Terug naar overzicht Terug

Brazilië stelt teleur op openingsdag in Emmen


 Voor het eerst in de geschiedenis van het Univé stadion was het bordje met uitverkocht van toepassing. Een volle bak met ruim 8500 toeschouwers die vol verwachting op grootse daden van vooral de regerend wereldkampioen Brazilië zaten te wachten. Onder het publiek vele prominenten met aan het hoofd de hoogste baas van de wereldvoetbalbond Joseph Blatter. Dat Emmen het kleinste stadion in de historie van het jeugd WK is, deerde hem allerminst. ,,Het mag dan klein zijn maar wel modern en zonder hekken. En een prachtige ambiance waarmee ik de organisatie hier in Emmen feliciteer. Het is ook nooit de bedoeling geweest om met dit evenement geld te verdienen. Het is bestemd voor de jeugd en als promotie voor het voetbal in het algemeen. De FIFA vult eventuele tekorten aan.”
De locale organisatoren hadden de zaakjes ook prima onder controle. Het publiek werkte in dat opzicht ook volop mee. Met vooral een hartstochtelijk meelevende aanhang van Nigeria en Zuidkorea. Van Braziliaanse en Zwitserse supporters was vrijwel niets te bespeuren.
Enig minpuntje was de gebrekkig Engels sprekende speaker wiens uitspraak en woordkeuze niet aan de eisen voldoen.
Brazilië-Nigeria 0-0
De op papier wellicht twee sterkste ploegen in de Emmer poule maakten er geen spektakel van. Een zeer matige pot voetbal waarin van Braziliaanse kant geen toekomstige wereldsterren waren te aanschouwen. Ook van de hooggeroemde spits Diego Tardelli was weinig origineels te zien. Of het moesten zijn handschoenen zijn. Samen met zijn ploeggenoot Diego zorgde hij in dat opzicht voor een primeur in de maand juni in Emmen.
Zwitserland-Zuidkorea 2-1
De Koreaan Hyung Min Shin viel de eer te beurt de eerste goal in Emmen te scoren. De Zwitsers lieten daarna zien dat ze hoog aangeslagen mogen worden. Veel aanvallende kwaliteit in het elftal met drie spelers die bij Engelse topclubs reeds langdurige contracten hebben afgesloten. Ook van de partij was de door PSV aan Brescia uitgeleende Johan Vonlanthen die de winnende goal voor de Zwitsers scoorde. Goran Antic had kort na de goal van de Koreanen voor de gelijkmaker in deze prima pot voetbal gezorgd.


Joseph Blatter wordt begroet door Jan van Driel
 

Nooit eerder waren zoveel persmensen in het stadion present.

Gerrie Mühren (links) was ook van de partij

Ex-international Willy van der Kuylen (rechts) in gesprek met KNVB directeur Harry Been (Foto’s Bennie Wolbers)