Terug naar overzicht Terug

Emmen boekt belangrijke overwinning in Rotterdam


FC Emmen heeft op bezoek bij Excelsior een belangrijke overwinning geboekt. In het Van Donge & De Roo Stadion, waar voor het eerst sinds lange tijd weer thuispubliek aanwezig mocht zijn, zorgde Jeroen Veldmate met een benutte strafschop voor het enige doelpunt: 0-1.

In de openingsfase zat Excelsior er kort op en probeerde het FC Emmen vast te zetten. Dat lukte ook redelijk en daardoor konden de Emmenaren moeilijk de oplossing vinden. Wel kreeg de ploeg van Dick Lukkien drie corners, maar die leverden geen groot gevaar op.

Na tien minuten leken de Drenten toch al snel op 0-1 te komen. Een afstandsschot van Peter van Ooijen zorgde voor problemen bij Excelsior-doelman Stijn van Gassel, die de bal naar de zijkant werkte. Daar stond echter Rui Mendes om de bal binnen te tikken, maar op de lijn werd de bal nog weggewerkt.

Maar daarna werd Excelsior langzamerhand de gevaarlijkste ploeg. Zo kon Michael Brouwer eerst nog simpel ingrijpen op een inzet van Kenzo Goudmijn. Daarna voorkwam Veldmate met een snelle reflex dat Brouwer aan de bak moest. In de slotfase van het eerste bedrijf was oud-Emmenaar Thijs Dallinga nog tweemaal gevaarlijk; eerst prikte hij een voorzet vanaf rechts naast de paal, daarna werd de spits net op tijd verdedigd door Keziah Veendorp.

Een betere tweede helft
Na de thee kreeg FC Emmen al snel een grote kans op de openingstreffer. Een schot van Jari Vlak belandde bij Rui Mendes, die onder druk van zijn tegenstander naar de grond ging. Al liggend kreeg hij de bal nog bij Vlak, die opnieuw schoot maar ditmaal de bal verkeerd raakte. Kort daarna was ook Reda Kharchouch tweemaal gevaarlijk; eerst kwam hij een paar centimeter tekort om de voorzet van Arnaud Luzayadio binnen te koppen, daarna redde Van Gassel op zijn schot vanuit de draai.

Het was duidelijk dat de Emmenaren beter uit de kleedkamer kwamen dan de Rotterdammers. Na het debuut van Ole Romeny, die in de ploeg kwam voor Mendes, probeerden Vlak en Jasin Assehnoun het van afstand, maar hun pogingen gingen over.

Maar de openingstreffer viel alsnog aan Drentse zijde. Na een mooie steekpass van Vlak op Van Ooijen, vond de nummer tien Assehnoun op randje zestien. Die wilde schieten, maar werd licht getoucheerd en verdiende daarmee – al dan niet terecht – een strafschop. Aanvoerder Veldmate schoot de strafschop via de onderkant van de lat in de kruising: 0-1.

Vervolgens debuteerde ook Mart Lieder, hij verving Kharchouch als spits. Amper twee minuten later leek hij meteen te scoren, maar via Van Gassel raakte hij de paal. In de rebound probeerde Romeny de 0-2 binnen te tikken, maar ook hij raakte het aluminium.

In de slotfase werd het wat onvriendelijker en moest vooral Romeny een aantal tikken incasseren. Daardoor ging het tempo wel uit de wedstrijd en konden de Emmenaren de wedstrijd volwassen uitspelen.

Door de overwinning blijft FC Emmen stevig staan op de tweede plek, met 48 punten uit 23 wedstrijden. De achterstand op koploper FC Volendam bedraagt vier punten, de voorsprong op nummer drie ADO Den Haag ook vier punten. Komende vrijdag komt TOP Oss, dat vrijdag met 2-1 won van FC Den Bosch, op bezoek in Emmen.

Excelsior – FC Emmen: 0-1
73. Veldmate 0-1 (pen.)

Excelsior: Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Ormonde-Ottewill (71. Tjoe-A-On); Goudmijn (71. Azarkan), Eijgenraam, Wieffer, Baas (77. Eyongo); Niemeijer (77. Driouech), Dallinga.

FC Emmen: Brouwer; Luzayadio (87. Luzayadio), Veendorp, Veldmate, Burnet; Vlak, El Azzouzi; Mendes (63. Romeny), Van Ooijen (88. Toufiqui), Assehnoun; Kharchouch (78. Lieder).

Statistieken:
Schoten: 9-13
Schoten op doel: 1-5
Balbezit: 51-49
Corners: 5-7