Deens duo bezorgt FC Emmen drie punten

Morten Friis werd de man-van-de-wedstrijd uit het zicht van FC Emmen dan wel te verstaan. De kleine Deen speelde voor het eerst sinds 7 november van het vorig jaar een wedstrijd in de hoofdmacht na een lange revalidatieperiode. Afgelopen maandag scoorde hij nog twee maal voor het beloftenteam en werd in de Deventer Adelaarshorst twintig minuten speeltijd gegund als invaller voor Geoffrey Verweij. Zijn moment kwam een minuut in de extra tijd toen de defensie van de thuisploeg zich liet verrassen door een verre uittrap van Thomas Villadsen. Morten Friis kon de bal oppikken en liet vervolgens heel koelbloedig doelman Remko Pasveer kansloos: 0-1. Er waren nog ongeveer twee minuten te gaan maar Go Ahead Eagles was zo geschokt dat er geen slotoffensief meer in zat. De supporters hadden nog wel lucht in de longen wat het verlies wekte een zodanige woede op dat na afloop de hoofdingang door op hol zijnde aanhangers langdurig werd belegerd.

FC Emmen begint zo langzamerhand een reputatie van winnen in de laatste minuten te krijgen. Tegen FC Zwolle liet Robbie Haemhouts het net in de 90e minuut bollen en Rick ten Voorde presteerde het zelfde tegen Cambuur. Morten Friis had nog maar een goal op zijn naam staan en die was op de tweede speeldag tegen Helmond Sport gevallen: eveneens in de 90e minuut.  De winst in Deventer was wel zwaar bevochten want de thuisploeg zette FC Emmen af en toe aardig onder druk. Vooral op het middenveld had Go Ahead Eagles iets meer te vertellen dan de Emmenaren die de bal meestal slechts voor korte tijd in de eigen rijen konden houden.

In de eerste tien minuten leek Go Ahead Eagles de gasten onder de voet te willen lopen. Maar hoewel het een drukte van belang in het Emmer strafschopgebied was slaagde de thuisclub er niet in om echte scoringskansen te creëren. Toen de storm was geluwd kreeg FC Emmen wel mogelijkheden waarvan die voor Robbie Haemhouts in de 26e minuut de beste was. De Belg mikte echter net naast. In het laatste kwartier van de eerste helft pakte Go Ahead Eagles het offensief weer op en kreeg via Parnela, Colak en Van den Biezen echt goede mogelijkheden. Twee keer stond Thomas Villadsen in de weg en de inzet van Colak ging naast.

Na de pauze bleef het een levendig duel die nadat Halil Colak in de 63e minuut de lat had geraakt in een doelpuntloos gelijkspel leek te eindigen. De thuisploeg werkte keihard maar was de kunst van doelpunten maken blijkbaar verleerd. Bij FC Emmen was na een uur Rick ten Voorde in het veld gekomen en die liet met een paar aardige acties zien niet voor niets winnaar van de bronzen stier te zijn geworden. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was hij dicht bij de 0-1 maar zijn schot met links miste kracht. Maar met de 0-0 was FC Emmen op dat moment gezien het totale spelbeeld echter best tevreden. De ingreep van het Deense duo Villadsen/Friis in de extra tijd zette dat beeld echter op zijn kop maar niemand bij FC Emmen die daar rouwig om was.

Go Ahead Eagles-FC Emmen 0-1. 90. Friis 0-1. Scheidsrechter: Bekebrede. Gele kaart: Bus, Colak (Go Ahead Eagles). Toeschouwers: 4750.
Go Ahead Eagles: Pasveer; Vosselman, Maruanaya, Parnela, Bus, Zuidam, Kieftenbeld, Türk (79. Post), Colak, Van den Biezen, Arkivuo.
FC Emmen: Villadsen: Demeijer, Huisman de Jong, Ouedraogo, De Vries, Ripson, Stroeve, Haemhouts, Verweij (70. Friis), Ghoochannejhad (59. Ten Voorde), Bechan (80. Van der Kruis).