Complimenten voor FC Emmen, geen punten

Helmond Sport-FC Emmen was vooral in de tweede helft een geweldig spektakel waarin de Emmenaren aantoonden wel degelijk over de goede mentaliteit te beschikken. Het leek bij 4-2 even uitzichtloos maar vervolgens werd een eindsprint ingezet die eigenlijk tot 4-4 had moeten leiden. Nu bleef alleen het nuchtere feit over dat FC Emmen een dijk van een wedstrijd speelde zonder daarvoor een passende beloning te ontvangen. Trainer Joop Gall: ,,Een gelijkspel zou voor ons een terechte beloning zijn geweest. Toch een compliment voor de ploeg die het bij 4-2 niet heeft laten lopen.’’ Collega Eric Meijers van Helmond Sport kon zich helemaal in de woorden van Gall vinden. ,,We hebben twee keer tegen FC Emmen gespeeld en twee keer hebben we te veel gekregen. Op zich ben ik daar natuurlijk best blij mee maar we wisten dat ook op basis van het verleden dat FC Emmen een lastige tegenstander zou zijn. Uiteindelijk heeft de gelukkigste gewonnen maar toch mijn complimenten voor FC Emmen.’’

Ruud ter Heide nam de 0-1 voor zijn rekening.

Kelvin Maynard (25) brengt FC Emmen terug in de wedstrijd (Foto’s: Gerrit Rijkens).

FC Emmen speelde dus een prima wedstrijd zonder te beweren dat er foutloos werd gespeeld. De kansen worden bijvoorbeeld de laatste weken soms te gemakkelijk weggeven. Dat begon al in de eerste minuut toen Eric Quekel, al dan niet in buitenspel, zo maar vrij richting Peter van der Vlag kon opstomen maar de Emmer sluitpost won. FC Emmen liet zich echter niet in de hoek zetten en kwam vanuit een compacte organisatie tot gevaarlijke tegenstoten. Er kwamen kansjes voor Ruud ter Heide en Norair Mamedov waar tussen door Mamedov ook nog eens op de eigen doellijn te hulp moest springen. Maar in de 37e minuut leek de openingstreffer er aan te komen. Een voorbeeldige aanval over links met Jorrit Kunst en uitblinker Marvin Wijks in de hoofdrollen eindigde bij Ruud ter Heide die in uitstekende positie de bal niet goed raakte. Een misser van jewelste maar binnen een minuut maakte de Emmer spits zijn verzuim goed. Hij kopte een voorzet van Said Bakkati in voor de 0-1. ,,We wilden graag de rust in met die 0-1 stand maar dat ging niet door’’, zag Joop Gall. Drie minuten na de openingstreffer scoorde verdediger Justiana de gelijkmaker uit een rebound waarbij de Emmer defensie een beetje stond te sussen. Toch had het bij rust bijna 1-2 gestaan bij een inzet van Kelvin Maynard die echter door Justiana van de doellijn werd gehaald.

Wout Weghorst ziet Helmond Sport goalie Wouter van der Steen de bal onderscheppen.

Antoine van der Linden zweeft door het strafschopgebied.

Iedereen kijkt vol bewondering naar de verrichtingen van Norair Mamadov (Foto’s: Bennie Wolbers).

Direct na rust probeerde Helmond Sport een hogere versnelling en dat leidde al na drie minuten tot 2-1. Het werd vervolgens een dolle tweede helft. Drie minuten later bracht Marvin Wijks met een schitterend schot vanaf een meter op twintig de partijen op gelijke hoogte: 2-2. FC Emmen leek vervolgens de kluts kwijt toen Quekel en Brouwers de stand naar 4-2 tilden. De helft van het kleine groepje FC Emmen supporters moest vervolgens vertrekken om de laatste trein richting Emmen te kunnen halen, maar miste daardoor het beste deel van de wedstrijd. FC Emmen zette een slotoffensief in en bracht Helmond Sport aan het wankelen. Verdediger Kelvin Maynard bracht met zijn vierde doelpunt van het seizoen de spanning terug en kreeg zeven minuten voor het einde een prachtkans op de gelijkmaker. Hij schoot echter recht tegen doelman Van der Steen op. FC Emmen gooide ook in de vier minuten extra tijd alles in de strijd maar de beloning bleef helaas uit.

Helmond Sport-FC Emmen 4-3 (1-1). 37. Ter Heide 0-1, 40. Justiana 1-1, 48. Fazli 2-1, 51. Wijks, 58. Quekel 3-2, 67. Brouwers 4-2, 72. Maynard 4-3. Scheidsrechter: Nijhuis. Gele kaart: Fazli (Helmond Sport), Ter Heide (FC Emmen). Toeschouwers: 2243.
Helmond Sport: Van der Steen; Kazlauskas, De Regt, Ter Horst (73. Guijo Velasco), Justiana, Van Geffen (73. Grabovac), Sequeira, Brouwers, Fazli, Quekel, Guvenc (85. Stachnik).
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Maynard, Van der Linden, Kunst, Velda (73. Almubaraki), Hiariej, Metaj (73. Weghorst), Wijks (69. Rojer), Ter Heide, Mamedov.