Brigata Fanatico


Brigata Fanatico: Een nieuwe start

Hoewel de prestaties van FC Emmen de laatste jaren weer vooruit zijn gegaan bleef de sfeer op de tribunes hier bij achter. De klik tussen de spelers en de supporters miste en er was weinig sfeer in het stadion.. De fanatieke supporters zaten verspreid over een aantal vakken en kwamen niet in het supportershome.

Reden genoeg om in november 2015 met de club in gesprek te gaan. De uitkomst van het gesprek was meteen erg positief en men begreep de frustraties van de supporters en wij als supporters begrepen dat de club graag meer sfeer wilde in het stadion. Na het eerste gesprek kwamen er nog een aantal vervolggesprekken met als gevolg dat besloten werd om allemaal op vak 26 te gaan staan/zitten. Daarnaast kregen wij de beschikking over onze eigen partytent in het stadion waar wij voor onze eigen muziek zorgden en er grote bekers bier geschonken mochten worden. De groep werd steeds groter en daardoor ontstond er steeds meer sfeer en konden er vervolgstappen gemaakt worden.

Bij thuiswedstrijden werd de sfeer steeds beter en daarom werd er besloten om FC Emmen ook bij uitwedstrijden te steunen. Er werd besloten om busvervoer te regelen voor uitwedstrijden.. Het lukte ons om naar zowel Go Ahead Eagles (2 bussen), VVV Venlo (1 bus) als Almere City (1 bus) een partybus vol supporters te regelen.

We merken dat er vanuit de club en spelers veel waardering en ondersteuning is voor onze groep, dit geeft ons energie om door te gaan. In de toekomst staan er nog een hoop toffe ontwikkelingen op ons te wachten, dus kom gerust eens bij ons langs voor of tijdens de wedstrijden!


Hieronder een interview uit het magazine van ‘Awaydays NL’

Zo lang bestaan ze nog niet, maar ze hebben wel een positieve draai aan FC Emmen gegeven. Ze bestaan sinds 27 januari 2016 en sinds die tijd staat Emmen op het gebied van supporters wel een stukje hoger op de pikorde. We hebben het over de Brigata Fanatico, de nieuwe supportersgroep van FC Emmen. Wij gingen in gesprek met de supportersgroep van de enige BVO uit Drenthe.

Wie het logo van de Brigata Fanatico ziet, vraagt zich waarschijnlijk gelijk af waarom hij een ‘g’ achter de plaatsnaam Emmen ziet staan. Vrijwel geen één buitenstaander weet het, maar toch verklappen de leden van de Brigata Fanatico het aan ons. “De ‘g’ kan je op verschillende manieren interpreteren. Je komt namelijk het woord ‘meng’ tegen en aangezien wij ons veelal mengen is dat reden nummer één. Jong, oud, blank of donker: het maakt niks uit. Je hoort er gewoon bij!” Behalve dat is er nog een reden. “Je kan het natuurlijk ook zien als de ‘g’ van gezelligheid en gekte. Ook wordt het door veel oudere jongens in het wilde weg geroepen.”


Het idee

Wie de eerste divisie aandachtig volgde, is het natuurlijk opgevallen dat FC Emmen niet over de fanatiekste aanhang beschikt. Er waren vaak meer lege dan bezette stoeltjes te zien in het stadion met een capaciteit van ruim 8.000 plaatsen. Ook heerste er onrust onder de supporters en dat was een goede reden om in gesprek te gaan met de club, aldus de Brigata Fanatico. “We zijn in november 2015 in gesprek gegaan met de club. We vonden zelf dat we geen klik meer hadden met onze club, er was verdeeldheid en we hadden ook geen eigen plek. Een aantal jongens zat op vak 18 en een aantal anderen weer op vak 26. Ook in het supportershome vonden wij dat we geen eigen plek hadden, het leek meer op een bingo.”

De uitkomst van het gesprek met FC Emmen was positief. “De club reageerde erg enthousiast over ons voorstel. We zijn een aantal keer met de club om de tafel gaan zitten voor een oplossing. We wilden graag een eigen supportershome en dat vond FC Emmen zelf een prima idee. Het moest dan wel meer belangstelling trekken dan de 5 supporters van vak 18.”

Na dat gesprek hebben de leden van de Brigata Fanatico de schouders eronder gezet en zijn aan de slag gegaan om dit te realiseren. Uiteindelijk met succes. ‘’We hebben besloten om een frisse wind te laten waaien door alle gelederen. We zijn weer bij elkaar gekomen op vak 26 (achter het doel) en kregen van de club kortingskaarten om bekendheid te creëren en om mensen te lokken naar ons vak. Na een aantal vergaderingen hebben we van de club een draagvlak gekregen voor de naam en stonden we niet veel later zelfs op het programmaboekje. Ook hebben we nu een partytent met onze eigen muziek, worden er grote bekers bier getapt en mogen we onze eigen reizen organiseren (bijvoorbeeld Go Ahead Eagles-uit op 4 maart 2016). Maar dat moet dan wél in overleg met de club.’’


“3 keer niks”

Zoals eerder vermeld in dit stuk waren de aantallen bij thuiswedstrijden niet denderend. Ook de aantallen bij uitwedstrijden waren geen aantallen om enorm trots op te zijn. Ook daar moest verandering in komen. “We zijn aan het begin van dit seizoen afgereisd naar FC Oss-uit, FC Volendam-uit en naar Telstar-uit. We hadden eigen gehuurde busjes, maar daar was alles ook mee gezegd. Het waren gewoon geen leuke aantallen. Het was eigenlijk gewoon 3 keer niks.”

Een reden voor de lage aantallen is natuurlijk de reisafstand die de supporters van FC Emmen af moeten leggen. “Wat het voor ons enorm lastig maakt, is dat wij geen enkele club hier echt in de buurt hebben zitten. Daardoor moeten wij vaak eerder vrij nemen van ons werk om naar een uitwedstrijd te gaan. Nu pikken we ‘gewoon’ de leukste uitwedstrijden uit en geven dit ver van tevoren aan. We reizen de ploeg dan achterna met één of meerdere partybussen!”

En dat blijft in Emmen en omgeving niet onopgemerkt. Ook uit andere regio’s krijgen de leden van de Brigata Fanatico veel waardering en complimenten voor het opstarten van de groep. “Het begint nu eindelijk echt te leven en ook in Emmen en omgeving worden we er vaak positief op aangesproken. Op Twitter krijgen we ook van andere clubs veel positieve reacties. Supporters van andere clubs, zoals Go Ahead Eagles en Cambuur, zien ons met de partybussen gaan.”


Waardering

Het is vaak afwachten hoe de medesupporters, de club en andere belangstellenden reageren op een nieuw project. De Brigata Fanatico hoeft zich gelukkig niet druk te maken over negativisme vanuit FC Emmen. “We merken veel waardering vanuit de club en van de medesupporters. We hebben er zelfs goede contacten aan overgehouden. Het is echt een wisselwerking geworden tussen de club en de supporters. Die wisselwerking is er helaas vele jaren niet geweest. Zelfs spelers sturen ons positieve berichten over hoe wij ons inzetten voor de club. En weet je wat de nieuwe hoofdtrainer Dick Lukken als eerste deed? Ons volgen op Twitter! Dat zegt zeker wel wat over hoe wij op dit moment bezig zijn.”


Feestje

Na het succes van Go Ahead Eagles-uit, waar zo’n 150 supporters van FC Emmen naar Deventer afreisden, zijn de leden van Brigata Fanatico al snel bezig om de volgende uitwedstrijden zo mooi en goed mogelijk te organiseren. “De uitwedstrijden zijn voor een club als FC Emmen nou eenmaal lastig te bezoeken. In Brabant heb je alle clubs in een straal van zo’n 100 kilometer. Bij ons helaas niet.”

Toch proberen de leden van de Brigata Fanatico de supporters op een andere manier te triggeren om tóch af te reizen. “We proberen partybussen bij uitwedstrijden in te zetten. Je wordt dan niet op je vingers getikt en je kan lekker gek doen. We pikken onze uitwedstrijden eruit en je ziet ook gewoon dat het meer dan leeft dan ooit tevoren. Binnen 1,5 dag hadden we al 53 aanmeldingen voor de partybus naar VVV-uit. Dat is al jaren niet zo geweest en vooral door de afstand!”


Go Ahead Eagles-uit: Ge-wel-dig!

Voor de Brigata Fanatico was Go Ahead Eagles-uit de mooiste uitwedstrijd van het jaar. Met 150 supporters afreizen naar Deventer is voor FC Emmen al fantastisch, dus ook voor de Brigata Fanatico. “Tsja, wat moet je er van zeggen..?” Dat is het eerste wat er over Go Ahead Eagles-uit wordt gezegd. “We verzamelden om 15.00 bij het stadion. Iedereen had vuurwerk mee en de spelers werden uitgezwaaid bij het stadion. Ook bij onze tussenstops onderweg was het een chaos. Stuiterende supporters, fakkels en vuurwerk. Alles was aanwezig!”

Voor veel supporters van FC Emmen was dit een unicum. Vooral in het afgelopen seizoen waar de aantallen dus niet geweldig waren. “Je zag supporters kijken van: ‘What the f*ck is dit allemaal!?’ Als je een dag later de aftermovie dan weer voorbij ziet komen, krijg je telkens op nieuw kippenvel. Heerlijk!”

Gezien de reputatie van FC Emmen in uitwedstrijden had vrijwel niemand dit verwacht. Dat beseffen de leden van de Brigata Fanatico ook. “Bij Go Ahead Eagles hadden ze dit allemaal niet verwacht. Wij ook niet, hoor. We bleven 90 minuten lang gaan in het uitvak en ook op de terugweg was het één dolle boel. We hadden verwacht dat we niet verder dan Ommen zouden komen, maar niets was minder waar. Iedereen liet ons lekker ons ding doen en zo hoort het eigenlijk ook. Eén ding staat vast: Dit was een uitwedstrijd voor in de boeken!”