Historie FC Emmen – FC Dordrecht

Vrijdagavond om 20.00 uur trappen wij op De Oude Meerdijk het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen af. Voor de 33e keer in de historie komt FC Dordrecht op bezoek. Op twee nacompetitiewedstrijden na vonden deze ontmoetingen allemaal plaats in de Eerste Divisie. Met zestien overwinningen, tien gelijke spelen en zes nederlagen is de balans in ons voordeel.

Eerste keer
De eerste keer dat we FC Dordrecht ontvingen was op 28 augustus 1985, ons eerste seizoen in het betaalde voetbal. FC Dordrecht heette toen nog DS’79. Ted Venema opende voor rust de score namens Emmen, hij kopte een voorzet van Ale Hindriks in de goal. Na rust maakte Bert Bartelings namens de Schapekoppen de gelijkmaker, maar Henry Pelleboer schoot op aangeven van Grads Fühler de winnende 2-1 binnen. Het was een zwaarbevochten zege die zorgde voor onze eerste zege ooit in het profvoetbal. Trainer Theo Verlangen koos destijds voor deze opstelling: De Vries; Driebergen, Waalderbos, Bos, Oosting; Postma, Fühler, Spaans; Hindriks (73. Faber), Venema (85. Sikkinga), Pelleboer.

Doelpuntenfestijn
Onze eerste ontmoeting in de nacompetitie op 30 mei 1999 was een wedstrijd om niet snel te vergeten. Door twee doelpunten van Roy Stroeve en één van Peter Hofstede, gingen we toen rusten met een comfortabele 3-0 voorsprong. Martin Drent maakte er kort na rust 4-0 van, maar daarna kwamen de bezoekers terug tot 4-2 via Chima Onyeike en Jermaine Sandvliet. Het werd toch nog spannend, maar toen Drent in de slotfase de 5-2 scoorde was het klaar – hoewel Onyeike in de slotminuut nog de 5-3 op zijn naam zette. Een spectaculaire wedstrijd waarin onze huidige assistent-trainers Alfons Arts en Marc Hegemen de hele wedstrijd speelden.

Laatste keer
De gegevens van onze meest recente ontmoeting op De Oude Meerdijk lagen nog bovenop de stapel in het archief. Op 14 mei 2024 kwamen de Dordtenaren na een sterk seizoen vol vertrouwen naar Emmen voor een wedstrijd in de play-offs. Piotr Parzyszek wist na elf minuten de score te openen, maar Mathis Suray zorgde halverwege de eerste helft voor de gelijkmaker. Dankzij Vicente Besuijen gingen we wel met een voorsprong rusten, maar Ilias Bronkhorst bepaalde na rust de eindstand op 2-2. Vier dagen later wonnen we in Dordrecht met 0-1 door een late treffer van Besuijen en zo plaatsten we ons ten koste van FC Dordrecht voor de halve finale van de play-offs.