Terug naar overzicht Terug

De transferstorm is tijdelijk over


Het is een hectische tijd geweest voor Ronald Lubbers, voorzitter van FC Emmen. Met het sluiten van de zomerse transfermarkt op 7 oktober zit het belangrijkste werk er op; trainer Dick Lukkien voorzien van een selectie die zich kan handhaven in de eredivisie. En dat is aardig gelukt.


De transferperiode
Voor de voetbalvolgers is de zomer altijd een heel interessante periode, de transfermarkt opent en spelers komen en gaan. Na de deadline van zo’n transferwindow stopt het voor de meeste supporters weer en is het qua transfernieuws wachten op de volgende window. Voor de clubs is dit anders, zo legt Ronald Lubbers uit: “De transferwindow is de periode waarin je spelers mag overschrijven. Het is een formele periode, want je bent als club altijd bezig om je ploeg te versterken. Het contact leggen met spelers die je wilt aantrekken begint vaak al ver voor de opening van de markt. Dus de markt begint voor ons niet pas op 1 juli.”

Het coronavirus heeft een enorme impact op de samenleving en ook voetbalclubs kunnen daar niet aan ontsnappen. Dat merkt ook Lubbers: “Deze zomer was natuurlijk heel bijzonder, je weet dat de meeste clubs ervoor kiezen om hun selectie toch wat smaller te houden dan andere jaren. Hierdoor verandert het aanbod voor spelers ook weer. Er zullen veel spelers zijn die zonder club komen te zitten.”

Overleg met vijf man
Lubbers heeft bij het aantrekken van spelers nauw overleg met de hoofdtrainer en de scouts: “Samen met Dick Lukkien en scouts Jan Korte, Grads Fühler en Jordy Fühler hebben we veel overleg wat betreft het aantrekken van spelers. Tijdens de transferperiode is het natuurlijk drukker en zorgen we ervoor dat we elkaar minimaal één keer per week zien. Verder heb je natuurlijk een groepsapp, hierin worden dagelijks updates gestuurd. Zo houd je gemakkelijk contact met elkaar.”

Deadline Day
De meest hectische dag van een transferperiode is de laatste dag, beter bekend als Deadline Day. In de laatste uren worden er nog allemaal transfers afgerond en ook FC Emmen trok in de laatste 48 uur van de afgelopen transferperiode nog twee nieuwe spelers aan.

Lubbers kan wel uitleggen waarom het in veel gevallen dan toch nog moet aankomen op die laatste uurtjes: “Je hebt natuurlijk het liefst ver van tevoren je selectie rond, alleen spelers en hun makelaars wachten ook zo lang mogelijk op aanbiedingen. Dat is ook wel logisch, maar daar moet je wel op kunnen reageren. Sommige deals zijn al zo goed als rond, maar de ene keer bedenkt een speler zich en de andere keer is het een club die er toch nog voor gaat liggen. Daarom zal je toch altijd meerdere lijntjes uit moeten leggen als je de ploeg op een bepaalde positie wilt versterken.”

Ook FC Emmen werkte in de laatste uren door aan nog een laatste, aanvallende versterking. Met een shortlist van drie spelers werd er hard gewerkt aan het binnenhalen van de laatste versterking. “Met de eerste speler was al een akkoord met de speler en zijn agent. En ook met de club waren al afspraken gemaakt, in kannen en kruiken zou je zeggen. Nu wou het in de situatie dat de club toch meerdere malen de prijs opschroefde en na een tijdje hebben wij daar, in ieder geval voor nu, de stekker uit moeten trekken. We hadden niet meer de tijd om deze zaak situatie juridisch op te lossen, toen moesten we schakelen. Met de club van de tweede speler was al een akkoord bereikt met zijn club, eentje uit de top-3 van Nederland. Maar deze speler koos er uiteindelijk voor om toch te blijven en voor zijn kansen te gaan. Daar moet je je dan bij neerleggen, hoe vervelend dat ook is. Dan ga je kijken naar de laatste optie, met in je achterhoofd de winterperiode die op 1 januari begint. Wij zijn als club niet in staat om dan die gok te wagen en als het tegenvalt óók in januari weer toe te slaan. Dan maak je de keus om het hier bij te laten. Hoe graag je de supporters die laatste versterking wilt geven, wij denken goed na over onze keuzes. En staan hier voor de volle honderd procent achter. Wij zijn dan niet een club die uit paniek nog een speler gaat aantrekken,’’ vertelt Lubbers openhartig.

Alle sterkhouders kunnen behouden
Het is wel gelukt om de sterkhouders in Drenthe te houden, een keuze die de club in de eindfase van de transferperiode maakt. “Op een gegeven moment kom je dichtbij de deadline. Als je dan kiest om een speler te laten gaan, is het heel lastig om dan nog een juiste vervanger te vinden. Dat is voor ons een moment om te bepalen dat wij niemand meer weg doen. Dit is natuurlijk nooit voor zeker, want iedereen weet dat in de voetballerij alles te koop is. Als er clubs zijn die de hoofdprijs willen betalen voor een speler, kan je soms geen nee zeggen. Maar in principe verkoop je vanaf zo’n moment geen spelers meer,” sluit de voorzitter af.

Op 1 januari zal de winterse transferwindow weer openen en de club is druk bezig om dan weer de juiste slag te kunnen slaan.