Historie FC Den Bosch – FC Emmen

Vrijdagavond reizen we af naar het zuiden voor een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Een affiche dat 26 keer eerder plaatsvond in, waarvan 25 keer in de Eerste Divisie en één keer in de nacompetitie. In totaal wisten we vijf keer te winnen en speelden we elf keer gelijk. De overige tien duels bleven de punten in Den Bosch.

Wat opvalt is dat er vrijwel altijd gescoord wordt in dit duel. Slechts één keer eindigde deze onderlinge krachtmeting in 0-0, namelijk op 4 november 1995. Dat er niet gescoord werd is verbazend, want er stonden geen misselijke spitsen op het veld: bij Den Bosch speelde Ruud van Nistelrooy en bij onze club natuurlijk Martin Drent met Michel van Oostrum.

De grootste uitslag noteerden we op 2 april 2010. Na een 2-0 ruststand werd het kort na de pauze uit een penalty 3-0 voor de thuisploeg en zo leek het een vervelende avond te worden voor het Emmen van trainer Harrie Sinkgraven. Maar tussen minuut 63 en 84 keerden de Emmenaren het in barre weersomstandigheden helemaal om. Via Hans Denissen (directe vrije trap), Angelo Zimmerman (na een van richting veranderde voorzet), Erik van der Ven (afstandsschot) kwamen de Drenten op gelijke hoogte en een rake strafschop van Ruud ter Heide (na een overtreding van de Bossche doelman op Roy Stroeve) betekende zelfs kort voor tijd de 3-4. Diep in blessuretijd kopte Diangi Matusiwa nog de 4-4 binnen, waarmee het spektakelstuk ten einde kwam.

Van de vijf overwinningen die we bij Den Bosch boekten, was de grootste die op 28 september 2012. Alexander Bannink opende voor rust de score en in de tweede helft maakten Wout Weghorst en Kay Velda er 0-3 van. Toen Randy Wolters (die in de zomer de overstap had gemaakt van Emmen naar Den Bosch) vervolgens met zijn tweede gele kaart moest douchen, was de wedstrijd helemaal beslist.

Eerste keer
Op 3 maart 1991 gingen we voor het eerst op bezoek bij de Bosschenaren. Via Joseph Oosting kwam de bal al na negen minuten bij Marc Zegerius, wiens voorzet werd binnengekopt door Van Oostrum. Na een klein half uur maakte Jan de Jonge er uit een strafschop 0-2 van en vlak voor rust werd de eindstand door Jan Gösgens bepaald op 1-2. De opstelling van trainer Ben Hendriks destijds was als volgt: Henk Schokker; Jan Haak, Robert Maaskant, Frank Veldwijk, Ben Haverkort; Patrick Bosch, Jan de Jonge, Roel Smand; Marc Zegerius (57. Elzo Maat), Joseph Oosting (85. Raymond Zuidema), Michel van Oostrum.

Laatste keren
Onze laatste twee bezoekjes aan FC Den Bosch eindigden allebei in een overwinning voor onze club. Op 23 april 2018 benutte Cas Peters al vroeg een strafschop, maar scoorde Jort van der Sande in de slotfase de gelijkmaker. Stef Gronsveld bepaalde de eindstand in de slotfase op 1-2.

De vorige keer dat we op bezoek gingen bij de Bosschenaren was op 8 januari 2022, stadion De Vliert was toen nog leeg in verband met corona. Door doelpunten van Keziah Veendorp en Rui Mendes wonnen we met 0-2. Van onze huidige selectie kwamen toen alleen Lorenzo Burnet en Lucas Bernadou in actie.