Terug naar overzicht Terug

Als vader en zoon meehelpen met de sfeeracties


Het afgelopen seizoen werd grotendeels zonder supporters gespeeld, maar aan supportersacties ontbrak het nooit. De verschillende supportersverenigingen hebben de afgelopen jaren bij meerdere wedstrijden gezorgd voor een geweldige sfeer en mooie herinneringen bij velen. Carsten en Kevin Knauthe, vader en zoon, zitten beide bij de Brigata Fanatico en hebben samen met andere leden veel sfeeracties bedacht en opgezet. Kevin helpt al bijna zes jaar lang met het bedenken van originele ideeën samen met de rest van de supportersverenigingen, zijn vader helpt mee sinds dit jaar.

“Een van de eerste sfeeracties waaraan ik mee heb geholpen en die ik mij herinner was voor een wedstrijd bij de play-offs. Wij maakten toen nog vaak spandoeken voor in het stadion en deze keer hadden we een spandoek gemaakt van een snelweg. De weg leidde naar de grote steden als Rotterdam en Amsterdam, omdat we daar natuurlijk naartoe wilden in de eredivisie”, aldus Kevin.

De eerste actie waar Carsten aan mee heeft geholpen was dit jaar, toen de Brigata vak 25 volledig bedekte met zwarte folie. Carsten: “Ik hoorde altijd verhalen van mijn zoon over wat hij zoal deed bij de Brigata, maar zag het nooit echt zitten om er zelf ook bij te gaan. Ik merkte het afgelopen jaar echter dat de sfeeracties steeds beter vielen bij de supporters en dat ook steeds meer mensen mee gingen doen. Om hier mijn steentje in bij te kunnen dragen, besloot ik ook mee te helpen met komende sfeeracties.”

Toen FC Emmen naar de eredivisie promoveerde, nam het aantal supporters, en daarbij het aantal sfeeracties, flink toe. Om dan steeds weer op nieuwe ideeën te komen, kan lastig zijn, zo omschrijft Kevin: “Tuurlijk krijgen we ook mee wat voor sfeeracties supporters van andere clubs organiseren. Ik probeer hier zo weinig mogelijk van te ‘kopiëren’, omdat ik zelf altijd wel op originele ideeën wil komen. Voor de sfeeracties die ik altijd bij De Graafschap zie, heb ik enorm veel respect. Ik vind dat zij altijd geweldige acties neerzetten, zo ook een paar jaar terug in de play-offs met hun ‘Joker’ spandoek.”

“Soms loopt een sfeeractie ook positief uit de hand,” vertelt Kevin lachend, “zoals dit jaar toen we de spelersbus uit wilden zwaaien voor de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Het idee was om dit met de supportersverenigingen te doen en we hadden een week van tevoren een oproep gedaan op social media om met z’n allen naar het stadion te komen, op anderhalve meter uiteraard. Toen we op de dag van de wedstrijd uiteindelijk op het Stadionplein aankwamen, zagen we maar liefst vierhonderd supporters staan, veel meer dan we hadden verwacht. Ik vond het wel mooi dat we ook in deze tijd op een gepaste manier zulke acties konden opzetten.”

De mooiste actie waar Kevin aan mee heeft geholpen was die van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen in seizoen 18/19. FC Emmen had zich toen al veilig gespeeld voor nog een seizoen eredivisie en er werd een gigantisch spandoek opgehangen met de tekst ‘Nobody said it was easy’ (niemand zei dat het makkelijk was). Kevin: “We hadden dat spandoek samen met een graffiti artiest, Hein, gemaakt en het was het grootste spandoek wat we tot dan toe hadden gemaakt. Uiteindelijk moest het bij de wedstrijd via touwen omhoog gehesen worden, wat we ook nog nooit hadden gedaan, dus dat was ook erg spannend. Uiteindelijk ging alles goed, wonnen we met 1-0, was er een geweldige sfeer en had ik een van de mooiste dagen van mijn leven.”

Helaas moeten Kevin en Carsten nog even wachten tot er weer een sfeeractie in een vol stadion gehouden kan worden. Het liefst zo snel mogelijk, zeggen beide. Carsten: “Wat ik altijd nog een keer wil zien is dat het hele stadion gezamenlijk meedoet aan één grote choreografische sfeeractie. Dit heb ik wel eens in de Bundesliga gezien en ik denk dat dat bij FC Emmen alleen nog maar mooier zal zijn. Hopelijk mogen we binnenkort weer met z’n allen de sfeer van De Oude Meerdijk meemaken.”