Emmen neemt drie punten mee uit Breda

In een spannend duel heeft FC Emmen gewonnen van NAC Breda. 183 meegereisde supporters zagen hoe hun ploeg hard werkte om met een 1-2 overwinning weer richting Drenthe te reizen.

Na zeven minuten tekende Azzeddine Toufiqui aan voor de eerste doelpoging. Een voorzet vanaf de rechterkant leek aan iedereen voorbij te gaan, maar Peter van Ooijen wist de bal klaar te leggen voor de Fransman. Zijn schot kwam echter recht in de handen van NAC-doelman Nick Olij. Een minuut later kreeg ook Ralf Seuntjens een grote kans. Na een snelle combinatie van de Bredanaars kon Lorenzo Burnet nog maar net op tijd ingrijpen om een vrije schietkans te voorkomen.

De tweede kans voor FC Emmen was wel raak. Net als vorige week was het Jari Vlak die de assist voor zijn rekening nam; met een mooie steekpass zette hij Rui Mendes oog in oog met de doelman en de Duitse Portugees rondde mooi af met een stiftje: 0-1. Vorige week was Mendes ook al driemaal trefzeker in de 7-1 overwinning op MVV.

Bij de volgende mogelijkheid, halverwege de eerste helft, speelde de tandem Vlak-Mendes een grote rol. Ditmaal legde Vlak de bal met een boog knap over de Bredase verdediging voor Mendes, maar doelman Olij greep in op de voorzet.

Het wedstrijdbeeld was anders dan de Emmenaren tot dusver gewend waren dit seizoen. NAC had namelijk meer balbezit, maar de kansen waren voor Emmen. Zo ook kort voor rust, toen Jeredy Hilterman een voorzet van Mendes binnen leek te koppen. Helaas ging zijn inzet net voorlangs.

Na het uitvallen van NAC-rechtsback Ruben Ligeon, die deze zomer nog op proef was bij FC Emmen, werd het in de extra tijd van de eerste helft nog gelijk. Michael Brouwer bracht eerst nog redding op een vrije trap van Thom Haye, maar in de rebound rondde Danny Bakker alsnog af: 1-1.

Opnieuw een voorsprong
De ploeg van Dick Lukkien ging na de pauze meteen op zoek naar een hernieuwde voorsprong. Van Ooijen was dichtbij met een harde vrije schop en een inzet van Toufiqui stuitte op een verdediger. Daarna kreeg ook NAC mogelijkheden; een vrije trap van Haye zorgde voor gevaar in het Drentse strafschopgebied en even later zag Seuntjens hoe Brouwer zijn schot pareerde.

Het spel ging over en weer en een doelpunt hing in de lucht. Dat bleek letterlijk zo te zijn, want na een langlopende aanval waarbij Mendes tot driemaal toe veel ruimte kreeg aan de rechterkant, was het uiteindelijk Burnet die met een kopbal een voorzet van Mendes tot de 1-2 promoveerde.

Tien minuten later was NAC dichtbij zijn tweede gelijkmaker, via een afstandsschot van Haye. Brouwer keerde zijn inzet, maar de rebound leek voor twee NAC-spelers te vallen. Miguel Araujo zat er echter goed tussen en hij voorkwam zo de 2-2. Vervolgens lag de wedstrijd even stil vanwege een grote hoeveelheid bier dat op het veld werd gegooid bij het Drentse doel.

In de slotfase moest NAC met tien man verder. In een aanval waar FC Emmen veel ruimte leek te krijgen, schopte Colin Rösler tegen de voeten van Burnet aan. Hij ontving daarvoor zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Allard Lindhout en moest het veld verlaten.

Wat volgde was een fase waarin de Drenten genoeg ruimte kregen om de derde treffer te maken, maar die ruimte werd te weinig benut. In de tegenaanval kon ook NAC weinig klaarspelen. Daardoor bleef het bij 1-2 en gingen de drie punten mee in de bus naar De Oude Meerdijk.

Door de overwinning komt FC Emmen op tien punten uit zeven wedstrijden. Volgende week komt FC Den Bosch naar De Oude Meerdijk, dat vrijdagavond met 2-1 won van Jong AZ. Er zal helaas geen ticketverkoop voor deze wedstrijd zijn, omdat we nog niet in een vol stadion mogen spelen.

NAC Breda – FC Emmen: 1-2
10. Mendes 0-1
45+3. Bakker 1-1
59. Burnet 1-2

Rood: 78. Rösler (2x geel)

NAC Breda: Olij; Ligeon (45+2. Vanacker), Malone (70. Van Schuppen), Rösler, Mashart; Bakker, Seuntjens, Haye; Antonia (70. Kosiah), Bilate (46. Kestens), Velanas.

FC Emmen: Brouwer; Luzayadio, Araujo, Veldmate, Burnet; Vlak, Bernadou; Mendes (89. Van Kaam), Toufiqui (80. Scholte), Van Ooijen (89. Assehnoun); Hilterman (90+1. El Azzouzi).

Schoten: 14-11