Terug naar overzicht Terug

Historie FC Emmen – Helmond Sport


Deze vrijdag komt Helmond Sport op bezoek in Emmen. Dat doen ze niet voor het eerst; maar liefst 35 keer eerder maakten ‘De Kattenmeppers’ de 223 kilometer lange tocht naar ons stadion – en altijd in het kader van de Eerste Divisie. In totaal wonnen wij vijftien keer, werd het tien keer gelijk en verloren we ook tien keer.

Eerste keer
Voor ons eerste thuisduel tegen Helmond Sport gaan we terug naar het eerste jaar dat we betaald voetbal speelden. Op 18 december 1985 scoorde Ted Venema met een prachtige snoekduik uit een voorzet van Gerben van der Weerd de enige treffer van de avond, waardoor de punten in Emmen bleven. Trainer Theo Verlangen koos voor de volgende spelers: Reinier de Vries; Leo Driebergen, Walter Waalderbos, Ebel Bos, Bouke Oosting; Jan Postma, Grads Fühler, Gerben van der Weerd; Cees Spaans (84. Vladimir Tortevski), Henry Pelleboer, Ted Venema.

Onze grootste overwinning boekten we op 26 oktober 2001. Dennis Iliohan scoorde destijds na een half uur twee keer kort na elkaar en bracht zo de ruststand op 2-0. Na de pauze deden ook Paul Weerman en Jeffrey de Visscher een duit in het zakje en zo werd het uiteindelijk 4-0 voor de ploeg van trainer Hennie Spijkerman, waarin ook de huidige stafleden Alfons Arts en Antoine van der Linden de hele wedstrijd speelden. Overigens zal Iliohan een van de spelers zijn die zaterdag zijn opwachting maakt bij de eerste wedstrijd van Oud-FC Emmen, om 19.30 uur tegen vv Emmen. Klik hier voor meer informatie over die wedstrijd.

Laatste keer
De vorige keer dat Helmond Sport op bezoek kwam, was op maandag 29 april 2024. De wedstrijd stond eerst gepland voor vrijdag 26 april, maar werd in verband met Koningsdag in Emmen verplaatst naar de maandag. Het was een belangrijk duel in de strijd om de play-offs en die voorliep voorspoedig voor de rood-witten. Piotr Parzyszek benutte al vroeg een strafschop na een overtreding op Bradly van Hoeven. Na rust scoorde Patrick Brouwer de bevrijdende 2-0 en een dik kwartier voor tijd besliste Vicente Besuijen de wedstrijd met de 3-0.

Met die overwinning maakten we een einde aan een lange reeks zonder thuisoverwinning tegen Helmond Sport. De elf edities voor deze overwinning bleven de bezoekers namelijk ongeslagen (zes keer winst, vijf keer gelijk). De laatste keer dat we thuis van de Helmonders wonnen was op 12 oktober 2007 (2-1).

Voor beide clubs
In totaal hebben zeventien spelers voor beide clubs gespeeld. Onder meer Jafar Arias, Jeroen en Mark Veldmate, Peter Uneken en Sergio van Dijk staan in die lijst.

Klik hier voor de voorbeschouwing met Robin Peter!