Ajax net een maatje te groot tegen dapper FC Emmen

De uitwedstrijd op bezoek bij Ajax ging met 3-1 verloren. In de Johan Cruijff ArenA speelden de Emmenaren een verdienstelijke wedstrijd en creëerden de nodigde kansen. Helaas was de regerend landskampioen net een maatje te groot en lukte het niet om voor de tweede keer dit seizoen te stunten tegen Ajax.

De ploeg van Dick Lukkien kwam sterk uit de startblokken. In de derde minuut gaf Mark Diemers een steekpass op Jeremy Antonisse, die vervolgens Richairo Živković op Ajax-doelman Gerónimo Rulli afstuurde. Hij kon echter net voorkomen dat we al vroeg op voorsprong kwamen. Vervolgens wist FC Emmen in het eerste kwartier een aantal keer knap ruimtes te vinden via de linkerkant. Ook Ajax kwam er een aantal keren gevaarlijk uit, maar Mickey van der Hart wist tegen zijn oude werkgever de pogingen van Jurriën Timber, Steven Berghuis en Jorge Sánchez te stoppen.

Halverwege de eerste helft wist Ajax toch een opening te vinden en kwam de bal uit een corner met wat kunst- en vliegwerk voor Sánchez terecht, die vervolgens voor de openingstreffer zorgde met een laag schot achter Van der Hart.

De Drentse ploeg leek niet van slag te zijn van de achterstand en bleef geconcentreerd spelen. Dit resulteerde na een dik halfuur in een enorme kans voor Emmen. Ahmed El Messaoudi wist Antonisse te bereiken, die na een mooie kapbeweging van randje zestien kon uithalen. Zijn poging werd geblokkeerd en de bal kwam vervolgens voor een vrijstaande Živković terecht. Zijn schot ging alleen nét over het Amsterdamse doel.

Toch was het Ajax dat twee minuten later opnieuw het net wist te vinden. Kenneth Taylor kreeg de bal op randje buitenspel mee en legde de bal breed op Steven Bergwijn, die de bal kon binnenglijden. We probeerden vlak voor de rust nog de aansluitingstreffer te vinden, maar eerst werd Ole Romeny net niet bereikt en uit de volgende corner kon FC Emmen via Mike Te Wierik niet in scoringspositie komen.

Terug in de wedstrijd
De eerste kans van de tweede helft was voor de thuisploeg. Bergwijn probeerde het doel te vinden, maar Julius Dirksen wist het schot tot een corner te verwerken met zijn hoofd. Een minuut later verdiende Antonisse een vrije bal door een overtreding van Sánchez. Diemers zocht de kruising, maar Rulli kon de bal nog toucheren.

Na een klein uur spelen deed FC Emmen wat terug! Een voorzet van Romeny kwam terecht bij Antonisse, die goed voor zijn man trok en feilloos afwerkte. Hij bekroonde een uitstekende wedstrijd met een goal en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

Helaas moesten we een aantal minuten later zonder Lorenzo Burnet op zoek naar de gelijkmaker. Hij raakte geblesseerd en Mohamed Bouchouari verving hem voor de laatste 25 minuten. Een kwartier voor tijd was de tank leeg bij de bevlogen spelende Antonisse en Oussama Darfalou maakte zijn opwachting om nog een goal te forceren.

Bij Ajax was het tempo in de tweede helft een stuk lager dan in het eerste bedrijf. Maar toch kwam er tien minuten voor tijd een snelle counter uit waar Ajax een tandje erbij deed. Francisco Conceição werd diep gestuurd en wist de vrijstaande Dusan Tadić te bereiken. De aanvoerder van de tegenstander werkte koelbloedig af en leek de wedstrijd op slot te gooien.

In de blessuretijd liet FC Emmen zien dat het zich er niet zomaar bij neer ging leggen. Invaller Bouchouari lepelde de bal op het hoofd van onze aanvoerder, Miguel Araujo. Helaas werd zijn poging ternauwernood gepareerd door Rulli. Dit bleek het laatste wapenfeit te zijn van de wedstrijd.

Volgende week zaterdag spelen we weer een uitwedstrijd. Om 18.45 uur nemen we het op tegen sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion.

Ajax – FC Emmen: 3-1
22. Jorge Sánchez 1-0
37. Steven Bergwijn 2-0
59. Jeremy Antonisse 2-1
79. Dusan Tadić 3-1