Terug naar overzicht Terug

De eerste weken in Emmen van Donis Avdijaj


12 november 2020, al een tijdje na de deadline van de transferwindow, besloot FC Emmen een nieuwe speler aan te trekken. Voor de volger van het Nederlandse voetbal geen onbekende naam: Donis Avdijaj. De Kosovaarse Duitser speelde in het verleden al in de eredivisie voor Roda JC en Willem II. Maar hij is nu dus sinds een dikke maand speler van FC Emmen.

De eerste keer dat Donis van de Drentse interesse hoorde, was hij gelijk enthousiast: “Ik had in de zomer nog geen nieuwe club gevonden en was erg blij met het bericht van mijn zaakwaarnemer dat er interesse was vanuit FC Emmen. Ik ken de competitie natuurlijk goed en had hier al goed spel laten zien. Ik wou mijzelf weer laten zien in de eredivisie.”

Voordat hij zijn contract bij FC Emmen tekende moest hij zich eerst nog bewijzen in een ‘stageperiode’ van een week. Deze periode moest verlengd worden door een kleine terugslag, maar werd desondanks een succes voor beide partijen: “Het is heel logisch dat ik mezelf moest bewijzen, ik kom van een lange periode waarin ik nauwelijks heb gespeeld, dan begrijp ik goed dat ik mezelf eerst moet laten zien. Uiteindelijk konden wij elkaar goed helpen in deze situatie. Met mijn spel kan ik een aanvallende impuls geven aan de ploeg en FC Emmen geeft mij de kans om mijzelf weer te laten zien op het hoogste niveau.”

De eerste weken in Emmen bevallen de aanvaller goed en hij is momenteel op zoek naar een eigen plekje in de buurt: “Ja, ik ben wel aan het zoeken. Ik heb een contract van één jaar met de optie voor een tweede jaar. Het is mijn intentie om ook volgend jaar met FC Emmen in de eredivisie te spelen en dan is het niks om de hele dag maar in een hotel te zitten. Emmen is een heel leuke stad en ik ben de laatste tijd vaak door het centrum gelopen. Uiteraard nu alles dicht is, is het een stuk rustiger. Maar het is een kleine, maar super leuke binnenstad. Hier zie ik mijzelf nog wel een tijdje zitten.”

In Emmen is het doel voor Donis om zichzelf weer profvoetballer te voelen: “Ik werk elke dag hard om weer terug te keren op mijn niveau en stappen te maken. Dat heeft gewoon tijd nodig. Ik voel dat ik sterker word en langzaam terugkom op niveau. Ik hoop in de komende weken zoveel mogelijk van waarde te zijn voor de ploeg en na de winterstop wil ik een vaste basisplaats afdwingen. Ik heb mijzelf tot aan de winterstop de tijd gegeven om tot mijn niveau te komen. Na de winterstop hebben wij twintig wedstrijden om alles te geven, dan wil ik er honderd procent klaar voor zijn.”

De afgelopen wedstrijd begon de aanvaller nog vaak vanaf de bank, maar dat frustreert hem niet: “Nee, totaal niet. Ik ben er klaar voor, dus als de trainer mij nodig heeft zal ik er staan, maar het is een logische keuze van de trainer. Ik kom natuurlijk van negen maanden waarin ik geen wedstrijd heb gespeeld, voor alle minuten die ik dit seizoen heb gespeeld ben ik enorm dankbaar. Ik ben op dit moment erg gelukkig in Emmen.”