Terug naar overzicht Terug

Aftrap ‘Scoor een Boek! 2020!’


Op vrijdag 17 januari is in het FC Emmen stadion de aftrap gedaan voor het project ‘Scoor een Boek! 2020’. Dennis Telgenkamp (speler FC Emmen), Marchien Brons (directeur-bestuurder van de Bibliotheek Emmen), Jeroen Huizing (wethouder gemeente Coevorden), Lammie van der Tuuk (Bibliotheekmanager bij Biblionet Drenthe) en Eric van Oosterhout (voorzitter Stichting Naoberschap United) trapten af. Hiermee luidden zij de periode van extra leesplezier en -kilometers in die zij met ‘Scoor een Boek!’ voor ogen hebben.


Samenwerking Bibliotheek, FC Emmen en Naoberschap United
De Bibliotheek, FC Emmen en Naoberschap United zetten samen hun kracht in. Het leesproject ‘Scoor een Boek!’ bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit gemeente Emmen en Coevorden te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met ‘Scoor een Boek!’ willen de samenwerkende partijen dat bereiken. Of zoals Marchien Brons van Bibliotheek Emmen zegt: “Met een boek sta je nooit buitenspel.”

In de komende 9 weken gaan bijna 900 leerlingen uit groep 5 en 6 van 43 basisscholen zo veel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door een profvoetballer. Omdat een lezende voetballer erg tot de verbeelding spreekt bij zowel leerling als leerkracht, is Dennis Telgenkamp hét gezicht van ‘Scoor een Boek! 2020’.

“Ik ben trots dat ik het gezicht vanuit FC Emmen mag zijn voor het leesproject ‘Scoor een Boek’. Ik ben zelf vader en weet hoe belangrijk het is om jonge kinderen op te laten groeien met lezen. Dat juist de kracht van voetbal, in dit geval die van FC Emmen, wordt ingezet om kinderen te stimuleren meer te gaan lezen, is een win-winsituatie voor iedereen”.

Jeroen Huizing, wethouder Gemeente Coevorden is blij met het project: “Als gemeente Coevorden zetten we stevig in op taalontwikkeling en vergroting van de woordenschat van (jonge) kinderen. De aanpak ‘Scoor een Boek’ heeft zich bewezen. Mooi dat er zoveel basisscholen in Coevorden en Emmen meedoen en dat er op deze manier met de scholen, onze Drentse trots FC Emmen én de bibliotheken wordt samengewerkt.’

 “Voor de bibliotheek is het ontzettend belangrijk dat we de jeugd zo goed mogelijk bereiken om taalontwikkeling te stimuleren en ondersteunen. De sport, in dit geval het voetbal, verbindt FC Emmen en de bibliotheken in hun gezamenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen”, aldus Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe. “Veel scoren in het voetbal betekent vaak winnen, veel scoren in het lezen leidt tot een goede basis voor zelfredzaamheid, zelfstandigheid en volwaardig kunnen deelnemen aan de hedendaagse maatschappij. Zo helpen we samen de spelende kinderen van nu door te groeien naar zelfbewuste en gelukkige volwassenen van de toekomst”.

Eric van Oosterhout, voorzitter van Naoberschap United en burgermeester van de gemeente Emmen, dacht bij de start van het project aan zijn eigen jeugd: “Als jongetje ging ik liever voetballen dan lezen. Wat had ik het mooi gevonden als een echte Profvoetballer bij mij in de klas zou zijn gekomen om voor te lezen. Wij maken dromen waar door spelers van FC Emmen in te zetten voor “Scoor een boek”. Want goed leren lezen is heel belangrijk voor ieder kind”.