Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Jong Ajax


Na een weekendje rust omdat de wedstrijd tegen FC Volendam werd afgelast, treedt FC Emmen vrijdagavond in eigen huis aan tegen Jong Ajax. Een mooi affiche, zeker gezien de huidige ranglijst. Bovendien mogen we eindelijk weer spelen in een vol stadion, iets waar we allemaal lang naar hebben uitgekeken. We kunnen nu pas écht weer #SamenTerug naar De Oude Meerdijk! We blikken vooruit op de wedstrijd samen met hoofdtrainer Dick Lukkien.

Lukkien houdt gemengde gevoelens over aan de afgelasting van het thuisduel tegen FC Volendam, maar kijkt uit naar een vol stadion tegen Jong Ajax: “En of ik daar naar uitkijk. Daar had ik vorige week al op gehoopt. Aan de ene kant had ik natuurlijk graag gespeeld omdat het een topwedstrijd is, maar aan de andere kant kun je een wedstrijd niet overlaten aan het toeval. Niet voor ons, maar ook niet voor de veiligheid van de toeschouwers.”

Daardoor ontstond er ruimte voor een vrij weekend voor de selectie. Lukkien: “We hebben de jongens het weekend vrij gegeven. Er komt nu een druk schema aan, ook met doordeweekse wedstrijden. Dus veel vrije weekenden gaan er niet meer volgen. Ik denk dat we die drukte goed kunnen hebben. We hebben een grote en fitte groep, al moet je dat laatste natuurlijk altijd afkloppen.”

Een topper in de KKD
FC Emmen staat momenteel tweede in de competitie op zeven punten achterstand van FC Volendam, maar met een wedstrijd minder gespeeld. Jong Ajax bezet de vierde plaats, met drie punten minder dan de Drenten en twee wedstrijden meer. Er wacht ons dus een onderlinge confrontatie tussen de nummer twee en vier van de Keuken Kampioen Divisie.

De tegenstander van vrijdag is er dus eentje van formaat. De selectie van de Amsterdammers wisselt echter nogal, omdat sommige spelers met de hoofdmacht meedoen en vice versa. Lukkien: “We bereiden ons tactisch voor tegen een goed voetballende ploeg. Daar hebben we tenslotte met 1-0 verloren. Het is altijd afwachten met wie ze komen, maar ze kunnen en willen allemaal goed voetballen.” Dat blijkt ook uit de cijfers: Jong Ajax (59,6%) en FC Emmen (57,2%) zijn de twee ploegen met gemiddeld het meeste balbezit in de Keuken Kampioen Divisie dit seizoen.

“We kunnen ons dus hartstikke goed voorbereiden, maar de opstelling kan bij wijze van spreken op elf plekken weer veranderen”, gaat Lukkien verder. “Dat is wat het is en daar moeten we mee omgaan.”

Een indrukwekkende reeks
Met het vertrouwen zal het bij FC Emmen wel goed zitten. De ploeg is momenteel namelijk zeven competitieduels op rij ongeslagen. Het record van Drentse formatie staat op zeventien. Dat was van 20 september 1995 tot 10 februari 1996. Bovendien heeft FC Emmen momenteel 52 punten na 25 speelrondes. Alleen in 1995/1996 (53 punten) en 2002/2003 (58 punten) haalden de Emmenaren na 25 speelrondes een beter resultaat. In beide seizoenen eindigde Emmen ook als tweede, met respectievelijk negen en elf punten meer dan de nummer drie. Een scenario waar iedere Drent nu blind voor zou tekenen.

In de afgelopen vijftien jaar had bovendien geen enkele club in de eerste divisie na 25 wedstrijden zo weinig tegendoelpunten als het huidige FC Emmen (zestien). Het record (zeven treffers na 25 wedstrijden) staat op naam van GVAV in 1970/1971. De defensie staat dus als een huis.

Amsterdamse Drenten
FC Emmen – Jong Ajax zal een speciale wedstrijd zijn voor Julius Dirksen, Teun Bijleveld en Indy Groothuizen. Zij spelen momenteel alle drie bij FC Emmen, maar hebben ook een verleden bij de Amsterdammers. Dirksen kwam afgelopen winter zelfs rechtstreeks over van Jong Ajax. Verder speelden ook Mitch Apau en Lorenzo Burnet voor Ajax.

Helaas zal Bijleveld in ieder geval niet in actie komen. Hij ontbreekt vanwege blessureleed, net als Peet Bijen en Lentini Caciano. Ook Groothuizen en Kian Slor zijn afwezig, zij zijn allebei ziek. Burnet is wél weer inzetbaar, hij is hersteld van een blessure.

FC Emmen – Jong Ajax
Vrijdag 25 februari 2022, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Ruperti