Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Helmond Sport


Vrijdagavond speelt FC Emmen de eerste thuiswedstrijd van 2022, tegen Helmond Sport. De Drenten wisten eerder dit seizoen geen resultaat te boeken in Helmond en azen dus op sportieve revanche. FC Emmen heeft ervoor gezorgd dat deze wedstrijd live te zien is via ESPN Watch!

Goed gevoel na de winterstop
De eerste wedstrijd na de winterstop wist FC Emmen met 0-2 te winnen op bezoek bij FC Den Bosch. Keziah Veendorp opende de score tegen de Bosschenaren door de bal vol op de pantoffel te nemen, de rechtsachter zag zijn inzet via de binnenkant van de paal in het net terechtkomen. Vijf minuten voor tijd bepaalde Rui Mendes met een schot van dichtbij de eindstand in Den Bosch. Trainer Dick Lukkien zag zijn ploeg een degelijke overwinning boeken: “We hebben goed gespeeld, behoudens de eerste fase na de pauze. Maar voor rust hadden we het verschil al groter moeten maken. Al met al was het wel een dik verdiende overwinning.”

Bovendien hoefde doelman Michael Brouwer opnieuw niet te vissen. In 21 wedstrijden hield FC Emmen maar liefst acht keer de nul en incasseerde het slechts vijftien tegentreffers. In de voorgaande vijftien KKD-jaargangen eindigde alleen Go Ahead Eagles in 2020/21 op een lager gemiddeld aantal tegendoelpunten per wedstrijd (0,66) dan het FC Emmen van dit seizoen (0,71). Lukkien: “We hebben onze verdedigende organisatie goed op orde. Iedereen doet daarin mee, ook al maken we het niet gemakkelijk voor onszelf; we zetten immers hoog druk dus spelen met veel ruimte in de rug. Maar als de onderlinge afstanden op orde zijn, dan gaat het goed.”

De oefenmeester heeft al vaker aangegeven dat het coronavirus een belangrijke rol gaat spelen in het huidige seizoen. Nadat vorige week Mitch Apau, Jeredy Hilterman en verzorger Jan Haak positief testten, zijn er deze week meer besmettingen bij gekomen. Oussama El Azzouzi, Kian Slor, Leonel Miguel, Peet Bijen en Kyan van Dorp zijn positief getest. Verder is Lentini Caciano niet inzetbaar.

Tegenstander
Helmond Sport staat met een zestiende plek in de lagere regionen van de ranglijst. De mannen van trainer Wil Boessen wonnen vijf keer, speelden ook vijf keer gelijk en verloren elf wedstrijden. Helmond pakte in de laatste vier wedstrijden vijf punten en deed dit onder meer tegen tegen FC Volendam, De Graafschap en Jong Ajax.

Op 3 september 2021 wisten de Emmenaren zoals gezegd geen resultaat te behalen in Helmond. De doelpuntenmaker was destijds Jellert van Landschoot, die overigens met een productief seizoen bezig is. Zo was de middenvelder al bij tien van de negentien gemaakte doelpunten betrokken en daarmee is hij van grote waarde voor de roodhemden, die over het algemeen niet veel scoren. De Helmonders zijn samen met Jong AZ de minst scorende ploeg (19 doelpunten), iets wat Lukkien ook is opgevallen: “Ze scoren inderdaad niet veel, maar ze krijgen ook weinig doelpunten tegen. Ze kunnen het ploegen heel erg moeilijk maken en dat zie je ook aan de recente resultaten. Ze zijn in staat een verdedigende muur op te werpen en dan te loeren op de counter.”

Historie
Deze onderlinge ontmoeting gaat zaterdag voor de 34e keer in Emmen plaatsvinden. De voorgaande 33 wedstrijden waren allemaal duels op het tweede niveau. FC Emmen wist tot nu toe veertien keer te winnen, het werd tien keer gelijk en Helmond sport won negen maal.

Wat daarnaast nog meer opvalt is dat FC Emmen tien keer op een rij in eigen huis niet wist te winnen van Helmond Sport. Op 12 oktober 2007 lukte dit voor het laatst. Morten Friis Jensen en Edgar Bernhardt zorgden er destijds voor dat de punten in Emmen bleven. Geboren Slener en oud-speler van FC Emmen Peter Uneken scoorde die wedstrijd overigens voor de uitploeg.

Voor onze aanvoerder Jeroen Veldmate is het ook een weerzien met een oude werkgever. Hij speelde in het seizoen 2009-2010 voor Helmond Sport en speelde toen 29 wedstrijden waarin hij ook nog eens viermaal trefzeker was.

FC Emmen – Helmond Sport
Vrijdag 14 januari, 20.00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Bos