Terug naar overzicht Terug

De Emmer jaren van 'Bum Bum Bas'


Torgala Bas Dost, Tormaschine, Bum Bum Bas: de kranten in Duitsland vallen wekelijks van de ene verbazing in de andere en dat komt in de krantenkoppen tot uiting. Bas Dost, geboren in Deventer, opgegroeid in Coevorden en opgeleid door FC Emmen heeft het helemaal gemaakt. Eigenlijk nog, bijna helemaal gemaakt want de laatste stap moet Oranje worden en coach Hiddink moet met een wel heel sterk verhaal komen wil hij de ster uit de Bundesliga niet selecteren. 


Bas Dost kwam in de D’tjes bij Emmen en heeft vervolgens alle stappen gemaakt: C1, B2, B1, A1, Jong FC Emmen en FC Emmen. Dat hij de potentie had om tot een internationale ster uit te groeien kwam maar bij weinigen, inclusief hem zelf vermoedelijk, op. Hij was ook geen doelpuntenfabriek in de Emmer jeugd zoals bijvoorbeeld Jurgen Locadia, Rick ten Voorde en Michael Chacon waren. Integendeel, in het seizoen 2005/06 speelde hij bijvoorbeeld in FC Emmen B1 onder trainer Joseph Oosting 24 wedstrijden en scoorde elf maal. Bas Dost was niet eens topscorer, die eer ging naar Wesley Wakker met twaalf goals. Hij mocht dat seizoen wel een drietal keren in de A-jeugd van Claus Boekweg sfeer proeven.

In het seizoen 2006/07 was de Belg Tom Saintfiet trainer van de A-jeugd en van Jong FC Emmen en liet Bas Dost als spits veel wedstrijden spelen. Voor de A’s speelde hij 21 wedstrijden en voor Jong FC Emmen 15. Ook nu kwamen de goals niet gemakkelijk van zijn voeten en hoofd. Zes doelpunten voor de A-jeugd (topscorer was Randy van der Weide met elf) en vijf treffers voor Jong FC Emmen was de totale oogst in dit seizoen. Het kopje laten hangen bij missen van kansen was een kenmerk voor Bas Dost maar toch begon zijn talent op te vallen. Hij kreeg een contract bij FC Emmen en werd voor 2007/08 aan de eerste selectie toegevoegd.

Bas Dost uitzinnig na zijn eerste goal tegen Fortuna Sittard.

Het seizoen 2007/08 mocht Bas Dost in de eerste competitiewedstrijd debuteren als invaller voor Sergio van Dijk tegen Go Ahead Eagles. Veel plezier had hij daar niet aan want FC Emmen onder trainer Gerrie Hamstra verloor met 6-0. Bas Dost kreeg vervolgens veel invalbeurten zonder tot scoren te komen. Om zijn zelfvertrouwen op te krikken werd hij halverwege het seizoen teruggezet naar de A-jeugd en dat bleek een goede zet. In zes wedstrijden schoot hij acht maal raak en vervolgens ging het stroomopwaarts. Zijn eerste doelpunt in de hoofdmacht maakte Bas Dost met het hoofd op 9 februari 2008 uit tegen Fortuna Sittard. Het was een bizarre wedstrijd, Bas Dost kopte in de 79e minuut de 1-2 binnen en leek FC Emmen op winst te hebben gezet. Fortuna kwam in de 90e minuut terug tot 2-2 waarna opnieuw Bas Dost in de 92e minuut voor 2-3 zorgde. Tien seconden voor tijd maakte Fortuna echter alsnog gelijk! Voor Bas Dost was echter een gezien zijn latere loopbaan bescheiden droom uitgekomen.

Bas Dost op 12 juli 2008 in Emmer-Compascuum tijdens zijn laatste wedstrijd voor FC Emmen.

Helemaal naam maakte Bas Dost in de laatste wedstrijd van het seizoen 2007/08 thuis tegen Veendam. FC Emmen won met 3-2 en alle doelpunten werden door Bas Dost, die een week eerder tegen FC Zwolle ook al had gescoord, gemaakt. De belangstelling voor Bas Dost nam toe maar in de voorbereiding op het seizoen 2008/09 maakte hij nog gewoon deel uit van de selectie van FC Emmen. Heracles Almelo had al kenbaar gemaakt dat het Dost graag wilde overnemen maar wilde de gevraagde transfersom niet betalen. Op 12 juli 2008 speelde Bas Dost een helft mee in de oefenwedstrijd tegen CEC, FC Emmen won met 12-0 met een doelpunt van Bas Dost. Het was zijn laatste optreden in het shirt van FC Emmen. Een dag later werd bekend gemaakt dat de transfer naar Heracles Almelo rond was.