Terug naar overzicht Terug

De weg naar derde bekerronde gaat via Alkmaar


 AFC ’34 viert dit seizoen het feit dat het 75 jaar geleden werd opgericht. Een goede prestatie in de bekerstrijd tegen FC Emmen zou dus uitstekend passen in dit feestjaar. De club uit Alkmaar komt dit seizoen met het eerste elftal uit in de zondag eerste klasse A – AFC ’34 zaterdag speelt in de vierde klasse – maar heeft ook jaren lang in de hoofdklasse gespeeld. Dat het zich daarin niet kon handhaven heeft vermoedelijk te maken met het feit dat het eerste elftal niet grotendeels bestaat uit voormalige profvoetballers maar hoofdzakelijk op de eigen jeugd leunt. In de huidige selectie zitten met Arjen van Langen en doelman Ori Hoogland slechts twee spelers met betaald voetbal ervaring. Van Langen heeft voor FC Volendam en AZ gespeeld maar zijn ervaring in het betaalde voetbal gaat niet verder dan een invalbeurt van negen minuten. Na in het seizoen 04/05 nog onder contract bij FC Volendam te hebben gestaan ging hij het jaar daarop terug naar zijn oude club AFC ’34. Ori Hoogland keepte in het seizoen 02/03 tien duels voor FC Volendam.
AFC ’34 heeft in het verleden tal van prominente voetballers voortgebracht. Zo speelde Philip Cocu twee seizoenen in de jeugd, verder hebben de broers Yuri en Tim Cornelisse voor AFC ’34 gevoetbald evenals Haris Medunjanin, Alex Pastoor, Hans Visser en Jose Fortes Rodriquez.  Een broer van laatstgenoemde ex-AZ prof maakt deel uit van de huidige selectie van AFC ’34. Ook op trainersgebied heeft AFC ’34 veel bekende namen gehad met een grote inbreng van Volendammers zoals Joep Steur, Dick de Boer, Job Dragtsma en Alex Pastoor. In dat rijtje past ook de huidige trainer Jaap Schilder.
AFC ’34 degradeerde na het seizoen 04/05 naar de eerste klasse. In de afgelopen vier jaren eindigde het daarin achtereenvolgens op de plaatsen 3, 4, 3 en 3. Dit seizoen is het uitstekend van start gegaan met twee overwinningen. In de eerste bekerronde won AFC ’34 thuis moeizaam van het Zeeuwse Zaamslag wat FC Emmen een reis van 340 kilometer bespaarde. De club speelt haar wedstrijden op het sportpark aan de Robonsbosweg dat in het  zuidwestelijke deel van Alkmaar is gelegen.