Defensieve foutjes nekken FC Emmen

Op de vraag op welk punt FC Emmen momenteel in de voorbereiding staat antwoordde trainer Joop Gall: ,,We zijn twee weken bezig en eigenlijk alleen maar bezig met het inpassen van testspelers.” Dat was dus ook tegen PEC Zwolle het geval. Gall zette 21 spelers in, alleen doelman Peter van der Vlag maakte negentig minuten vol, waarvan zes spelers die op een contract hopen. De formatie die de  eerste helft speelde, met Vasek Svoboda, Regio Seedorf en Faysal Shayeste als testspelers, hield een half uur keurig stand en troefde de gasten regelmatig op af. Zonder zelf overigens tot opgelegde kansen te komen. Die kreeg PEC Zwolle wel, zo in de zevende minuut toen linkerverdediger Shkodran Metaj zestig meter aflegde om een vrije trap op de rand van de Zwolse zestien te nemen. Dat deed hij slecht waardoor PEC Zwolle snel schakelde en eigenlijk via de onbezette linkerkant van FC Emmen de 0-1 had moeten scoren. Van der Vlag redde eerst en in tweede instantie werd hoog over geknald. Na dik half uur kreeg Bram van Polen een grote kans maar stuitte op Peter van der Vlag. Een minuut later was het wel raak toen Shkodran Metaj te slap een duel in ging wat door Youness Mokhtar werd afgestraft.

Niklas Tarvajärvi (rechts) voor het eerst in het shirt van FC Emmen.

Wout Weghorst in duel met Joost Broerse (rechts).

In de wat FC Emmen betreft mindere periode van kort voor de pauze kreeg het echter wel een aantal kansjes. Zo vloog een dwarrelbal van Seedorf vijf minuten voor de pauze net over de lat, een kopbal van Wout Weghorst  zat te weinig vaart achter en dezelfde Weghorst miste een prima voorzet van Elson Almeida op een haar na. Op slag van rust werd FC Emmen vervolgens op een 0-2 achterstand gezet. Opnieuw ging hier zeer matig ingrijpen van de defensie aan vooraf wat deze keer door Furdjel Narsingh werd afgestraft. Na de thee ging PEC Zwolle flitsend van start met een schot onderkant lat van Jesper Drost en een minuut later de 0-3 met wederom te veel medewerking van de Emmer verdediging. Jesper Drost scoorde in derde instantie de 0-3. Mimoum Eloisghiri raakte daarna nog de staander maar het duel ging tot redelijk gelijk op. Bij FC Emmen stond de Fin Niklas Tarvajärvi in de punt van de aanval maar kon nog geen potten breken. Bijna was dat wel het geval toen hij drie minuten voor tijd na een voorzet van Quenten Martinuis tot schot kwam maar er zat te weinig kracht achter.

Said Bakkati duelleert met Youness Mokhtar (20)

PEC doelman Diederik Boer stijgt er boven uit.

Alexander Bannink lijkt sneller dan Rochdi Achenteh (Foto’s: Boudewijn Benting)

FC Emmen redde in de tweede helft nog wel de eer toen na ruim een half uur spelen Quenten Martinus net binnen de zestien werd gevloerd. Scheidsrechter Mulder wees uiteraard naar de stip. Martinus wilde de trap van elf meter graag zelf nemen maar moest zijn meerdere in Anmar Almubaraki erkennen die zijn gretigheid ook waar maakte door koeltjes de 1-3 te laten aantekenen.
FC Emmen-PEC Zwolle 1-3. 34. Mokhtar 0-1, 45. Narsingh 0-2, 47. Drost 0-3, 64. Almubaraki (strafschop) 1-3. Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: Mokhtar (PEC Zwolle). Toeschouwers: 800.
Eerste helft:
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Görtz, De Wit, Metaj, Bannink, Seedorf, Svoboda, Almeida, Weghorst, Shayesteh.
FC Zwolle: Boer; Gravenbeek, Lachman, Van der Werff, Achenteh, Van Polen, Broerse, Narsingh, Drost, Hiwat, Mokhtar.
Tweede helft:
FC Emmen: Van der Vlag; Luis Pedro, Maynard, Siekman, Van der Linden, Rozema, Almubaraki, Dantuma, Resida, Tarvajärvi, Martinus.
FC Zwolle; Van Hintum, Lachman, Broerse (67. Epe), Van Polen, Achenteh, Gravenbeek (89. Olijve), Eloisghiri, Mokhtar (80. Kroes)., Hiwat, Drost (60. Rasevic)