoon goed”, aldus Lukkien.

Daarnaast won FC Emmen de laatste drie competitieduels en kan het voor de tweede keer dit seizoen een reeks van vier overwinningen neerzetten in de Keuken Kampioen Divisie; de vorige keer (tussen speelronde 6 en 9) werd onder meer NAC ook verslagen.

Een steeds belangrijkere rol hierin is weggelegd voor Jasin Assehnoun. Hij was bij zeven van de laatste tien competitiedoelpunten betrokken (vier doelpunten en drie assists). De Fin is morgen zeker van de partij, helaas kan FC Emmen geen beroep doen op Peet Bijen, Lentini Caciano en Keziah Veendorp. Laatstgenoemde is opnieuw besmet geraakt met het coronavirus.

Tegenstander
NAC Breda staat met een negende plek halverwege de ranglijst. De mannen van trainer Edwin de Graaf wonnen zeven keer, speelden acht keer gelijk en verloren ook zevenmaal. De geelhemden boeken wisselende resultaten. Zo werd er in het bekertoernooi al knap gewonnen van eredivisieploegen FC Utrecht en PEC Zwolle. In de competitie wist de ploeg vier duels op een rij niet te winnen, maar in deze reeks zaten ook duels tegen goed presterende clubs als FC Volendam en ADO Den Haag.

Op 17 september 2021 wisten de Emmenaren in een mooi voetbalgevecht een goed resultaat te boeken in Breda. In deze onderlinge ontmoeting werd het 1-2 door Drentse doelpunten van Rui Mendes en Lorenzo Burnet. Laatstgenoemde zorgde voor de winnende treffer, door de bal achter doelman Nick Olij te koppen.

Sinds deze laatste ontmoeting is er wel het nodige veranderd, ziet ook Lukkien: “Allereerst hebben zij gewoon een uitstekende selectie. Ze hebben de laatste tijd ook veel coronabesmettingen gehad, maar kunnen dit opvangen door hun brede selectie. Ik vind ook dat ze verdiend gewonnen hebben van PEC Zwolle. Tegen koploper FC Volendam speelden ze ook goed en ze hebben met Nick Olij, Dion Malone en Thom Haye prima spelers in huis.”

Maar laatstgenoemde is er zaterdag niet bij. De middenvelder is geschorst nadat hij tegen FC Volendam in de laatste minuut zijn vijfde gele kaart van het seizoen pakte.

Historie
Deze onderlinge ontmoeting gaat zaterdag voor de vijftiende keer in Emmen plaatsvinden. Opvallend hieraan is het feit dat de Bredanaars slechts één van de veertien voorgaande uitduels met FC Emmen wisten te winnen. De Emmenaren wonnen vijf keer, het werd acht keer gelijk en NAC won dus eenmaal.

De laatste overwinning op NAC vond plaats op 10 november 2018. In een uitverkocht stadion De Oude Meerdijk betekende dit de eerste thuisoverwinning ooit in de eredivisie. Caner Cavlan scoorde na 58 minuten de openingstreffer, door de bal van dichtbij binnen te tikken. Jafar Arias besliste twee minuten voor tijd de wedstrijd na een voorzet van Cavlan.

FC Emmen – NAC Breda
Zaterdag 22 januari, 16.30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Lindhout