Emmen pakt opnieuw punt in Arnhem

FC Emmen heeft – net als vorig seizoen – in het Arnhemse GelreDome met 1-1 gelijkgespeeld tegen Vitesse. Het was een wedstrijd met twee heel verschillende helften. Zo pakt de Drentse club voor de tweede keer dit seizoen een punt in een uitwedstrijd.

De Emmenaren hadden het lastig in de openingsfase. Na een klein kwartier kreeg Vitesse een grote kans op de openingstreffer, toen Riechedly Bazoer de bal meekreeg op randje zestien en één op één kwam met Dennis Telgenkamp. De middenvelder plaatste de bal echter naast.

Vijf minuten later werd Emmen voor het eerst gevaarlijk. Een goed opgebouwde aanval eindigde met een voorzet van Glenn Bijl in de handen van Vitesse-goalie Remko Pasveer.

In de tegenaanval was het in het andere doel wel raak. Er werd geen druk gezet op Navarone Foor, die zo een diepe bal op Bryan Linssen kon geven. Hij troefde Bijl af en wipte de bal in de verre hoek over Telgenkamp heen: 1-0.

De schade leek groter te worden toen Tim Matavz, in 2008 nog spelend voor Emmen, de bal laag in het doel plaatste. Maar de vlag was omhoog voor buitenspel en dus ging de goal niet door.

Al tien minuten voor rust greep trainer Dick Lukkien in, door Jafar Arias in de ploeg te brengen als vervanger van Nikolai Laursen. Daardoor hield het team de bal voorin beter vast en gaf het achterin minder weg.

Lukkien: “Wij dachten dat de wedstrijd om 13.15 uur zou beginnen, in plaats van 12.15 uur. De eerste helft had Vitesse ons bij de strot. 1-0 bij de pauze was dan ook een heel magere afspiegeling van de kansenverhouding.”

Erop, maar niet erover

De manier waarop FC Emmen uit de kleedkamer kwam was overweldigend voor de Arnhemmers. Het stond vele malen beter en het regende kansen voor de bezoekers. Al na twee minuten begon dat met een pegel van Arias, die vanuit een moeilijke hoek de lat raakte.

Amper twee minuten later was de gelijkmaker opnieuw dichtbij. Na een goede aanval legde Bijl de bal terug vanaf de achterlijn, maar Marko Kolar plaatste de bal net naast.

Het bleef paniek voor het doel van Vitesse. Pasveer moest op de lijn met zijn voeten redding brengen na een kopbal van Lorenzo Burnet en een minuut later raakte Michael de Leeuw de paal uit een moeilijke hoek.

Op die manier kon de gelijkmaker niet uitblijven en binnen een kwartier viel die ook. Een schot van Bijl kwam via een verdediger bij Kolar, die de bal mooi over zichzelf heen wipte en zich zo vrijspeelde voor een schot. Het schot werd gekeerd door Pasveer, maar in de rebound kopte De Leeuw binnen: 1-1. De vlag was wel omhoog voor buitenspel, maar de VAR greep in en keurde het doelpunt goed.

Daarna ging de Drentse storm liggen en het laatste kwartier was dan ook zenuwslopend. Met name Linssen zorgde voor het doel van Telgenkamp voor gevaar, aan de andere kant was Arias gevaarlijk met een kopbal en bij een onderschepte voorzet van Michael Chacon.

Gelukkig bezweken de Emmenaren niet onder de Arnhemse druk en sleepten ze het punt uit het vuur. Zowel op de ranglijst als mentaal gezien is het een belangrijke, in deze lastige uitwedstrijd.

“Het is mooi dat je als trainer de mogelijkheid hebt om wat kleine aanpassingen te doen,” aldus Lukkien op de persconferentie. “Dan kan het na rust binnen elf minuten 1-1, 1-2, 1-3 en 1-4 staan. Dat zou niet terecht zijn geweest, maar het had gekund. Wat mij met name positief stemt is dat we onszelf kunnen revancheren in de wedstrijd. De volgende keer zal ik proberen mijn spelers het goede aanvangstijdstip mee te geven.”

FC Emmen blijft nu op de twaalfde plek staan in de eredivisie met 22 punten uit twintig wedstrijden. Volgende week wacht opnieuw een uitwedstrijd, dan is Feyenoord de tegenstander. Klik hier voor de ticketinformatie en ga mee naar de Kuip!

Vitesse – FC Emmen: 1-1
19. Linssen 1-0
58. De Leeuw 1-1