Terug naar overzicht Terug

Driemaal Romeny voor drie punten in Heerenveen


In de strijd om handhaving hebben we zeer goede zaken gedaan op bezoek bij sc Heerenveen. Met de fanatieke steun van vijfhonderd Emmenaren in het uitvak hebben we met 2-3 gewonnen in het Abe Lenstra Stadion.

Na een openingsfase zonder kansen voor beide ploegen, pakte de thuisploeg het initiatief. Nadat Anas Tahiri naast schoot, Sydney van Hooijdonk over mikte en Pelle van Amersfoort van dichtbij op Mickey van der Hart stuitte, was het halverwege de eerste helft raak. Milan van Ewijk vond Simon Olsson aan de rechterkant met een steekpass, waarna Olsson de bal laag teruggaf op Sydney van Hooijdonk en de spits schoot in de korte hoek raak: 1-0.

Het lukte de Emmenaren maar moeilijk om de bal in de ploeg te houden en daarom lukte het niet om tot kansen te komen. In het laatste kwartier van het eerste bedrijf veranderde dat. Ook ging Ahmed El Messaoudi zich meer met de aanval bemoeien en zo werd Heerenveen-doelman Xavier Mous aan het werk gezet. Eerst moest hij ingrijpen op een schot vanaf rechts van Mark Diemers, die even later vanaf de andere zijde een inzet gekraakt zag worden. Vervolgens overkwam Richairo Živković hetzelfde en zo liet de ploeg van Dick Lukkien nadrukkelijk van zich horen, maar nog zonder succes.

D’r op en d’r over
Het duurde na de pauze niet lang tot dat succes er wel kwam. Al na twee minuten gaf Jeremy Antonisse vanaf links een indraaiende voorzet die net over Živković heen ging. Daarachter stond echter nog Ole Romeny en die tikte van dichtbij de bal tegen de touwen: 1-1.

De Drenten probeerden na rust nadrukkelijker het initiatief te pakken, maar na een kwartier volgde een domper. De VAR greep in na een corner van sc Heerenveen, waarna scheidsrechter Jannick van der Laan een strafschop toekende aan de Friezen vanwege vasthouden van Mike Te Wierik. Van Hooijdonk benutte de strafschop en scoorde zo zijn tweede goal van de avond. En dus moesten de rood-witten weer in de achtervolging.

Lukkien greep dan ook in; hij bracht met Oussama Darfalou een extra spits in de ploeg, in plaats van centrale verdediger Julius Dirksen. En dat wierp zijn vruchten af. Nadat Osame Sahraoui namens Heerenveen oog in oog met Van der Hart nog naast schoot, was het weer raak voor de Emmenaren. De ploeg moest lang zoeken naar een opening en toen het leek alsof de Friezen de bal weg konden werken, blokte Romeny de bal en die viel zo het doel in: 2-2.

In het laatste kwartier ontstonden er nog kansen voor beide ploegen. Zo ging een voorzet van Oussama Darfalou vlak voor het doel langs zonder dat iemand de bal binnentikte, waarna Van der Hart aan de andere kant opgelucht adem kon halen toen Van Hooijdonk in de omschakeling rakelings naast schoot.

In de wetenschap dat drie punten enorm belangrijk zijn en gesteund door de vele Emmenaren in het uitvak, gingen de Emmenaren nog op zoek naar de winnende treffer. En die kwam er, door wie anders dan Romeny. De ingevallen Jasin Assehnoun gaf vanaf links een indraaiende voorzet richting tweede paal, waar Romeny de 2-3 op het scorebord zette en het uitvak – dat alle Drentse doelpunten van dichtbij had meegemaakt – deed ontploffen.

Door de overwinning stijgt FC Emmen naar de veilige vijftiende plaats. Volgende week is er vanwege de bekerfinale geen Eredivisie-voetbal. Het weekend daarna wacht een thuiswedstrijd tegen FC Twente.

sc Heerenveen – FC Emmen: 2-3
21. Sydney van Hooijdonk 1-0
47. Ole Romeny 1-1
59. Sydney van Hooijdonk 2-1 (pen.)
75. Ole Romeny 2-2
90+2. Ole Romeny 2-3

Statistieken:
Schoten: 15-14
Schoten op doel: 4-5
Balbezit: 55-45
Corners: 10-5

sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Van Ottele, Bochniewicz, Köhlert (90+3. Kaib); Tahiri, Haye, Olsson (79. Nunnely); Van Amersfoort (87. Halilovic), Van Hooijdonk, Sahraoui (90+3. Timossi Andersson).

FC Emmen: Van der Hart; Te Wierik, Araujo, Dirksen (69. Darfalou), Burnet; Veendorp, El Messaoudi (89. Assehnoun); Romeny, Antonisse (83. Bernadou); Diemers, Živković (89. Bouchouari).