Emmen verliest ongelukkig in Alkmaar

FC Emmen heeft de eredivisie hervat met een 1-0 nederlaag op bezoek bij AZ. In grote delen van de wedstrijd lieten de Emmenaren goed voetbal zien, maar het geluk was niet aan Drentse zijde.

In de openingsfase maakte de ploeg van Dick Lukkien meteen duidelijk dat de intentie om te voetballen ook deze wedstrijd weer aanwezig was. Tot echte kansen leidde het niet, wel brak Nikolai Laursen gevaarlijk uit in de omschakeling. Zijn controle was echter niet goed genoeg om de Alkmaarse verdediging te slechten.

Kort daarna opende AZ de score. Een indraaiende hoekschop werd van dichtbij ingekopt en Felix Wiedwald wist de bal met een uiterste krachtsinspanning te keren. Helaas belandde de rebound via Pantelis Hadzidiakos bij Bruno Martins Indi, die zo na tien minuten de 1-0 kon binnentikken. Even later werd het bijna 2-0 toen Jesper Karlsson oog in oog met Wiedwald naast schoot.

De Emmenaren waren een minuutje of tien van slag, maar werden daarna gevaarlijk. Laursen kwam binnen de zestien goed naar binnen maar zag zijn schot in de verre hoek gepareerd worden door Marco Bizot, vervolgens blokkeerde Fredrik Midtsjø een inzet van Michael de Leeuw.

Vijf minuten voor rust kreeg AZ nog een mogelijkheid op een tweede doelpunt. Albert Gudmundsson kreeg de kans om af te werken dichtbij het doel van FC Emmen, maar Ricardo van Rhijn gooide zijn lichaam voor het schot en voorkwam daarmee dat Wiedwald in actie moest komen.

Met tien man verder
In de eerste minuut na rust moest Wiedwald meteen aan de bak, met uitstekende reflexen op pogingen van Gudmundsson en Karlsson. Daarna kwamen de Emmenaren wat beter in de wedstrijd, maar een kwartier na rust kregen ze een behoorlijke domper te verwerken. Lucas Bernadou probeerde de bal te ontfutselen van twee AZ-spelers, maar raakte na een duw in zijn eigen rug ongelukkig de enkel van Jonas Svensson. Nadat de VAR er enkele minuten naar had gekeken, besloot scheidsrechter Marc Nagtegaal na het zien van de beelden rood te geven.

Met debutant Donis Avdijaj in de ploeg voor Anco Jansen, zetten de Drenten aan om de gelijkmaker te maken. Miguel Araujo tikte een vroege voorzet langs Bizot, maar op het nippertje werkte Teun Koopmeiners de bal van de lijn. Een minuut later kopte De Leeuw via de binnenkant van de paal binnen, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Het zat Emmen al met al niet mee na rust.

In de slotfase speelde het spel zich vooral op de helft van AZ af, dat terugplooide en de voorsprong verdedigde. De bal viel echter niet goed voor de tien Emmenaren, waardoor de 1-0 ook na zes minuten blessuretijd nog op het bord stond.

Door de nederlaag blijft FC Emmen op de zeventiende plaats steken. Volgend weekend wacht op zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen koploper Ajax.

AZ – FC Emmen: 1-0
11. Martins Indi 1-0