Doelpuntloos gelijkspel tegen Jong AZ

Op een koud AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer heeft FC Emmen met 0-0 gelijkgespeeld tegen Jong AZ. Gezien het feit dat het een ontmoeting was tussen de twee ploegen met de minste doelpunten tegen, was dat geen onlogische uitslag.

Al na twee minuten had het al 0-1 kunnen staan. Jari Vlak zag de diepgang bij Jeredy Hilterman en bereikte hem aan de linkerkant van het strafschopgebied. In de één op één met doelman Beau Reus stuitte Hilterman uit een moeilijke hoek echter op de keeper.

Even later liet ook Jong AZ zijn eerste kans aantekenen. Oud-Emmenaar Thijs Oosting probeerde de bal terug te leggen op Mohamed Taabouni, maar die miste de bal en dus kon Michael Brouwer ingrijpen.

Wat volgde was een fase waarin het leek alsof de openingstreffer zou vallen, al was het niet duidelijk aan welke kant. Na een goede diepe bal van Miguel Araujo kon Rui Mendes van dichtbij uithalen, maar hij stuitte op de keeper. In de rebound miste de kopbal van Jasin Assehnoun wat kracht. Daarna was Vlak met een schot van afstand gevaarlijk en moest Oussama El Azzouzi in de tegenaanval een schot blokkeren. Vervolgens eindigde de counter van de Drenten met een te hoog schot van diezelfde El Azzouzi.

Jong AZ leek vooral gevaarlijk te worden op momenten dat Vlak of El Azzouzi de bal verloor. Er lag dan veel ruimte voor de Alkmaarse voorwaartsen, maar Oosting, Taabouni en Yusuf Barasi wisten dat niet te benutten.

Kort voor rust leek Jong AZ nog te ontsnappen aan een rode kaart. Centrale verdediger Tijs Velthuis was veel te laat in duel met Azzeddine Toufiqui en schopte tegen de buik van de Fransman in plaats van de bal. Scheidsrechter Sam Dröge bestrafte zijn charge echter met geel en zo werd hij de derde Alkmaarder die op de bon ging in het eerste bedrijf.

Hij wil er niet in
In het eerste kwartier na rust speelde het spel zich vooral af op de helft van Jong AZ, maar het lukte de Emmenaren niet om tot kansen te komen. Alleen Mendes was dichtbij, maar het lukte hem niet om een diepe bal van Toufiqui goed te controleren.

Daarna kwam de ploeg van Dick Lukkien even heel goed weg. Eerst raakte Barasi het been van Brouwer, maar de bal kwam voor de voeten van Per Koopmeiners. Die raakte de lat van het lege doel, waarna ook Taabouni een schietkans kreeg. Ditmaal redde Brouwer met een puike reflex.

In de laatste tien minuten volgde nog een Drents slotoffensief. Het begon bij een schot van Toufiqui dat over het doel van Reus ging. Daarna waagde El Azzouzi een poging, ditmaal redde de doelman. Vlak voor tijd schoot Araujo uit een corner nog over en in de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg de ingevallen Teun Bijleveld tegen zijn oude ploeg nog een enorme kans. Via twee andere invallers, Joël van Kaam en Reda Kharchouch, ontving Bijleveld de bal op randje zestien. Hij kon vrij uithalen, maar koos geen hoek en schoot recht op de keeper af. En dus bleef het in Wijdewormer bij 0-0.

Door het doelpuntloze gelijkspel stijgt FC Emmen naar plaats drie met dertig punten uit zestien wedstrijden. Koploper FC Volendam loopt twee punten uit, die ploeg won vanavond met 0-1 op bezoek bij Jong FC Utrecht. De volgende wedstrijd van de Emmenaren is op maandag 29 november, dan komt Almere City naar De Oude Meerdijk.

Jong AZ – FC Emmen: 0-0

Jong AZ: Reus; Jacobs, Dirks, Velthuis; Sedlacek, Koopmeiners, Taabouni, Buurmeester; Griffith (84. Allouch), Barasi (90+2. Berkhout), Oosting (65. Gemmel).

FC Emmen: Brouwer; Luzayadio, Araujo, Veldmate (85. Veendorp), Apau; Vlak (46. Bernadou), El Azzouzi; Mendes, Toufiqui (85. Van Kaam), Assehnoun (63. Kharchouch); Hilterman (74. Bijleveld).