Anco Jansen stuurt FC Emmen naar winst op RKC

Anco Jansen heeft de eerste helft van het seizoen gebruikt om fit te worden. De Emmer supporters
hadden daardoor de echte Anco Jansen nog amper kunnen aanschouwen. Sinds vrijdagavond is dat
beeld totaal veranderd want hij was de man van de wedstrijd. Zijn twee doelpunten waren doorslaggevend in de 2-1 zege van FC Emmen op RKC Waalwijk.

FC Emmen voelde toch wel de druk van het moeten winnen na de mislukte herstart van het seizoen. En de gelijke spelen werden daarbij afgeschaft. Trainer Dick Lukkien: ,,We hebben afgelopen maandag met de directie de afspraak gemaakt dat we niet meer gelijkspelen.’’ Dan blijven er dus nog twee mogelijkheden over en FC Emmen koos daarom voor de gunstigste: namelijk een driepunter. ,,Toch spatte het er in de beginfase nog niet echt van af’’, erkende Lukkien. ,,Dat was ook de verdienste van RKC dat vrij vlot op voorsprong kwam. Er werd bij ons niet goed gedekt waardoor die Voskamp gemakkelijk kon inkoppen. Maar onder aanvoering van een sublieme Anco Jansen hebben we het toch omgedraaid. Hij komt van ver na een zware blessure en wordt steeds scherper en fitter. Dat stemt mij tot grote tevredenheid.’’ Jansen speelde het duel niet helemaal uit en liet zich een kwartier voor het einde vervangen door nieuwkomer Norair Mamedov.

FcEmmen RKC Waalwijk Foto Boudewijn Benting Emmen km 5

Anco Jansen heeft de 1-1 gescoord.

Na de 0-1 van Johan Voskamp liet Anco Jansen zich voor het eerst gelden met een schot van grote afstand dat tot hoekschop werd verwerkt. Een minuut later trof de nummer 6 van FC Emmen wel met, na aangeven van Glenn Bijl, een mooi diagonaal schot. Na een dik half uur kreeg FC Emmen een voordeel in de schoot geworpen toen scheidsrechter Teuben aan RKC verdediger Gigli Ndefe een rode kaart gaf na vasthouden van Anco Jansen. Kort daarop werd het voordeel bijna te niet gedaan door een onachtzaamheid in het eigen strafschopgebied van Keziah Veendorp. Het liep met een sisser af mede door goed werk van doelman Telgenkamp maar het had heel gemakkelijk 1-2 kunnen staan. In plaats daarvan werd het in de extra tijd van de eerste helft 2-1 toen Anco Jansen een afgeslagen bal oppikte en langs RKC doelman Etienne Vaessen joeg.

Anco Jansen in balbezit met rechts Alexander Bannink.

Nick Bakker (rechts) is Nikki Baggerman te baas (Foto’s: Boudewijn Benting).

Na de pauze bracht Dick Lukkien een extra aanvaller binnen de lijnen door Youri Loen te vervangen door Mario Bilate. Het speelde zich nu voornamelijk op de helft van de Waalwijkers af en er kwamen mogelijkheden om de voorsprong naar een veilige marge te brengen. De Emmer schutters schoten echter wel maar niet raak. ,,Het rendement en efficiënt omgaan met de kansen moet beter’’, oordeelde Dick Lukkien. ,,We hebben het ons na de pauze onnodig moeilijk gemaakt en hadden met een man meer ruimer afstand moeten nemen. Een tegengoal was natuurlijk altijd mogelijk. Maar het neemt niet weg dat we verdiend hebben gewonnen.’’

FC Emmen-RKC Waalwijk 2-1. 13. Voskamp 0-1, 24. Jansen 1-1, 45. Jansen 2-1. Scheidsrechter: Teuben.
Rode kaart: 35. Ndefe (RKC Waalwijk). Toeschouwers: 3019.
FC Emmen: Telgenkamp: Klok, Veendorp, Veldmate, Bakker, Ben Moussa, Bijl, Loen (46. Bilate),
Peters, Jansen (76. Mamedov), Bannink (71. Gronsveld).
RKC Waalwijk: Vaessen: Ndefe, Van Weert, Lammers (49. Lamela), Mezghrani, Kokcu, Mulder,
Baggerman, Seijs (68. Amatkaryo), Voskamp (56. Bakari), Greene.